Sanne Blauw

Correspondent Ontcijferen

Missie

Ik wil – met jullie - cijfers weer op hun plek zetten. Niet op een voetstuk. Niet bij het vuilnis. Maar waar ze horen: naast de woorden.

Nu

Ik werk aan een boek over cijfers.

Publicaties
Biografie
Een planetarium ontworpen door William Pearson (1767-1847) en gemaakt door John Fidler. Dit model laat zien hoe de verschillende planeten om elkaar heen bewegen. Foto: SSPL / Getty Images
Podcast: Wetenschap gaat over feiten, maar net zo goed over vertrouwen
Wat is kennis? Wat is waarheid? Het zijn vragen waar je heel hoogdravend over kunt doen. Maar je kunt er ook gewoon verhalen over vertellen, zoals deze aflevering van This American Life doet.
Leestijd 3 minuten
Sanne Blauw
De gezichten die gebruikt worden in de Impliciete Associatie Test
De populairste test om racisme te meten, meet geen racisme
De Impliciete Associatie Test is niet weg te denken uit het racismedebat. Hij zou namelijk je onbewuste vooroordelen meten. Maar onderzoek laat zien: de test is onbetrouwbaar.
Leestijd 5 - 6 minuten
Sanne Blauw
Kijken: het absurdste filmpje dat ik ooit zag over statistiek
Iedereen shopt weleens statistiekjes. Soms ga je er actief naar op zoek, soms onthoud je onbewust alleen de feiten die jouw wereldbeeld bevestigen. Dit is het absurdste filmpje dat ik ooit zag over statistiek.
Kijktijd 3 minuten
Sanne Blauw
Illustraties: Eleni Debo (voor De Correspondent)

Deze kankerpatiënt laat zien: kijk voorbij het gemiddelde

Simpele cijfers zijn verleidelijk. Maar ze zeggen bitter weinig over de werkelijkheid, laat een beroemde kankerpatiënt zien.
Leestijd 6 - 8 minuten
Sanne Blauw
Na deze 4 grafieken kijk je nooit meer hetzelfde naar het gemiddelde
Wat hebben een donut en een dino met elkaar gemeen? Meer dan je denkt. En ze vertellen je een hoop over de zin en onzin van statistiek.
Leestijd 3 minuten
Sanne Blauw