Beste,

De griep had me te pakken, dus het grootste deel van mijn week zag er zo uit:

Ik zal je niet vermoeien met de perikelen van seizoen twee van Gilmore Girls. (Maar als je nog gedachten hebt over het vraagstuk Rory-Dean-Jess, mail me.)

Gelukkig gebeurde er genoeg enerverends voordat de influenza inzette, want op zaterdag 29 april hielp ik mee bij de boekpresentatie van Thuis ben je, het nieuwe boek van Arnon Grunberg.

Thuis ben je in Noordwijk

Het was geen gewone boekpresentatie. Nu ben ik niet zo vaak bij boekpresentaties geweest, maar dit kon ik nog wel inschatten. Een keer ben ik naar de lancering van de roman van Thierry Baudet gegaan. Die was, niet verrassend, traditioneel.

Deze niet. Zo’n 150 lezers en ‘aspirant-Hotelmensen’ verzamelden zich in Noordwijk. Al wandelend vertelden ze elkaar over een ervaring - een keer dat hun lichaam hen verraste, een keer dat ze bevriend raakten met een romanpersonage.

Na de wandeling kwamen ze aan bij mij, in de lobby van hotel Vesper. Of bij Qader, Grunbergs "Afghaanse vriend" die regelmatig figureert in zijn verhalen. Daar begonnen de deelnemers hun ervaringen op te schrijven. Vaak ijveriger dan Rory Gilmore.

Dan het hoogtepunt: de hotelkamer van Grunberg. Wat daar gebeurde lees je in van de dag. Een dag vol knuffels, een dag vol hoop.

Kijktip: The mind of the universe

Sinds gisteren op televisie: The Mind of the Universe, een nieuwe serie met - theoretisch natuurkundige en fervent uithangbord van de wetenschap.

Elke aflevering laat drie topwetenschappers zien, verzameld onder thema’s als ‘De schepper,’ ‘De maker’ en ‘De speler.’ Dijkgraaf praat de fragmenten aan elkaar, al pianospelend, kokend of kunst kijkend. De vraag die centraal staat in de hele serie: Hoe ziet onze toekomst eruit? Gaat de technologie ons overnemen?

Ik keek alvast een paar afleveringen vooruit (dank, VPRO!) en ik kan je zeggen, het is absoluut de moeite waard. De bloemlezing laat je op boeiende wijze zien wat er aan de frontlinie van de wetenschap gebeurt.

En die linie ligt lang niet alleen op de prestigieuze Ivy League-universiteiten. Zo leer je de Chinese kwantumnatuurkundige Jian-Wei Pan kennen, die teleportatie onderzoekt. De Indiase uitvinder Susant Pattnaik, die de nieuwe Elon Musk wil worden. En Guy Consolmagno, de sterrenkundige van de paus.

Wat me ook aantrekt is de romantiek van de serie. Voor even ligt de publicatiedruk en de post-fact-hetze achter je, en kun je genieten van scènes in laboratoria, bij archeologische vindplaatsen of voor een schoolbord vol gekalkte formules.

Wil je nog wat verder de diepte in? Op staan de volledige opnames van alle interviews. Helemaal open source. Want kennis, die moet je delen.

#NerdAlert

Veel dank voor de puzzeltips! Op een rijtje:

Tot slot...

...

Tot volgende week!

Veel dank aan Mette Raaphorst, Jasper van Weerd, Floris van der Ziel, Yvonne van Zon, Riffy Bol en Roel Bellinga.

Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Als correspondent Ontcijferen onderzoek ik de wereld van cijfers. In mijn wekelijkse mail houd ik je op de hoogte van mijn verhalen en deel ik het beste wat ik zie, hoor en lees. Een vast onderdeel: #nerdalert, voor de getallenliefhebbers. Schrijf je hier in voor mijn wekelijkse mail