Beste,

Leuk, spannend, bijzonder nieuws: ik ga een documentaireserie presenteren!

Sinds deze week is het officieel. Handtekeningen zijn gezet, champagne is ontkurkt. Vanaf januari ben ik te zien op NPO2, in de vierdelige serie De Brug van KRO-NCRV.

Rob en ik tekenen de overeenkomst met de KRO-NCRV. Foto: Sophie Bergisch
Rob en ik tekenen de overeenkomst met de KRO-NCRV. Foto: Sophie Bergisch

In de serie gaan we bruggen - juist, die dingen waar water onderdoor stroomt - over de hele wereld bezoeken, die zeer extreme groepen met elkaar verbinden. Denk aan twee partijen uit een conflict, aan arm en rijk, aan oost en west. We gaan op zoek naar de oorzaken van de tegenstellingen aan beide kanten van de brug en naar de vraag: verbindt de brug de twee kanten? Hoe overbruggen mensen verschillen (of niet)?

Oh en als klap op de vuurpijl: mijn co-presentator is niemand minder dan Frank Westerman. Voor wie hem niet kent: eerder deze maand was hij omdat zijn boek Een woord een woord twee prijzen in een etmaal won.

Westerman is voor mij als journalist een groot voorbeeld - ik heb bijna al zijn boeken gelezen en zijn mijn favorieten) en ik ben groot fan van zijn menselijke blik, zijn empathie en zijn beeldende manier van schrijven. Een eer dus om met hem te mogen samenwerken.

Eerder dit jaar namen we een proefaflevering op in Brussel, bij de brug tussen probleemwijk Molenbeek en het chique Brusselse centrum. Dat zag er ongeveer zo uit:

Proefopnames van De Brug, in Brussel. Foto’s: Steven Schoppert
Proefopnames van De Brug, in Brussel. Foto’s: Steven Schoppert

Eind juli nemen we de eerste echte aflevering op, bij de beroemde brug in Mostar, Bosnië, die tijdens de oorlog in de jaren negentig aan gort werd geschoten. Daarover mail ik jullie later meer.

In Zuid-Soedan is straks niemand meer over

Deze week bracht Harper’s Magazine onderzoeksjournalistiek van de allerbovenste plank.

Journalist Nick Turse heeft het bijna onmogelijke gedaan: vluchteling voor vluchteling, dorp voor dorp, heeft hij bewijs verzameld voor wat er momenteel in Zuid-Soedan gaande is. Dat je daar vrijwel niets over hoort is logisch: het gebied is te gevaarlijk en te moeilijk te bereizen voor de gemiddelde journalist. Maar uit het land komt de snelst groeiende vluchtelingenstroom ter wereld. Waar vluchten al die honderdduizenden mensen voor?

Turses conclusie: regeringssoldaten doden en verdrijven burgers, die niet bij de etnische groep van de president horen. Er is een etnische zuivering gaande.

Het geweld is toegenomen sinds Donald Trump aan de macht is: we kunnen onze gang gaan, want Amerika bemoeit zich er toch niet meer mee, lijkt de Zuid-Soedanese regering te denken. - en niet op de goede manier. Bovenal is het een roep, richting Amerika, en de rest van de wereld, om in te grijpen. Anders is er binnenkort niemand meer over in Zuid-Soedan, zegt een Pentagon-expert in het artikel. ‘Ze zullen allemaal dood zijn, of gevlucht.’

Links I liked

Dan een uitprobeersel voor een nieuwe rubriek in mijn nieuwsbrief. In navolging van Duncan Green, die op zijn elke week een tikt. Korte tips voor mensen met gedeelde interesse. Ik dacht: eens proberen of jullie dit de moeite waard vinden.

(Suggesties voor een goede vertaling van Links I liked zijn trouwens welkom - ik kwam niet verder dan ‘leuke links,’ wat toch niet echt catchy klinkt.)

  • is een nieuwe site die onafhankelijke analyses van de veertien grootste ontwikkelingsdonoren publiceert - samen goed voor 90 procent van alle officiële ontwikkelingshulp. Heel handige overzichten (ook voor Nederland) van hoeveel hulp hoe verdeeld wordt, wie dat beslist en wat de nieuwste trends zijn. Scheelt een hoop uitzoekwerk!
  • Nog een mooie nieuwe datatool is De site combineert verschillende soorten open data over ontheemden, hulpbehoeftes en actuele hulpcijfers. Wederom is Zuid-Soedan een schrijnende vlek op de kaart.
  • Op de recent gelanceerde vind je verhalenvertellers van Afrikaanse afkomst, die nu in Nederland of elders in de diaspora wonen. De kaart is nog niet heel goed gevuld, maar ik vind het een bijzonder project om in de gaten te houden.

Tot slot...

... viel mijn oog vorige week op CEO van Amazon en eigenaar van The Washington Post. Hij is op zoek naar ideeën voor zijn filantropische strategie. En met een geschat vermogen van kan hij nogal een deuk in een charitatief pakje boter slaan. Hij is op zoek naar goede doelen die werken ‘op het snijvlak van urgente behoeften en blijvende impact.’ Ideeën? Of denk je dat hij zich helemaal niet op de korte termijn moet focussen? Laat het hem weten.

Wil je deze updates liever in je inbox? Dat kan! Schrijf je in en ik houd je tweewekelijks op de hoogte van alles wat ik schrijf, lees, zie en hoor over migratie en ontwikkeling. Meld je hier aan