Robin de Wever

Journalist, gespecialiseerd in religie

Publicaties
Biografie

Religiejournalistiek kan neerkomen op propaganda voor de eigen parochie. Dat is niet hoe Robin de Wever religie beschrijft. Hij leidt je als een echte gids rond door een wereld die nog altijd miljarden bezighoudt.

Karel Smouter

Correspondent Online dialoog

Marco Gutierrez, leider van de latino-afdeling van Trumps campagne. Gutierrez en de Trump-supporters op de foto's hieronder komen niet voor in het verhaal. Foto: Chip Somodevilla / Getty Images

Deze latino’s moeten de Republikeinse partij uit de as doen herrijzen

Donald Trump heeft de Republikeinse partij in een diepe crisis gestort. Ik ging op bezoek bij de groep die Trump het liefst beledigt: latino’s. Want ondanks alles heeft conservatief Amerika hen hard nodig. Ze kunnen de kerken redden - én de Grand Old Party. ‘Als Hillary wint, keert God Amerika de rug toe.’
Leestijd 7 - 9 minuten
100 × gedeeld
Robin de Wever
Still uit ISIS film 'Flames of War'. Jihadi John vlak voor hij 5 gevangen executeert voor de camera.
In Dabiq zou IS het einde van de geschiedenis inluiden. Nu lijkt het eind van IS zelf nabij
Islamitische Staat is dit weekend verjaagd uit Dabiq, het Syrische stadje dat het sinds 2014 bezet hield. Een symbolische mokerslag, want in de profetieën waar IS zich op baseert, speelt het plaatsje een sleutelrol. In dit artikel duik ik in de heilstaattheologie van IS en leg ik uit waarom. Waarschuwing: er worden schokkende beelden getoond.
Leestijd 8 - 10 minuten
94 × gedeeld
Robin de Wever
Foto: ANP
God is in Amerika straks niet langer standaard een Republikein
Maandag troffen Clinton en Trump elkaar voor het eerst in een televisiedebat. Zowel Hillary Clinton als Donald Trump willen de hearts and minds van evangelicals winnen. Van oudsher zijn dit fanatieke Republikeinen, maar op bezoek bij de nieuwste generatie krijg ik een ander verhaal te horen.
Leestijd 9 - 12 minuten
138 × gedeeld
Robin de Wever
Op bezoek bij Gods trouwste kiezers (die hun land niet meer herkennen)
Decennialang drukten conservatieve christenen hun stempel op de Amerikaanse politiek. Nu zijn ze de controle kwijt: homo’s mogen trouwen en een New Yorkse miljonair gaat met hun partij aan de haal. Wat blijft er eigenlijk nog over van de one nation under God? Op reis in de Bible Belt.
Leestijd 5 - 6 minuten
87 × gedeeld
Robin de Wever
Verschillende afleveringen van De Boodschap op MaasbachTV. Beeld: screenshots van YouTube

Om bij de Happy Family van deze tv-dominee te horen, moesten leden met hun eigen familie breken

God houdt van je, preekt voorganger David Maasbach iedere zondagochtend op SBS 6. Maar wie trouw zijn kerk bezoekt, hoort een heel andere boodschap. Eén die aanzet met vrienden en familie te breken. Voor het eerst doen zijn oud-medewerkers en oud-leden hun verhaal.
Leestijd 15 - 20 minuten
335 × gedeeld
Robin de Wever
Mirza Masroor Ahmad tijdens het vrijdagmiddaggebed in de Baitul Futuh moskee in Londen. Foto: Dan Kitwood / Getty Images

Welkom in het kalifaat waar homo’s en afvalligen met rust gelaten worden

Anderhalf jaar geleden was hij daar ineens: kalief Abu Bakr Al-Baghdadi van Islamitische Staat. Maar de bloeddorstige terroristenleider is niet de enige kalief op aarde. Zijn concurrent Mirza Masroor Ahmad heeft meer aanhangers, hoeft niet zo nodig een eigen staat en predikt vrede. Tijd voor een kennismaking.
Leestijd 9 - 12 minuten
377 × gedeeld
Robin de Wever
Foto: Massimo Valicchia/Hollandse Hoogte

Franciscus, meer politicus dan paus

Sinds het aantreden van paus Franciscus bemoeit het Vaticaan zich weer openlijk met de wereldpolitiek. Achter de schermen speelt het soms een doorslaggevende diplomatieke rol. De paus is misschien wel een van de invloedrijkste vredesactivisten van dit moment.
Leestijd 8 - 10 minuten
287 × gedeeld
Robin de Wever
Maajid Nawaz. Foto: Jude Edginton/Hollandse Hoogte
De strijd tegen extremisme begint met die voor mensenrechten, stelt deze ex-jihadist
Dertien jaar lang ronselde Maajid Nawaz (36) islamitische jongeren voor de stichting van een wereldwijd kalifaat. Nu staat hij aan het hoofd van een denktank tegen extremisme. Zijn belangrijkste les: geef boze jonge moslims een geloofwaardig alternatief, door zelf consequent de mensenrechten na te leven. Ook in Guantánamo Bay. Een interview.
Leestijd 7 - 9 minuten
301 × gedeeld
Robin de Wever
Still uit ISIS film 'Flames of War'. Jihadi John vlak voor hij 5 gevangen executeert voor de camera.

Wat IS is volgens IS

Er worden veel verklaringen gegeven voor de gruwelijkheden waaraan IS zich schuldig maakt. Maar hoe rechtvaardigt de groepering zichzelf? Ik onderzocht op basis van welke teksten en verhalen de beweging zich aan de wereld presenteert. Opmerkelijk: IS is daarbij regelmatig in tegenspraak met zichzelf. Waarschuwing: in dit stuk worden schokkende beelden getoond.
Leestijd 6 - 8 minuten
620 × gedeeld
Robin de Wever