25
Facebook
Twitter
LinkedIn
Whatsapp
E-mail
Na het lezen van dit stuk begrijp je waarom het weinig zin heeft om te vragen of klimaatverandering de ‘oorzaak’ is van orkanen zoals Harvey in Amerika.

Klimaatverandering is geen ‘oorzaak’ van orkanen. Maar de opwarming speelt wél een rol

Sinds vorige week houdt Harvey begon als tropische storm, maar rolde eind vorige week over een buitengewoon warm stuk oceaanwater en verzamelde daar binnen 72 uur de energie om een orkaan te worden. Zondag was Harvey boven land geschoven en weer afgezwakt tot tropische storm. 'Harvey benefited from unusually toasty waters in the Gulf of Mexico,' schrijft The Atlantic. Harvey huis in de Golf van Mexico en in Texas. Zondag begon NOS: Overstromingen in miljoenenstad Houston door orkaan Harvey. de overstroming van miljoenstad Houston. De schade loopt in de tientallen miljarden en ‘Experts say it could take Houston years to fully recover from Harvey,’ schrijft The Guardian. herstel zal jaren duren.

Wat heeft zo’n storm te maken met de opwarming van de aarde? Kun je zeggen: deze ramp is veroorzaakt door klimaatverandering?

Nee, dat kan niet. Klimaatverandering is nooit een oorzaak, maar speelt wél een rol.

Dat wordt niet zo vaak helder uitgelegd. Je kunt allerlei Hier bijvoorbeeld ‘live updates.’ liveblogs volgen over een storm zoals Harvey, maar de rol van het klimaat blijft daarin onderbelicht. Klimaatjournalist David Roberts is een uitzondering: Het stuk van Roberts over Harvey op Vox. hij beschrijft wél goed wat de rol van klimaatverandering is.

Denk bij ‘opwarming’ voortaan aan ‘extra zwaartekracht’

Roberts vergelijkt de invloed van het klimaat met de invloed van de zwaartekracht.

Stel dat je de zwaartekracht 1 procent ‘krachtiger’ kon maken. Over de hele wereld zullen mensen vaker struikelen en vallen. Kun je dan zeggen dat ze zijn gestruikeld omdat de zwaartekracht is ‘veranderd’?

De zwaartekracht is een van de omstandigheden die een rol speelde bij het vallen, maar niemand zou zeggen dat het de oorzaak was

Nee, voor iedere keer dat er iemand valt zijn er omstandigheden en oorzaken aan te wijzen: het was glad, of iemand lette niet op, wat dan ook, schrijft Roberts. De zwaartekracht is een van de omstandigheden die een rol speelde bij het vallen, en dit waarschijnlijker maakte. Maar niemand zou ooit zeggen dat het de oorzaak was.

Zo is het ook met klimaatopwarming. Een hogere temperatuur kan een van de omstandigheden zijn die een storm heviger maakt, maar het is er niet de oorzaak van.

Waarom deze metafoor zo raak is

Het goede van deze vergelijking is dat je begint te zien dat het klimaat altijd een rol speelt in onze levens. De mensheid draait de thermostaat van de wereld hoger (omdat méér uitstoot van broeikasgassen ervoor zorgt dat de atmosfeer méér warmte vasthoudt). Dat heeft gevolgen voor het ijs op de polen, voor de zeespiegel, voor kuststeden, voor CNN: ‘Hundreds dead, thousands at risk after massive flooding in South Asia.’ de moesson in augustus en voor hagelstormen in oktober.

Maar we zullen van geen enkele storm of droogte of overstroming ooit met honderd procent zekerheid kunnen zeggen: ‘die komt door onze CO2-uitstoot.’ We kunnen wel van alle veranderingen die we waarnemen zeggen: die zijn beïnvloed door de gevolgen van menselijke uitstoot.

