Beste,

Terug van weggeweest! De afgelopen weken was ik op Lowlands (Tash Sultana, volg die vrouw) en in de bergen (Georgië, bezoek dat land). Helemaal ontcijferd, dus klaar om weer in de getallen te duiken.

Dat ga ik de komende vijf maanden doen op het waar ik - met dank aan het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten - aan mijn boek ga werken.

Ik voel me een kind in een snoepwinkel: ik heb een eigen werkkamer, uitzicht op een pittoreske binnenplaats en een whiteboard waar ik op twee kanten (!) mijn gedachten kan neerkalken.

Mijn mede-‘fellows’ komen uit allerlei windstreken en vakgebieden. Van mijn Spaanse overbuurman die onderzoek doet naar de perceptie van tijd, tot de Syrische econoom die zich verdiept in armoedebestrijding in zijn moederland.

Kortom: een boeiende boel, waar ik hopelijk een heel eind ga komen met

Maar...

Dat betekent ook dat ik de komende tijd minder voor De Correspondent zal schrijven. Deze nieuwsbrief komt vanaf nu niet meer elke week, maar eens in de twee weken. En op een ander moment: maandagavond 19.01 uur. #priemtijdstip

De artikelen die ik publiceer zullen altijd op de een of andere manier met mijn boek te maken hebben. Denk aan: een boekaanbeveling, een nieuw inzicht of een deel van een hoofdstuk. Zo hoop ik je zo veel mogelijk te betrekken in mijn schrijfproces.

Ik weet niet zeker of deze aanpak gaat werken. Ik heb nog nooit eerder een boek geschreven, laat staan zo publiekelijk. Dus wie weet veranderen de plannen, maar dan laat ik het je uiteraard weten.

Ik ga lekker aan de slag, houd je op de hoogte!

Mannen, vrouwen en data

Vlak voor mijn vakantie schreef ik Mijn inbox leek wel een gendermagneet te zijn geworden, want bij terugkomst vond ik allerlei interessante links over dit onderwerp.

Een greep:

  • Een over seksisme op het populaire economenforum Econjobrumors.com. Alice Wu onderzocht voor haar scriptie welke woorden het meest voorkwamen in gesprekken over vrouwen. De top-5? Hotter, lesbian, bb (afkorting voor baby), sexism en tits.
  • Een op basis van 14 miljoen evaluaties van Amerikaanse universiteitsdocenten. Bij sommige woorden zie je grote sekseverschillen. Studenten noemen mannelijke docenten vaker funny, terwijl ze vrouwen vaker helpful vinden. (Je kunt helaas niet zien of de verschillen statistisch significant zijn.)
  • Een over de vraag: waarom gaan vrouwen minder vaak exacte wetenschappen studeren dan mannen? Onderzoekers keken naar data van Canadese studenten en kwamen met een contra-intuïtieve verklaring: mannen gaan minder vaak naar de universiteit dan vrouwen. Als ze naar de universiteit gaan, dan studeren ze wiskunde, natuurkunde of een ander bètavak. In de woorden van blogger Alex Tabarrok: ‘vrouwen domineren niet-exacte vakgebieden en mannen overleven in de exacte vakgebieden.’ Dit is een ongepubliceerd onderzoek naar een hele specifieke situatie, maar het is altijd boeiend om over dit soort verrassende verklaringen na te denken. Ik ben benieuwd naar jullie gedachten.

#NerdAlert

van de afgelopen weken:

Angela Merkel is nog geestiger dan een uitgelegde grap. Toch, voor wie ’m niet snapt: in een Fibonaccireeks is een getal telkens de som van de twee voorgaande getallen. Dus: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13,...

Ik beloof dat mijn volgende #NerdAlert nerdier wordt dan deze en de vorige samen.

Tot slot...

...mocht ik het correlatie-is-geen-causaliteit-gospel laatst op een bijzondere plek verkondigen:

Tot over twee weken!

Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Als correspondent Ontcijferen onderzoek ik de getallenwereld. In mijn wekelijkse mail houd ik je op de hoogte van wat ik schrijf, zie, hoor en lees. Een vast onderdeel: #NerdAlert, voor de getallenliefhebbers. Schrijf je in voor mijn wekelijkse mail