Spring naar inhoud

Zou Jezus op Donald Trump stemmen?

Veel van zijn volgelingen in ieder geval wel. Een grote meerderheid van de witte conservatieve protestanten is op Trumps hand, blijkt al een aantal maanden uit peilingen. En ja, dat is een beetje vreemd. De zogenoemde ‘evangelicals’ strijden al sinds eind jaren zeventig voor een kuiser Amerika. En kuisheid is niet Trumps sterkste kant.

Toen afgelopen weekend de geluidsopname opdook waarin hij opschepte over vrouwen ‘bij de poes’ grijpen, benadrukten prominente evangelicals zelfs dat ze hun kandidaat blijven steunen. Waarom toch?

The Washington Post geeft vandaag een heel helder antwoord op die vraag: omdat ze een bloedhekel hebben aan Hillary Clinton. Vanwege haar feminisme en haar strijd voor abortus in de jaren negentig staat ze nu symbool voor alles wat verkeerd is aan progressief Amerika. ‘Christians aren’t allowed to say ‘bitch,’ but they make an exception for Hillary,’ legt iemand uit. Een enorm verhelderend artikel, als je Trumps christelijke supporters wil begrijpen.

Tijdens mijn roadtrip door de Amerikaanse Bible Belt hoorde ik vergelijkbare geluiden. ‘I don’t know about him’, zei een rechtse dominee die ik in Houston sprak. ‘But I do know about her.’

Voor jonge evangelicals ligt dat allemaal heel anders, schreef ik laatst al. Voor de nieuwe lichting is Republikeins stemmen niet meer zo vanzelfsprekend.

Het artikel in The Washington Post vind je hier Lees hier mijn artikel over hoe de Bible Belt verandert Eerder legde ik al uit waarom Gods trouwste kiezers hun land niet meer herkennen
Journalist, gespecialiseerd in religie