Beste,

Door het grote succes van Netflix en de miljarden advertentiedollars- en euro’s die in televisie omgaan, probeert vrijwel elk mediabedrijf een videodienst te lanceren. Deze week: Disney en Facebook.

ALLEMAAL EEN EIGEN VIDEODIENST

Iedereen krijgt een videodienst
Iedereen krijgt een videodienst

Dat is het motto deze week.

Terwijl het aantal gangbaretelevisiekijkers daalt - zo Ziggo bekend in het tweede kwartaal van dit jaar 24.000 televisieklanten te zijn kwijtgeraakt - komen er steeds meer streamingalternatieven bij.

Facebook lanceert videoplatform Watch

Of, beter gezegd, een videotab. Amerikaanse gebruikers zien binnenkort in hun menu verschijnen.

Nu kijk je vooral ‘per ongeluk’ tv op Facebook, omdat er video’s in je timeline verschijnen. Maar het bedrijf wil dat je in de toekomst Facebook ook bewust opent om televisie te kijken, zoals je dat nu met Netflix doet.

In Watch verschijnen programma’s die exclusief op Facebook te zien zijn, aangeleverd door partners als de Amerikaanse honk- en basketbalbonden, National Geographic, NASA en beroemde vloggers. Die partners mogen 55 procent van de advertentieomzet houden.

Eind 2016 werd bekend dat Facebook ook zelf series en films wil produceren. Daardoor hoopt het ook op productievlak te concurreren met bedrijven als HBO, Amazon en Netflix.

Facebook heeft één groot concurrentievoordeel ten opzichte van álle televisiebedrijven: het kan de programmering heel persoonlijk maken.

Zo kun je in Watch zien welke shows je vrienden hebben gekeken. Tijdens het kijken van een programma kun je ook reacties en aanbevelingen achterlaten.

Disney start twee streamingservices (en stopt met Netflix)

Nieuwe films van Disney en Pixar - zoals de vervolgen van Frozen en Toy Story - zullen alleen daar te zien zijn.

En bijvoorbeeld niet op Netflix.

Het is helemaal niet ondenkbaar dat andere grote filmstudio’s Disney volgen.

We gaan nog veel meer streamingservices zien

Door het grote succes van Netflix en de miljarden advertentiedollars- en euro’s die in televisie omgaan, gaan we nog veel meer videoservices zien.

Ik vraag me wel af: hoeveel video-abonnementen kan een consument aan?

Waarschijnlijk komt er een keiharde concurrentiestrijd en gaan er uiteindelijk videoservices in elkaar op. Ook gaan we veel meer bundelingen tussen services zien (zoals je nu al gratis Spotify bij KPN krijgt).

Ik kan me ook nog voorstellen dat bedrijven als Facebook zo’n goede gratis selectie presenteren (en dat financieren met advertenties), dat betaalde videodiensten daar de klappen van gaan voelen.

Hoe ziet jouw kijkgedrag er nu uit?

Met dank aan

Dat was ’m voor deze week. Dank aan Maurits Martijn voor de artikeltips.

Dank aan jou voor het meelezen.

Met een hartelijke groet,

Ernst-Jan Pfauth

P.S. Google in 2016 naar verluidt 30 miljard dollar geboden voor Snapchat 😳

Snapchat ondertussen meer dronebedrijven te kopen. Echt hoor, over een paar jaar zoemen er overal selfiedrones rond.

Innovatie in de media volgen? Luister dan elke vrijdag naar mijn Podcast over Media. Samen met Alexander Klöpping bespreek ik de interessantste artikelen over nieuwe ontwikkelingen en plannen in de mediawereld. Abonneer je via mediapodcast.nl