Elke dag worden er in Nederland gemiddeld zestien wietplantages ontruimd. Variërend van enorme kelders met duizenden planten tot een agent die in een tuin een enkele wietplant uit de grond trekt.

De consequenties van dat politieoptreden kunnen fors zijn: één plant kan ertoe leiden dat je uit je huis wordt gezet. Terwijl die plant in coffeeshops uiteindelijk gewoon te krijgen is.

Met je gezin voor twee planten op straat gezet. En meer uitwassen van de strijd tegen wiet Er moeten veel meer slachtoffers vallen in de Nederlandse strijd tegen cannabis. De vijf verhalen die ik vond, laten heel duidelijk zien wat er mis is met het Nederlandse reguleringssysteem van wiet. Lees hier mijn verhaal over de slachtoffer van de Nederlandse strijd tegen cannabis

Bij sommige invallen wordt helemaal geen wietplantage aangetroffen, maar ligt wel het ‘glas tot op de zolder,’ aldus een vrouw uit De Lier die zag dat de politie bij haar de achterruit had ingetikt. Alleen een handgeschreven briefje dat er geen hennepplantage was aangetroffen maakte duidelijk wat er was gebeurd. Voor meer informatie moest ze maar 0900-8844

De Nationale Ombudsman kreeg eerder klachten over dergelijke onterechte invallen en wilde in 2014 in kaart brengen hoe vaak dat gebeurt. Maar de cijfers waren onduidelijk en moeilijk beschikbaar. Dus kreeg de politie ‘binnen een jaar’ moesten er betere cijfers zijn.

Tot dat gebeurt, want de cijfers zijn er nog steeds niet openbaar en bij de Ombudsman ook geen prioriteit, zijn al een paar conclusies te trekken op basis van oudere cijfers. De die op dit moment openbaar zijn komen uit 2011 tot en met 2013. Maar daar valt al een hoop interessants uit te halen.

1. De politie heeft (of had) de cijfers niet op orde

Veel cijfers ontbreken over de strijd tegen hennep. Wat wel opvalt is dat naar schatting ongeveer 9.500 hennepkwekerijen nooit geregistreerd zijn of onvolledig zijn ingevoerd. Dat is meer dan de helft.

2. Een kaart van alle gevonden planten laat zien waar die vooral gevonden worden

Laten we dan maar kijken naar wat we wél weten. Dit is een kaart van alle in beslag genomen planten van 2011 tot en met 2013. Er zijn duidelijke hotspots rondom de goedlopende Amsterdamse coffeeshops en in Noord-Brabant. Maar waar de planten gekweekt zijn, is onbekend - die plek kan verschillen van de paklocatie.

3. De strijd lijkt redelijk gelijkmatig verdeeld

Overal in Nederland worden locaties binnengevallen om wietteelt, zo lijkt het. Maar informatie uit deze kaart halen is even een klusje. De steden vallen erg op, maar daar wonen nou eenmaal meer mensen. Toch zijn er vrij intensieve plukken te bespeuren in de Brabantse steden, Friesland en langs de grens in Limburg.

Er zijn meer leuke dingen te ontdekken op deze kaart. Zie bijvoorbeeld hoe weinig er naar verhouding in Utrecht wordt ingevallen. En hoeveel in Rotterdam en Den Haag, iets wat relatief onbekend was.

4. De politie rolt veel relatief kleine kwekers op

Wat is een grote en wat is een kleine plantage? Daar kunnen we nog wel even over doorpraten. Volgens van het gedoogbeleid hoef je niet voor de rechter te komen als je vijf of minder planten hebt staan. Toch zien we dat de politie daar wel op bezoek komt.

Maar nu komt het: wie een beetje hobbyist is wil in cycli draaien. Dan heb je om de drie à vier maanden nieuwe planten nodig en al snel meer dan de toegestane vijf planten in huis. Daar zitten nog geen mislukte ontkiemingen bij, en ook geen moederplant om stekjes van te maken.

Kortom: als vijf planten al weinig is voor een hobbykweker, hoeveel is dat dan voor een professionele? Nou, die zal vertellen dat het niet om de planten gaat, maar om het licht dat erboven hangt. De lampen bepalen voornamelijk wat de opbrengst wordt. Maar die worden niet geteld door de politie. Eigenlijk zou dat dus een veel betere graadmeter zijn om te kijken hoe ‘groot’ de plantage is.

5. In Drenthe doen ze niet zo moeilijk over vijf planten of minder

Het zou ook een gat in de data kunnen zijn, maar vooralsnog lijkt er in Drenthe niet zo moeilijk te worden gedaan over vijf planten of minder. Alleen in Hoogeveen werd driemaal binnengevallen en in Barger-Compascuum eenmaal.

Er staan verzoeken uit om meer cijfers, maar dat duurt nog even. Als die binnen zijn, dan maken we nieuwe kaarten.

Lees ook:

Vier Amerikaanse video’s die laten zien dat wiet daar normaal aan het worden is Whoopi Goldberg die haar cannabislijn aanprijst, de overheid van Colorado die haar burgers op rijm voorlicht over wiet en ouderen die met cannabis koken. Het is slechts een greep uit de talloze filmpjes die laten zien hoe het imago van wiet verandert in Amerika. Kijk de filmpjes hier Maak ook kennis met de mannen die onze hasj maken Bijna alle hasj die in Nederlandse coffeeshops ligt, wordt geïmporteerd van buiten Europa, en dan voornamelijk uit Marokko, de grootste producent van hasj ter wereld. Terwijl het land naar buiten toe doet alsof het nadenkt over bestrijding, voert het intern vooral een gedoogbeleid, zag ik toen ik erheen reisde. Lees de reportage hier terug In Tilburg mogen mensen nu hun eigen medicinale cannabis kweken. Wie volgt? Tilburg staat mensen toe cannabis voor medicinale redenen zélf te kweken. Daarmee is het de eerste Nederlandse gemeente die toestemming geeft voor de legale teelt van cannabis. Wanneer volgt de rest van Nederland? Lees het verhaal hier terug