Analfabetisme

Bron: Verenigde Naties
Bron: Verenigde Naties

Onderwijs is mischien wel de grootste motor van vooruitgang, en dat begint bij leren lezen. Het aantal mensen dat geletterd is steeg van 64 procent in 1970 naar 86 procent nu. 

Extreme Armoede

 

Bron: Wereldbank
Bron: Wereldbank

Leefde in 1820 nog 84 procent van de wereldbevolking van minder dan 1,25 dollar per dag, in 1981 was het al 43 procent en nu is het nog maar 18 procent. Volgens de Wereldbank kan de extreme armoede voor 2050 bijna volledig zijn uitgeroeid. 

Homotolerantie

 

Bron: The Atlantic
Bron: The Atlantic

In de afgelopen decennia heeft de acceptatie van homoseksualiteit een enorme opmars doorgemaakt. In Nederland, het eerste land dat het homohuwelijk invoerde, waren homoseksuele handelingen tot 1971 nog strafbaar. 

Internetgebruikers

 

Bron: Internet Worldstats
Bron: Internet Worldstats

In 2001 had iets minder dan 40 procent van de Nederlanders toegang tot het internet; nu geldt datzelfde percentage voor de hele wereld. (Nederland zit inmiddels op 92 procent.)

Kindersterfte

 

Bron: Verenigde Naties
Bron: Verenigde Naties

Vijftig jaar geleden stierven 180 van de 1000 kinderen voor hun vijfde levensjaar. Nu is dat 50 op de 1000.

Overigens remt een lagere kindersterfte de bevolkingsgroei. Pas als ouders er zeker van kunnen zijn dat hun kinderen overleven, beperken zij

Mondiale levensverwachting

Bron: Theodore Steck (Universiteit van Chicago)
Bron: Theodore Steck (Universiteit van Chicago)

Het aantal kinderen is al sinds de jaren negentig stabiel (rond de 2 miljard). Waarom groeit de wereldbevolking dan nog zo sterk? Simpel: we worden steeds ouder. Wie pleit voor een radicale beperking van de bevolkinggroei pleit dus eigenlijk voor massamoord op ouderen.

Oorlog

 

Bron: Steven Pinker
Bron: Steven Pinker

Stevin Pinker (Harvard University) schreef in 2011 de dikke pil Ons Betere Ik, waarin hij liet zien dat we in de loop van de eeuwen steeds vredelievender zijn geworden. We hebben vaak geen idee hoe gewelddadig het leven vroeger was - hoe geweld tot het dagelijks leven

Prijs zonne-energie

 

Bron: Bloomberg
Bron: Bloomberg

Het wordt wel de Wet van Swanson genoemd: iedere drie jaar halveert de prijs van zonne-energie. Volgens experts zal zonne-energie over vijf tot tien jaar in veel markten concurrerend zijn. Zonder subsidie. 

Vaccinatiegraad

 

Bron: Centres for Disease Control and Prevention
Bron: Centres for Disease Control and Prevention

De wereldwijde vaccinatiegraad van bijvoorbeeld mazelen (MCV1 in de grafiek) steeg van 16 procent in 1980 naar 84 procent nu. Het aantal slachtoffers is met drie kwart afgenomen in slechts dertien jaar.

Vrije landen

 

Bron: Freedom House
Bron: Freedom House

Het aantal landen dat volgens de invloedrijke denktank Freedom House ‘vrij’ is, steeg van 40 in 1976 naar 90 vorig jaar. ‘Vrij’ wil zeggen: een democratie met meerdere partijen, algemeen kiesrecht, vrijheid van meningsuiting, godsdienst en vereniging.

  2013: het beste jaar ooit Natuurlijk, het is op veel plekken in de wereld nog steeds crisis en ook aan oorlogen is geen gebrek. Maar wie een beetje uitzoomt, ziet dat de wereld onmiskenbaar vooruitgaat. Voor het verhaal achter deze grafieken, verwijs ik jullie graag naar mijn artikel over 2013, het beste jaar in de geschiedenis tot nu toe. 2013: het beste jaar ooit