Thijs Roes

Journalist

Publicaties
Biografie

Thijs Roes doet het komende jaar verslag van de verschillende frontlinies van de 'War on drugs', op zoek naar het drugsbeleid van de toekomst.

Karel Smouter

Correspondent Online dialoog

Illustraties door onze redactioneel vormgevers Leon en Leon (Postma en de Korte)
Naar de tripapotheek voor je mdma? Zo kan het in 2030
Hoe gaan we in 2030 om met de verkoop van alcohol, wiet, mdma en andere drugs? Ik heb een jaar lang gezocht naar manieren om drugs beter te reguleren. En ik denk dat de overheid alternatieven heeft voor haar oorlog tegen drugs. Ik zie een wereld voor me met theorie-examens, coke-pasjes en tripapotheken.
Leestijd 6 - 7 minuten
142 × gedeeld
Thijs Roes
 Tijdens een inval van opsporingsdiensten in een drugslaboratorium wordt amfetamine (speed) gevonden. De doorzoeking van het pand is onderdeel van een enorme operatie tegen drugscriminelen. Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP
Ik zocht een jaar naar een beter drugsbeleid. Dit vond ik
Met boetes, invallen, huiszoekingen en celstraffen probeert de Nederlandse overheid al decennia het gebruik en de productie van drugs in te dammen. Omdat dat veel slachtoffers en geld kost, zocht ik een jaar naar een beter drugsbeleid. Dit vond ik.
Leestijd 8 - 11 minuten
127 × gedeeld
Thijs Roes
Verslaafden spuiten heroïne in de openbare ruimte in Amsterdam. Foto: Marco Okhuizen / Hollandse Hoogte

Het zelden vertelde verhaal over het Nederlandse drugsbeleid dat wél slaagde

Vraag je je weleens af waarom de portieken van flats en stations nooit meer blauw kleuren? Als je weet hoe succesvol het Nederlandse heroïnebeleid is, moet er voor andere drugs ook iets te verzinnen zijn.
Leestijd 7 - 9 minuten
217 × gedeeld
Thijs Roes
Wernard Bruining (midden) tijdens een cursusdag wietolie maken. Foto: Niels Blekemolen (voor De Correspondent)
Cannabisgoeroe Wernard Bruining leert mensen hun eigen werkelijkheid te creëren
Hij begon de eerste coffeeshop van Nederland, vond een ideale kweeklamp uit en maakt nu wietolie groot. Maak kennis met Wernard Bruining (67), die zegt: ‘Mensen hebben nooit nieuwe rechten gekregen door er netjes om te vragen, maar altijd door eerst de wet te overtreden.’
Leestijd 8 - 10 minuten
109 × gedeeld
Thijs Roes
Een medewerker knipt medicinale wiet in het laboratorium van Tweed Inc in Canada. Foto: James MacDonald / Bloomberg via Getty Images
We blijven het lastig vinden, cannabis voor medische doeleinden
Wietolie is een hype, maar de grondstof verboden. Steeds meer zorgverzekeraars vergoeden medicinale wiet niet meer. En drie mensen maakten afspraken met hun gemeente om zélf cannabis te mogen verbouwen. Dit is de stand van medicinale wiet in Nederland.
Leestijd 5 - 6 minuten
50 × gedeeld
Thijs Roes
Alle foto's bij dit stuk zijn gemaakt door Thijs Roes. Ze betreffen het huis van de familie Jansen na de ontruiming van hun plantage van zestig planten, één dag voor hun verhuizing.
Met je gezin voor twee planten op straat gezet. En meer uitwassen van de strijd tegen wiet
Er moeten veel meer slachtoffers vallen in de Nederlandse strijd tegen cannabis. De vijf verhalen die ik vond, laten heel duidelijk zien wat er mis is met de Nederlandse strijd tegen wiet.
Leestijd 8 - 11 minuten
110 × gedeeld
Thijs Roes
Foto's: Eline van Strien (voor De Correspondent)
Vijf ideeën om cocaïne beter te reguleren
Veel Nederlanders gebruiken cocaïne met Oud & Nieuw. Daarmee zijn ze in feite illegaal bezig. Hoe kunnen we de verslavende drug beter reguleren?
Leestijd 7 - 9 minuten
54 × gedeeld
Thijs Roes
Still uit het voorlichtingsfilmpje van Colorado. Beeld: Good To Know Colorado
Vier Amerikaanse video’s die laten zien dat wiet daar normaal aan het worden is
Whoopi Goldberg die haar cannabislijn aanprijst, de overheid van Colorado die haar burgers op rijm voorlicht over wiet en ouderen die met cannabis koken. Het is slechts een greep uit de talloze filmpjes die laten zien hoe het imago van wiet verandert in Amerika.
Leestijd 2 minuten
66 × gedeeld
Thijs Roes
Mark Rutte wordt geïnterviewd terwijl er microfoons op de tafel worden klaargezet tijdens het VVD-congres op 19 november, 2016. Foto: Phil Nijhuis / Hollandse Hoogte
Ik was bij een VVD-vergadering over wiet. En hoorde heel iets anders dan op het journaal kwam
Afgelopen zaterdag nam de VVD een nieuw standpunt in over het wietbeleid, maar Mark Rutte verwaterde dat meteen voor de camera’s. Omdat ik bij een besloten discussie van de VVD zat, kon ik concluderen dat hij zichzelf daarmee isoleert van de rest van zijn partij.
Leestijd 5 - 6 minuten
111 × gedeeld
Thijs Roes
Waar sta jij in het debat over cannabis? Ik besloot een kieswijzer te maken
Op De Correspondent probeer ik me voor te stellen hoe het drugsbeleid eruit zou kunnen zien. Wat als je drugs niet zou bestrijden, maar zou reguleren? Om dat minder abstract te maken, werkte ik met twee onderzoekers van lobbyorganisaties aan een kieswijzer. Vul ’m in om te kijken waar jij staat.
Leestijd 2 minuten
49 × gedeeld
Thijs Roes
Foto: Thijs Roes
Maak kennis met de mannen die onze hasj maken
Bijna alle hasj die in Nederlandse coffeeshops ligt, wordt geïmporteerd van buiten Europa, en dan voornamelijk uit Marokko, de grootste producent van hasj ter wereld. Terwijl het land naar buiten toe doet alsof het nadenkt over bestrijding, voert het intern vooral een gedoogbeleid, zag ik toen ik erheen reisde.
Leestijd 7 - 9 minuten
103 × gedeeld
Thijs Roes
Op deze foto uit 1990 wordt wiet als typisch Nederlands afgebeeld, evenals kaas, windmolens en oud-Hollandse klederdracht. Foto: Floris Leeuwenberg / Hollandse Hoogte
Beste Mark Rutte, dit klopt er (niet) van je argumenten tegen de regulering van wiet
Wiet is slecht voor je gezondheid, vergroot de kans op psychosociale problemen en is sterker dan vijftig jaar geleden. Dat was het antwoord van onze premier op het voorstel van D66 om ons cannabisbeleid te hervormen. Maar daar valt het een en ander op af te dingen.
Leestijd 6 - 7 minuten
209 × gedeeld
Thijs Roes