Beste,

hoe ik al post-ittend een nieuwe opzet voor mijn hoofdstuk bedacht. De grootste darling die daarbij sneuvelde: het verhaal van

Gould kreeg in 1982 een kankerdiagnose. Zijn levensverwachting was acht maanden. In een prachtig essay beschrijft hij zijn aanvankelijke verbijstering. Dan besluit hij verder te kijken, naar de complexiteit achter het eenvoudige cijfer.

Ik vond zijn verhaal inspirerend, omdat het laat zien dat cijfers veel nuances kennen. Een belangrijke boodschap, want iedereen laat zich weleens in de luren leggen door eenvoudige statistiekjes - of ze nou gaan over je gezondheid, de criminaliteit van vluchtelingen of de intelligentie van Trumpstemmers.

Mijn hoofdstuk vertelt wat er misgaat als je verkeerd met cijfers omgaat. Gould laat juist zien hoe het wél moet. Daarom maakte ik over zijn verhaal, dat ik vanochtend publiceerde.

Ken jij andere contexten waar genuanceerd naar cijfers wordt gekeken? Of plekken waar ze juist veel van Gould zouden kunnen leren? Ik ben heel benieuwd. Je kunt je ideeën delen in de bijdragen onder

Eleni Debo (voor De Correspondent)
Eleni Debo (voor De Correspondent)

Bonusmateriaal

Ik moest bij het schrijven vaak denken aan striptekenaar Randall Munroe, Naast nerdy stripjes over wiskunde, natuurkunde en programmeren, maakte hij een paar prachtige tekeningen over zijn vrouw, die borstkanker had.

In het slot van mijn artikel beschrijf ik over de onzekerheid in het leven van een kankerpatiënt. Je zit voor altijd op een snelweg met eindeloos veel afslagen, stelt Munroe zich voor. En je weet nooit wanneer jouw afslag komt.

Ook vond ik mooi, over de twee jaar na de diagnose van Munroes vrouw. En bij Probability kreeg ik een brok in mijn keel.

© xkcd
© xkcd

#NerdAlert

2.258 mensen vulden mijn vragenlijst in! Dat moest gevierd worden, dus klom ik in Google om te zien wat er te zeggen is over het getal 2.258.

En ik kan je zeggen: bar weinig. Het is niet een van de priemgetallen, die alleen door 1 en zichzelf gedeeld kunnen worden. Oké, er is een 'Auto Meter 2258 Short Sweep Electric Temperature Sender’ te koop en er is voor het jaar 2258.

Maar verder is het getal een obscure bewoner van het wereldwijde web. Goed dus, dat jullie met 2.258 waren en ik nu een excuus heb om dit getal in het onverduisterde zonnetje te zetten.

2.258 keer bedankt! De vragenlijst is nu gesloten, in september horen jullie meer over de resultaten.

Tot slot...

...zitten er nogal wat ethische aspecten aan hoe je data verzamelt en gebruikt. Hoe zorg je dat je daar goed over nadenkt?

Een mooie week gewenst!

Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Als correspondent Ontcijferen onderzoek ik de getallenwereld. In mijn wekelijkse mail houd ik je op de hoogte van wat ik schrijf, zie, hoor en lees. Een vast onderdeel: #NerdAlert, voor de getallenliefhebbers. Schrijf je in voor mijn wekelijkse mail