Media willen graag nieuws brengen, liefst met een beetje spanning. Angela Merkel loopt uit, aanhang SPD stort in, wordt Alternative für Deutschland (AfD) toch een gevaar voor Duitse democratie?

Dat soort conclusies worden vaak verbonden aan kleine schommelingen in de opiniepeilingen. Onderstaande interactieve grafische verklaring van legt uit waarom niets zeggen.

Door de (betrekkelijk willekeurige) van peilingen van verschillende bureaus worden ook nog eens appels met peren vergeleken. Maar de verleiding is groot.

Intussen komen de peilingen dat het lijkt alsof de uitslag zondag bijna niet meer anders kan uitpakken. Maar de kans blijft aanwezig dat mensen die AfD willen stemmen dat niet altijd aan peilers verklappen. Of dat CDU-geneigden iets avontuurlijks stemmen omdat Merkel toch wel wint.

Zondagavond weten we meer.

Meer lezen?

Wat moet je met al die peilingen? Nou, dit dus Met nog twee weken te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen komen peilingen dagelijks in het nieuws. Maar wat moet je met al die cijfers? Met deze vier tips kom je ongeschonden de verkiezingen door. Lees het verhaal van Sanne hier terug Waarom de politieke ontwikkelingen in Duitsland en Frankrijk zo hoopvol stemmen De nieuwe Franse president Emmanuel Macron ging direct bij Angela Merkel op bezoek. Dat het zo goed klikte tussen de twee, stemt hoopvol: kunnen ze Europa een nieuw élan geven? Wij mailen erover vanuit Parijs en Berlijn. Lees het verhaal van Marijn en Wilfred hier terug Steeds meer belastinggeld wordt buiten het zicht van de Tweede Kamer uitgegeven Het Zorginstituut heeft beslist dat er jaarlijks 2,1 miljard extra naar de ouderenzorg gaat. Het parlement kan er niets aan veranderen. Dit is structureel: steeds meer geld dat wordt geïnd als belasting of premies wordt uitgegeven buiten het bereik van de Tweede Kamer. Democratie is keuzes maken, niet uitbesteden. Lees mijn politiek dagboek hier terug