Spring naar inhoud

Aanbevolen voor wie meer wil zien van het Nederlandse boerenleven: de mooie docu Brommers kiek’n

Afgelopen weekend schreef ik dat Boer zoekt vrouw dit seizoen een wat grimmig beeld geeft van het boerenleven. Een lezer wees me erop dat je uit zo’n programma maar weinig kunt opmaken over de plattelandscultuur.

Dat klopt. Een geboren stedeling is voor zijn beeld van het leven op het land meestal afhankelijk van geromantiseerde dan wel simplistische weergaven van dat leven in boeken, films en op tv.

Dat die weergaven wel heel integer kunnen zijn bewijst de mooie documentaire Brommers kiek’n, die afgelopen maandag werd uitgezonden bij 2doc en nu te zien is op NPO Gemist.

Voor deze ode aan de plattelandscultuur volgde filmmaker Geertjan Lassche een jaar lang twee hechte vriendengroepen uit Overijssel; tieners uit Espelo en twintigers uit Nieuwleusen.

Zonder commentaar zien we de jongens (want de jongens spelen de hoofdrol) in alle vrijheid rommelen op en rond de boerderij. Ze sleutelen aan autowrakken, zetten hun eigen bierkeet in elkaar, hossen op schuurfeesten en bouwen samen aan een gigantisch vreugdevuur. Werk en vrije tijd vloeien in elkaar over. Het Overijsselse land, dat voortdurend op zijn zonnigst is, lijkt een grote speeltuin.

De meisjes spelen in dit alles een opmerkelijke bijrol, maar de filmmaker laat het eventuele oordeel aan de kijkers. Niemand wordt voor lul gezet of aangeklaagd in deze respectvolle, bescheiden film, die van mij nog wel vier uur had mogen doorgaan.

Bekijk hier de documentaire Brommers kiek’n Lees hier mijn stuk over Boer zoekt vrouw
Correspondent Modern Leven