Sanne Blauw

Correspondent Ontcijferen

Missie

Ik wil – met jullie - cijfers weer op hun plek zetten. Niet op een voetstuk. Niet bij het vuilnis. Maar waar ze horen: naast de woorden.

Nu

Ik zit in de afrondende fase van mijn boek, dat waarschijnlijk dit najaar uitkomt.

Publicaties
Biografie

Ontvang mijn wekelijkse mail

Elke week stuur ik een mailtje waarin ik je op de hoogte houd van mijn journalistieke zoektocht. Wil je mijn verhalen in je inbox ontvangen en een kijkje krijgen achter de schermen? Meld je dan aan!

Illustratie: Roel van Eekelen (voor De Correspondent)

De wereld is totaal veranderd. En door deze denkfout viel dat niet zo op

Het lijkt logisch de wereld op te delen: het Westen versus de rest, noord versus zuid, arm versus rijk. Een megamisvatting die alle wereldwijde verhoudingen vertekent, vond statisticus Hans Rosling.
Leestijd 16 - 21 minuten
756 × gedeeld
Sanne Blauw
Podcast: Wat moeten we met al die cijfers in het nieuws?
Een nieuwe aflevering van de Rudi & Freddie Show, dit keer met collega Sanne Blauw. We spreken over het boek waar ze nu aan schrijft - en dan vooral over hoe het is: een boek schrijven.
Luistertijd 42 minuten
63 × gedeeld
Rutger Bregman Sanne Blauw
Een planetarium ontworpen door William Pearson (1767-1847) en gemaakt door John Fidler. Dit model laat zien hoe de verschillende planeten om elkaar heen bewegen. Foto: SSPL / Getty Images
Podcast: Wetenschap gaat over feiten, maar net zo goed over vertrouwen
Wat is kennis? Wat is waarheid? Het zijn vragen waar je heel hoogdravend over kunt doen. Maar je kunt er ook gewoon verhalen over vertellen, zoals deze aflevering van This American Life doet.
Leestijd 3 minuten
117 × gedeeld
Sanne Blauw
De gezichten die gebruikt worden in de Impliciete Associatie Test
De populairste test om racisme te meten, meet geen racisme
De Impliciete Associatie Test is niet weg te denken uit het racismedebat. Hij zou namelijk je onbewuste vooroordelen meten. Maar onderzoek laat zien: de test is onbetrouwbaar.
Leestijd 5 - 6 minuten
108 × gedeeld
Sanne Blauw
Kijken: het absurdste filmpje dat ik ooit zag over statistiek
Iedereen shopt weleens statistiekjes. Soms ga je er actief naar op zoek, soms onthoud je onbewust alleen de feiten die jouw wereldbeeld bevestigen. Dit is het absurdste filmpje dat ik ooit zag over statistiek.
Kijktijd 3 minuten
317 × gedeeld
Sanne Blauw