Foto: John Moore/Getty Images

1. Het schoolvoorbeeld: The New York Times

De minst verrassende, maar opnieuw een van de rijkste bronnen om het nieuwe Amerika te volgen. Met hun grote verslaggeversstaf, keur aan columnisten en rubrieken en zelfkritische redactiementaliteit altijd de moeite waard: The New York Times biedt lezers in de hele wereld tien artikelen per maand gratis aan. Er zijn allerlei online abonnementen met korting te vinden. https://www.nytimes.com

De krant wordt sinds jaar en dag door Fox News en andere conservatieve media weggezet als schoolvoorbeeld van de liberal East Coast establishment, toch blijft het in mijn ogen een schoolvoorbeeld van goede journalistiek.

De krant noemt leugens van het Witte Huis tegenwoordig ook op de voorpagina leugens. Met argumenten.

2. Nog zo een: The Washington Post

De tijden van Watergate zijn voorbij voor die andere eens grote Amerikaanse krant, Lees hier The Washington Post. Sinds enige tijd investeert de nieuwe eigenaar, Amazon-eigenaar Jeff Bezos, ook weer in politieke verslaggeving.

Verslaggever David Fahrenthold was de eerste die de (lege) werkelijkheid van de liefdadige Trump Foundation Lees hier een verhaal van Fahrenthold over Trumps foundations. En hier een verhaal van Fahrenthold over hoe hij zijn verhalen maakte.

3. De politieke site: Politico

Politico is een website die sinds 2007 de politiek in de Verenigde Staten nauwlettend volgt. In het politieke seizoen ook vijf dagen per week als krant te koop rond Capitol Hill in Washington DC.

Het is een actieve nieuwsbron gebleken die zaken op de voet volgt en weinig vooringenomenheid toont. Bekijk hier Politico. is opgericht door oud-redacteuren van The Washington Post, die bezwaar hadden tegen de krimpende armslag en onafhankelijkheid van de politieke verslaggeving bij de Post.

Voor langere beschouwingen heeft Politico ook een Politico Magazine verschijnt tweemaandelijks op papier en online. Lees hier Politico Magazine. Sinds 2015 is er een Politico.eu is een goede bron voor nieuws rond de EU en alle Europese politieke ontwikkelingen. Heeft nuttige gratis en betaalde nieuwsbrieven. Bekijk hier de Europese Politico. van Politico.

4. Een nieuwe bron: Axios

Axios is een net gelanceerde site van Jim VandeHei en Mike Allen, oud Washington Post-journalisten die Politico groot maakten. Bekijk hier Axios. wil beknopt en betrouwbaar nieuws over politiek en tech brengen - zie hun Bekijk hier het manifest.

Dit medium moet zichzelf nog bewijzen, maar gezien de oprichters en hun eerdere werk de moeite van het volgen waard. Zeker nu betrouwbaarheid het centrum van de politieke strijd is geworden.

5. Het koffiehuis: Talking Points Memo

Het progressief georiënteerde Talking Points Memo (TPM) heb ik in Washington zien ontstaan tijdens het presidentschap van George W. Bush, begin deze eeuw.

Talking Points Memo http://talkingpointsmemo.com was oorsponkelijk het eenpersoonsblog van Josh Marshall. Groeide uit tot een platform dat geld vrijmaakt voor serieuze berichtgeving en eigen verslaggeverswerk.

TPM is net als De Correspondent gericht op levendige discussie met en tussen lezers. Marshall beschreef het in 2005 als zijn ambitie een ‘Weens koffiehuis’ online in te richten.

6. Voor hard nieuws: Mother Jones

Mother Jones is een links maandblad met Californische wortels. Heeft nu een sterke online aanwezigheid, met dagelijks eigen nieuws. De naamgeefster Mother Jones http://www.motherjones.com was een Iers-Amerikaanse vakbondsvrouw en voorvechtster van kinderrechten.

Deze website is alleen al het volgen waard vanwege de chef van de politieke redactie in Washington: De verhalen van David Corn. http://www.motherjones.com/authors/david-corn heeft regelmatig regelrecht hard nieuws uit de binnenwereld van politiek en veiligheidsdiensten.

7. Het auteursmedium: The Atlantic

The Atlantic https://www.theatlantic.com van oudsher een maandblad, is online een actieve bron van nieuws en achtergrond. In de ogen van conservatieve Amerikanen is het links, in mijn ogen biedt het geregeld mooie reportages en nuttige analyses.

The Atlantic is een Bekijk hier de auteurs van The Atlantic. Als ik de kans krijg lees ik de stukken van James Fallows, Ronald Brownstein, Steve Clemons, Peter Beinart en Julie Beck.

8. Het vakblad: The Hill

The Hill is een vakblad met actieve website voor bewoners van Capitol Hill, met nieuwsbrieven en Twitterupdates. Bekijk hier The Hill. biedt meer de basisfeiten dan duiding. Een goede manier om bij te blijven dus.

9. De startpagina: Realclearpolitics

Realclearpolitics is begonnen als een conservatief webmedium ten tijde van president George W. Bush. Inmiddels is het uitgegroeid tot een handige startpagina voor politiek nieuws.

Lees hier Realclearpolitics. is in Chicago opgezet door een beurshandelaar en een reclameman. Zij hadden de ambitie uiteenlopende politieke informatie bijeen te brengen. Maken handige samenvattingen van alle peilingen in verkiezingstijd.

10. Trumps nieuws: Breitbart

Het clubblad van het Trumpisme. Vaak beschuldigd van racisme, seksisme en antisemitisme. In 2005 opgericht als nieuwsbron voor conservatieven die zich niet bediend voelden door de ‘mainstreammedia.’

Bekijk hier Breitbart. verwees in het begin veel naar het onooglijke maar succesvolle Drudgereport. Voert intussen zelfstandig de informatieoorlog die het Witte Huis heeft afgekondigd.

In hetzelfde genre zijn er meer nieuwswebsites die de werkelijkheid van Trumpland weergeven. Bijvoorbeeld Bekijk hier The Federalist Papers. en Bekijk hier Red State. http://www.newsmax.com/TheWire/conservative-blogs-newsmax-list/2015/03/24/id/634218/ een overzicht van conservatieve websites.

Geef je op voor mijn Politieke Weekbrief! Onlangs ben ik begonnen een Politieke Weekbrief te schrijven. Daarin wil ik in het seizoen een paar punten van de politieke week trachten te duiden. Soms zal het puur binnenlands zijn, andere weken zijn Europa en het verdere buitenland niet tegen te houden. Geef je hier op

Mijn verhalen lezen?

Donald Trump is een clown/gevaar/zegen (doorhalen wat niet van toepassing is) Niets aan de 45ste president van de Verenigde Staten is traditioneel of waardig. Niets is gewoon, voorspelbaar of logisch. Alles wat hij doet is gemaakt voor televisie, voor het effect, voor het moment. En toch is Donald Trump de komende vier jaar president van het machtigste land op aarde. Lees de analyse hier terug Wat voor land willen we zijn, Mark Rutte? Eén waarin liegen normaal is? De VVD-top maakte zich schuldig aan maar liefst negen leugens om de waarheid rond de deal met een drugshandelaar geheim te houden. In het Kamerdebat morgen heeft premier Mark Rutte veel uit te leggen. Ontstijgt hij eindelijk de kleine partijpolitiek? Lees het verhaal Politiek Dagboek hier terug

Facebook
Twitter
LinkedIn
Whatsapp
E-mail