Beste,

Grüße aus Deutschland! Ik schrijf de komende twee weken vanuit Noord-Duitsland, waar het barst van de meren en bossen.

Genoeg rust, dus, om me druk te maken over missers in het debat over criminaliteit onder migranten. En om te pielen met een tof programma om je eigen data te tekenen.

Maar eerst: wat ik van een dino leerde over het gemiddelde.

Kijk eens anders naar het gemiddelde

De media staan er vol van, een op de twaalf Kamerstukken heeft het erover: het gemiddelde. Maar hoeveel zegt dat getal? In die vraag bijt ik me, zoals je weet, al een tijdje vast. Deze week legde ik het eerste stukje van de puzzel.

Ik leerde - gek genoeg - een hoop over het gemiddelde van een dinosaurus, een donut, een ster en een matrix. Want de vier onderstaande grafieken hebben meer met elkaar te maken dan je denkt. En ze laten zien: dezelfde getallen kunnen volslagen verschillende werelden verhullen.

Lees er alles over in

Criminaliteit, schriminaliteit

‘Er is geen statistische fout die ons leven meer beïnvloedt dan het verwarren van correlatie met causaliteit,’ ik een jaar geleden. In mijn TEDx-talk wat voor rampzalige gevolgen zo’n cocky correlation kan hebben - van onzinuitspraken over gezondheid tot regelrechte discriminatie.

Een discussie waarin deze fout nog vaker wordt gemaakt dan schwalbes in het voetbal: criminaliteit onder immigranten. Ook vorige week weer, toen en andere media berichtten dat asielzoekers crimineler zijn dan de Nederlandse bevolking.

Die conclusie rammelt, De belangrijkste reden? Dat ‘politiecijfers mede het product zijn van hoe de politie werkt.’

Als er vaker wordt gesurveilleerd bij azc’s, bijvoorbeeld, dan is het niet gek dat er meer asielzoekers opduiken in de statistieken. Bovendien gingen de cijfers ook nog eens over verdachten, niet over veroordelingen.

Eigenlijk, concludeert Van Eijk, hadden de journalisten zich niet eens aan deze vraag moeten wagen. Maar het is al te laat: ‘het idee dat asielzoekers crimineler zijn is inmiddels onderdeel van de publieke discussie.’

#NerdAlert 🤓

Die dinosaurus die je eerder zag wordt ook wel de ‘Datasaurus’ genoemd. Zijn boodschap: ‘Visualiseer altijd je data.’

Cairo kwam op zijn reptiel door een programma waarmee je zelf grafieken kan tekenen en meteen ziet wat de statistieken zijn van je dataset. Heerlijk om een middagje mee te pielen.

Rara, wat heeft 210 datapunten, een gemiddelde x van 40,9, een gemiddelde y van 51,7 en een correlatie van 0,08?

Tot slot...

...ben jij lid van De Correspondent? Dan willen we je heel graag interviewen. over het doel van de gesprekken en hoe je je kunt opgeven.

Bis bald!

Met dank aan Herman van Beem, Leon de Korte en Murk Wuite.

Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Als correspondent Ontcijferen onderzoek ik de getallenwereld. In mijn wekelijkse mail houd ik je op de hoogte van wat ik schrijf, zie, hoor en lees. Een vast onderdeel: #NerdAlert, voor de getallenliefhebbers. Schrijf je in voor mijn wekelijkse mail