Spring naar inhoud

Luisteren: klimaatpsycholoog Renee Lertzman over het magische potentieel van de mensheid

Angst voor klimaatcatastrofes zit actie in de weg. We kunnen duurzaamheid veel beter verkopen: als kans om te laten zien wat de mensheid in petto heeft.

Daarover gaat onderstaande aflevering van de podcast Warm Regards met klimaatpsycholoog Renee Lertzman.

Lertzman, die ik zelf vorige week ook interviewde, doet onderzoek naar de psychologische mechanismen om met milieu- en klimaatverandering om te gaan. Ze vertelt in de podcast over haar ervaringen in Amsterdam, vlak na de verkiezing van Trump. Alle onderwerpen die in mijn verhaal aan de orde kwamen, passeren hier de revue. Het is dus een goed alternatief voor wie liever luistert dan leest.

Lertzman vertelt helder hoe angst klimaatactie in de weg zit en hoe creativiteit kan en moet loskomen. Het slot van haar betoog is een oproep aan iedereen die aan de transitie naar duurzaamheid werkt: ‘Frame the work as our opportunity to be magical.’

De mensheid kan boven zichzelf uitstijgen, zegt Lertzman, maar dat lukt alleen als we ook onze angsten en zorgen over de toekomst durven te benoemen.

De podcast Warm Regards is ook in iTunes te vinden en wordt gepresenteerd door Eric Holthaus, meteoroloog en klimaatspecialist van het Amerikaanse Slate Magazine. Het interview met Lertzman begint op 15:26 en duurt bijna 40 minuten.

Vóór Lertzman zitten nog twee andere gesprekken: eerst interviewt Holthaus een medewerker van de Rainforest Alliance die bij de recente klimaattop in Marrakesh aanwezig was (tot 6:40) en vervolgens spreekt hij evolutie-ecoloog Katherine Crocker, die om interessante en overtuigende redenen heeft besloten haar werk tijdelijk neer te leggen om de anti-pijplijndemonstranten in North-Dakota bij te staan (tot 14:15).

Warm Regards Podcast
Climate anxiety in the Trump era
SoundCloud
Warm Regards podcast: Climate anxiety in the Trump era
Mijn interview met Renee Lertzman vind je hier Meer Warm Regards luisteren? Hier een kennismaking (en de eerste aflevering) Op de hoogte blijven van mijn artikelen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief
Mensen troosten elkaar na de presidentsverkiezingen van 2016 in Amerika. Foto: Drew Angerer / Getty Images
Mensen troosten elkaar na de presidentsverkiezingen van 2016 in Amerika. Foto: Drew Angerer / Getty Images
Correspondent Democratie & Klimaat