Beste,

Deze week aandacht voor artikelen over Snapchat. Het bedrijf doet het slecht op de beurs, de gebruikerscijfers en de populairste functies zijn gekopieerd door Instagram.

Maar schrijf Snapchat nog niet af. Ik leg uit waarom, en bespreek twee nieuwe ontwikkelingen. Dat doe ik trouwens niet vanuit bedrijfseconomisch perspectief, maar vanuit wat Snapchat toevoegt voor gebruikers.

Waarom Snapchat niet kansloos is

1. Ook al heeft Instagram veel gekopieerd, het is niet gelukt het intieme en authentieke gevoel van Snapchat over te nemen.

Zoals journalist Taylor Lorenz het

‘Instagram stories: Brands, people acting like brands. Snap stories: friends just doing their thing.’

Op Instagram schep je op hoe indrukwekkend je leven is (ik in ieder geval), op Snapchat heb je lol met vrienden.

Niet voor niets zegt Evan Spiegel - de baas en oprichter van Snapchat - dat zijn platform om authenticiteit draait. Daarom weigert het bedrijf ook structureel samen te werken met

2. Snapchat ziet zichzelf niet als software, maar als een camerabedrijf.

Daarom bracht het bedrijf vorig jaar bijvoorbeeld een zonnebril met camera uit. Dat was niet alleen een marketingstunt, er werden tot nu toe ook daadwerkelijk 60.000 exemplaren verkocht. Dat was alleen in de VS, de verkopen in Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië zijn deze week

Hoofdredacteur Rob Wijnberg en ik in de weer met een Snapchat-bril. Foto: Harald Dunnink
Hoofdredacteur Rob Wijnberg en ik in de weer met een Snapchat-bril. Foto: Harald Dunnink

(Ik heb een tijdje zo’n Snapchatbril gehad, en ermee filmen leverde daadwerkelijk andere beelden op dan ik gewend was van mijn telefoon. Alleen al omdat je ziet vanaf welke hoogte ik de wereld bekijk. Ik ben vrij lang, en dat zag je terug als ik filmde tijdens een gesprek met een groepje vrienden. Ook anders: het viel bijna niet op dat ik filmde. Wel als mensen me recht aankeken, want er brandde een opvallend lampje naast mijn oog. Maar als ik over straat liep, leken mensen dat filmen niet te registreren. Ja, ik ben me ervan bewust hoe creepy dit klinkt.)

Als het Snapchat lukt om zulke vernieuwende producten op de markt te blijven brengen, en je als consument de beelden op het authentieke netwerk kunt delen, heeft het bedrijf een nieuwe markt voor zichzelf gecreëerd:

Camera’s + Augmented Reality (zoals de face filters) + Sociaal netwerk = Snapchat (= uniek).

3. CEO Evan Spiegel heeft

Zeggen analisten als Ben Thompson. Dat Spiegel een bijzondere vent is, staat vast. Zo hij een filosofiemagazine gefinancierd, zodat de hoofdredacteur over technologiefilosofie kan schrijven.

De wegen van zulke CEO’s - denk categorie Steve Jobs en Elon Musk - zijn vaak ondoorgrondelijk voor gewone stervelingen als wij.

Niet een supersterk argument, maar wel iets om mee te nemen als je naar de plannen van Snapchat kijkt.

Twee nieuwe ontwikkelingen rond Snapchat

1. Snap koopt dronemaker.

Moederbedrijf Snap heeft een dronemaker gekocht. Niet zozeer voor het product zelf, wel om de makers erachter aan te nemen.

Snapchat maakt een betaalbare en kekke gele drone voor de massa. Die koppel je aan je Snapchat-account en vervolgens kun je beelden vanuit de lucht heel makkelijk naar je vrienden sturen. Denk er nog een bijzondere Augmented Reality-toepassing bij (zoals face filters) en het wordt een ongekend spectaculair product.

(Sterkte hiermee, wetgevers.)

2. Snapchat laat gebruikers gezamenlijk Stories maken.

Zoals gezegd: Snapchat is nog concurrerend t.o.v. andere sociale netwerken omdat je er meer jezelf kunt zijn. Vrijwel alle content verdwijnt na een etmaal, en dat zorgt voor een veel lossere en minder opschepperige sfeer.

Dat zie ik bij mezelf ook. Als ik Snapchat gebruik, stuur ik alleen belachelijke face filter-filmpjes naar mijn vrienden.

Hoe kan Snapchat deze intieme communicatie bevorderen?

Nou, door mensen de mogelijkheid te geven samen Stories te maken.

Berichten die je in je Story zet, zijn voor al je vrienden zichtbaar. Tot voor kort kon je alleen in je eentje een Story bijhouden. Maar met de update ‘Custom Stories’ kun je met vrienden (en vrienden van vrienden) die op dezelfde plek zijn, samen Stories aanmaken. Bijvoorbeeld op een bruiloft,

Achteraf gezegd was dit de functie die nog bij Snapchat ontbrak: ook al was het een intiem medium, je kon er nog niets samen creëren. Dat dat nu wel mogelijk is, maakt Snapchat nog meer een medium waar je gezellig met vrienden bezig bent.

Wil je deze nieuwsbrief per mail ontvangen?

Dat was ’m voor deze week. Met een hartelijke groet,

Ernst-Jan Pfauth

P.S. Voor de developers en designers die deze nieuwsbrief lezen: jullie vakcollega’s van The New York Times zijn een blog begonnen op Medium.com, waar ze vertellen over hun werk en wat ze

Innovatie in de media volgen? Luister dan elke vrijdag naar mijn Podcast over Media. Samen met Alexander Klöpping bespreek ik de interessantste artikelen over nieuwe ontwikkelingen en plannen in de mediawereld. Abonneer je via mediapodcast.nl