Als je de reclames voor onderbroeken en matrassen tussendoor negeert, is dit een van de beste podcasts ooit over het klimaat. Vijf redenen om ernaar te luisteren:
1. De geïnterviewde, Elizabeth Kolbert, is een van de beste mensen op dit onderwerp. Ze werkt voor The New Yorker, schreef het boek Field Notes from a Catastrophe over klimaatverandering en het boek The Sixth Extinction: An Unnatural History over het uitsterven van diersoorten. Ze kan uitleggen als een goede docent: ze vertelt over infraroodstraling en over smeltend ijs en wetenschappelijke vondsten uit de jaren zestig, maar het wordt nergens saai en het belang van wat ze zegt is steeds duidelijk. Kalm en genuanceerd beschrijft Kolbert waarom de mensheid nu kwetsbaar is. Alle beschavingen behalve de onze zijn ten onder gegaan.‘The record is not that great.’
2. Interviewer Ezra Klein (van Vox) stelt Kolbert precies de juiste vragen. Hoe kan het dat we weinig van de opwarming zien, maar we desondanks zo zeker weten dat er iets ernstigs aan de hand is? Wat is het probleem van 2 of 3 graden Celsius opwarming: de temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn toch aanzienlijk groter? Welke diersoorten sterven er precies uit door menselijk toedoen? Klein wil kennis, details, helderheid - dat maakt hem goed.
3. Kolbert legt niet alleen uit waarom het klimaat verandert, maar ook waarom we het zo moeilijk vinden klimaatverandering te bevatten. Het klimaat van vandaag weerspiegelt de keuzes van onze ouders, zegt ze. ‘Als CO2 wordt toegevoegd aan de atmosfeer, kost het de aarde decennia – in technische zin, millennia – om een nieuw evenwicht te bereiken,’ schreef Kolbert vorig jaar in een stuk dat wordt aangehaald in de podcast. De effecten die we vandaag zien, zijn het ‘product van opwarming die twintig of dertig jaar geleden onontkoombaar was geworden, en de opwarming die we vandaag veroorzaken, zal pas volledig gevoeld worden als de kleuters van vandaag de middelbare leeftijd hebben bereikt. We leven dus in het klimaat van het verleden, maar we hebben de toekomst van het klimaat al bepaald.’
4. Klein en Kolbert maken samen duidelijk waarom klimaatpolitiek een status aparte zou moeten hebben. Een oorlog kun je beëindigen, een begrotingstekort kun je weer aanvullen, maar de uitstoot van broeikasgassen stapelt zich op en werkt eeuwenlang door. Tegen de tijd dat het klimaat weer stabiliseert, eeuwen later, ziet de wereld er geheel anders uit. Daarom zullen mensen in de toekomst hard oordelen over onze tijd.
5. Het is een compleet verhaal: bijna alle grote vraagstukken rond klimaatverandering komen langs. Ze praten over geo-engineering (de bewuste manipulatie van het klimaat om de opwarming te temperen), Amerikaanse klimaatpolitiek, de macht van individuen, het eten van vlees, de beperkingen van ‘morele’ consumptie, en het beprijzen van uitstoot.
Ik ben benieuwd wat jullie het interessantste vinden in deze podcast. Laten we erover verder praten in de bijdragen.
Lees verder over onderwerpen in de podcast:
Dit voorstel gaat tegen alle politieke wetten in. Maar kan de nieuwe coalitie juist bij elkaar brengen Van econoom tot milieuactivist, van progressief tot conservatief, en van het bedrijfsleven tot organisaties als het IMF en de Wereldbank, iedereen pleit ervoor. Hef belasting op CO2. Landen die dat deden, laten zien dat het werkt. Duizenden diersoorten dreigen dino’s te worden (en wij zijn hun meteoriet) De toekomst van biodiversiteit is niet rooskleurig. Volgens sommige wetenschappers is liefst één vijfde van alle zoogdieren, één achtste van alle vogels en één derde van alle koralen met uitsterven bedreigd. Bevinden we ons midden in een massa-extinctie van menselijke makelij? En kunnen we het tij nog keren? CO2 opzuigen en wolken witten: om de opwarming te stoppen moeten we het klimaat leren manipuleren Wolken witten om zonlicht te weerkaatsen, voor velen grenst manipulatie van het klimaat aan het blasfemische. Toch wordt er steeds serieuzer gesproken over geo-engineering als manier om het klimaat af te koelen. Met goede redenen. Wordt klimaatverandering het einde van de wereld? Dit zeggen de feiten Roepen we het einde van de wereld over onszelf af als we het klimaatprobleem laten voortbestaan? Ik zet de feiten op een rij in een poging een antwoord op deze grote vraag te vinden. Dit betekent vlees eten voor onze planeet Twee flinke entrecotes leiden tot evenveel broeikasgassen als een autorit van Amsterdam naar Barneveld. Maar eet je 80 procent plantaardig en 20 procent vlees of vis, dan bespaar je 9 procent van jouw totale CO2-uitstoot voor voeding. Wat zijn de gevolgen van vlees eten voor klimaat en milieu?
Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!