De dag voor de verkiezingen sprak ik met politicoloog aan Boston College, over uitzonderlijk heftige campagnes. Hopkins is de van het belangrijkste boek over Amerikaanse In september publiceerde hij met Matt Grossman over de asymmetrie tussen de twee grote politieke partijen. Dat boek geeft een uiterst relevant gebleken verklaring voor de groeiende kloof tussen de leefwerelden van Trump- en Clintonaanhangers. De partijen waar zij op stemmen hebben een volstrekt verschillende kijk op hun rol, op de democratie en de waarheid.

Ik vroeg Hopkins vooral wat hem - ondanks zijn kennis en ervaring - verraste de afgelopen maanden. Het gesprek geeft ook na de verkiezingen een helder beeld van het Amerika dat tijdens de campagnes is ontstaan.

Na de verkiezingen mailde ik hem nog eens om hem te vragen naar zijn eerste reactie op de nieuwe politieke status quo.

David Hopkins: ‘De stemmen zijn geteld en terwijl de landelijke peilingen – als je naar het aantal uitgebrachte stemmen kijkt – met de kleine voorsprong van Clinton dicht bij de waarheid kwamen, hebben de peilingen de steun aan Trump in de verschillende swing states flink onderschat.

‘Het resultaat is een ongekende schok in de Amerikaanse politieke geschiedenis – een voor beide partijen onverwachte overwinning van Trump. De verkiezing laat een belangrijke toename zien van de steun aan de Republikeinen onder lager opgeleide witte stemmers, waardoor grote delen van Florida, Pennsylvania, Ohio, Michigan, Wisconsin en Iowa nu aan Trump toevielen, ondanks het feit dat Clinton de bestaande aanhang voor de Democraten in grote steden en de omliggende buitenwijken op peil wist te houden. De Republikeinen behielden ook hun meerderheid in de Senaat, verloren weliswaar twee zetels aan de Democraten maar wisten er tweeënvijftig van de honderd te behouden, zodat de Republikeinen het in de federale regering voor het zeggen hebben.

‘Als deze verkiezing al een totaal onvoorziene uitslag had, hoe het presidentschap de komende jaren zal worden ingevuld, is zo mogelijk nog lastiger goed te voorspellen. Republikeinse Congresleden en rechtse belangengroepen zijn al bezig een traditioneel conservatieve agenda op te stellen – inclusief omvangrijke belastingverlagingen, deregulering voor bedrijven en milieu, en herziening van Obamacare – en vinden Trumps plannen voor verbetering van de binnenlandse infrastructuur minder belangrijk.

‘Washington wacht op bewijs, hoe klein ook, dat Trump als een traditionele Republikein eensgezind met de andere leiders binnen de partij zal regeren, of dat hij juist zijn eigen politieke stempel op de regering zal gaan drukken.’

Meer over de Amerikaanse verkiezingen?

De status quo heeft vannacht verloren, de revolte is het nieuwe normaal De status quo heeft gisterennacht grandioos de Amerikaanse verkiezingen verloren. Deze verkiezingen, anders dan alle andere, laten zien: het besef dat Amerika een steenrijk derdewereldland is geworden, is definitief doorgedrongen. En Donald Trump was de eerste die dat hardop zei. Lees het verhaal van Rob hier terug Hoeveel politieke bewegingsruimte heeft Donald Trump nu eigenlijk? Donald Trump neemt het Witte Huis over. Anders dan president Barack Obama heeft hij Republikeinse bondgenoten die de meerderheid hebben in beide Huizen van het Congres. In dit Politiek Dagboek: heeft hij vrij spel? Lees het verhaal van Marc hier terug