Zo weten we bijvoorbeeld dat stormen het beter doen boven warme zeeën en dat ze meer regenwater over het land uitstorten als het warmer is - warme lucht kan namelijk meer waterdamp vasthouden. Door de opwarming wordt het dus waarschijnlijker dat tijdens een storm zoals Harvey de ‘The 16.07 inches that fell on Houston’s George Bush Airport on Sunday marks the single wettest day in Houston history, making up nearly a third of the 49.77 inches the city sees in an average year,’ schreef The Washington Post. Bron: Meer in dit stuk in The Washington Post.

Dat maakt opwarming nog niet de oorzaak van verdrinkingen in Houston.

Het is een subtiel, maar belangrijk onderscheid. Het stelt ons in staat om de gevolgen van klimaatverandering niet groter te maken dan ze zijn, maar ze ook niet te negeren.

We weten steeds beter hoe groot onze invloed is

Een relatief jonge tak van de klimaatwetenschap beschrijft in detail hoe groot de invloed van klimaatverandering is op specifieke stormen, droogtes en overstromingen. Op basis van modelstudies valt dan bijvoorbeeld te zeggen: ‘in meer dan 60 procent van de onderzochte gevallen viel met redelijke zekerheid te concluderen dat het extreme weer Over de vingerafdruk van menselijke uitstoot op extreem weer lees je hier meer. waarschijnlijker en heviger was geworden door klimaatverandering.’

Wat dus niet hetzelfde is als zeggen dat het extreme weer erdoor werd veroorzaakt. Op de website Carbon Brief kun je precies lezen hoe wetenschappers extreem weer De explainer van Carbon Brief: In-depth: the scientific challenge of extreme weather attribution. aan klimaatverandering proberen toe te schrijven.

Wil je meer weten over het verband tussen de opwarming en orkaan Harvey? Lees dan ook de commentaren van Michael Mann: It’s a fact: climate change made Hurricane Harvey more deadly. klimaatwetenschapper Michael Mann en dit stuk in The Washington Post over Harvey. The Washington Post. Naomi Klein benadrukt op The Intercept het belang van een gesprek over klimaatverandering, Harvey didn’t come out of the blue. Now is the time to talk about climate change. zelfs terwijl de stad nog onder water staat.

Climate change did not “cause” Harvey, but it’s a huge part of the story 'With more heat energy in the system, everything’s going to get crazier — more heat waves, more giant rainstorms, more droughts, more floods. That means climate change is part of every story now. ' Lees het stuk van Roberts hier.

Elke week een mail ontvangen? Als correspondent Klimaat en Energie wil ik de impact van klimaatverandering laten zien en de overgang naar duurzaamheid versnellen. Meld je hier aan om op de hoogte te blijven

Lees verder:

Op deze kaart zie je de menselijke vingerafdruk op hittegolven, droogtes en overstromingen Een jonge tak van de klimaatwetenschap – ‘attributie’ – verbindt concrete gevallen van extreem weer met de gestaag stijgende temperaturen. De website Carbon Brief heeft de bevindingen van 140 studies op één veelzeggende kaart verzameld. Lees hier de notitie De tragiek van het klimaat: als de uitstoot stopt, gaat de opwarming door Het klimaat reageert vertraagd op de verandering die wij veroorzaken. Zelf als we nu op de ‘stopknop’ zouden drukken, duurt het nog decennia voordat de opwarming stopt. Lees het verhaal van Jelmer hier terug Een jaar na Standing Rock is het verzet tegen Donald Trump springlevend Het indiaanse reservaat Standing Rock werd een jaar geleden wereldberoemd omdat duizend indianen, veteranen en activisten er gezamenlijk protesteerden tegen de komst van een oliepijpleiding. Die tegenhouden is niet gelukt. Maar het verzet leerde ons wel te dromen. Lees het verhaal van Naomi Klein hier terug

Benieuwd naar de rest van het artikel?

Dan kun je gewoon verder lezen. Wij geloven niet in betaalmuren, omdat we het belangrijk vinden dat onze journalistiek zoveel mogelijk mensen bereikt. Wil jij toegang tot alle verhalen? Word dan lid!

In gesprek:
Jelmer Mommers
Correspondent Klimaat & Energie Vinden jullie de vergelijking met de zwaartekracht verhelderend?
Vinden jullie de vergelijking met de zwaartekracht verhelderend?