Spring naar inhoud

De man die vrede bracht in Noord-Ierland (maar van wie je nog nooit hebt gehoord)

Ik had zelf nog nooit van Padraig O’Malley gehoord. Maar van zijn levenswerk natuurlijk wel: de vrede in Noord-Ierland.

De nieuwe documentaire The Peacemaker vertelt het ontroerende levensverhaal van O’Malley: een man totaal geobsedeerd door conflictbemiddeling, die in landen als Noord-Ierland en Irak probeert alle partijen om de tafel te krijgen. Zelfstandig, zonder hulp van de Verenigde Naties, en vaak op eigen kosten.

En vreemd genoeg slaagt hij nog vaak ook. In Noord-Ierland wordt hij als een van de belangrijkste bemiddelaars gezien, en voor Irak tekenden strijdende partijen onder zijn toeziend oog de Helsinki-overeenkomst.

Zijn aanpak is even simpel als geniaal: verdeelde samenlevingen kunnen het beste worden geholpen door andere verdeelde samenlevingen. Zo nam hij de leiders van de strijdende partijen in Noord-Ierland mee naar Zuid-Afrika, om over verzoening te leren. En jaarlijks organiseert hij een congres voor ‘Steden in Transitie’, zoals hij ze noemt: verdeelde steden, zoals Jeruzalem, Sarajevo, Belfast en Bagdad, komen er om van elkaar te leren.

Zijn aanpak heeft wat weg van de Anonieme Alcoholisten: alcoholisten helpen alcoholisten. En dat is geen toeval, want O’Malley is zelf alcoholist. De film legt mooie parallelen tussen zijn alcohol- en werkverslaving. Soms wordt de documentaire mij daardoor iets té persoonlijk - te veel zielenroerselen van een oude man. Liever had ik nog meer geleerd over het geheim van deze meesteronderhandelaar. Want fascinerend, dat is zijn werk zonder meer.

The Peacemaker draait op vrijdag 4 november en zondag 6 november op het InScience Film Festival in Nijmegen.

Hier koop je kaartjes voor The Peacemaker, op het InScience Film Festival
Vimeo
Bekijk hier de trailer van The Peacemaker
Lees hier meer over het Forum for Cities in Transition
Correspondent Globalisering