Beste lezer,

De Medianieuwsbrief van deze week dient te inspireren. Want ik deel een inventarisatie en enkele voorbeelden van nieuwe online vertelvormen. Zelf experimenteer ik nu veel met Instagram Stories. Met welke nieuwe vormen houd jij je bezig? Ik ben benieuwd!

Een stuk van 500 tot 800 woorden? Weet je niets originelers?

Die vraag stellen ze bij de BBC. Tristan Ferne van de R&D-afdeling trekt de terechte conclusie dat het nieuwsverhaal een erfenis is van de papieren krant en dat onlinemedia daar nog steeds zelden van afwijken (en als ze dat al doen, dan met een talking head-video).

Daarom maakte Ferne een inventarisatie van nieuwe vertelvormen - zie hieronder.

Lees de inventarisatie van nieuwe vertelvormen van de BBC. Lees het hele artikel ter inspiratie en voor een toelichting per genre.

Rond Las Vegas kwam The New York Times met twee interessante voorbeelden

The New York Times analyseerde opnames van de schietpartij die de krant op sociale media had gevonden. Daaruit maakte de redactie op dat de schutter extreem veel kogels in korte tijd had afgevuurd. Die bevinding werd vervolgens zeer duidelijk gepresenteerd met een animatie. Bekijk de analyse van het aantal schoten. Bekijk en luister haar vooral zelf.

En, ook origineel, een visueel hoofdredactioneel commentaar. ‘477 Days. 521 Mass Shootings. Zero Action From Congress.’ Bekijk het visuele hoofdredactioneel commentaar bij The New York Times. En dat dan visueel uitgedrukt:

Volg ons Instagram Stories-experiment

Voor de community rond het Dankboek experimenteer ik met Bekijk het portfolio van Gijs van de Wal. Gijs van de Wal acht weken lang met het gebruik van Instagram Stories. We delen de belangrijkste adviezen uit mijn boek als reminder. Elke dinsdagavond verschijnt er een nieuwe reeks op het Volg het Dankboek op Instagram. Dankboekaccount.

Instagram maakt de Stories-functie steeds interactiever. We testten afgelopen dinsdag meteen Lees de aankondiging van de nieuwe pollfunctie op het blog van Instagram. de nieuwe pollfunctie:

Mocht je dinsdag de nieuwe aflevering meepakken, dan ben ik heel benieuwd wat je ervan vindt.

Dat was ’m voor deze week, met dank aan Riffy Bol voor de artikeltips, en tot de volgende keer!

Ernst-Jan Pfauth

P.S. Vooruit dan, omdat we vorige week met de CEO van Albert Heijn niet Luister het interview met de CEO van Albert Heijn terug. uitgepraat raakten over de ‘boldness’ van Amazon, hier nog twee nieuwtjes over de gigant:

  1. Bron: Distrifood.nl
  2. Amazon krijgt naheffing Bron: De Volkskrant omdat ‘het vier keer zo weinig belasting hoefde te betalen als gewone bedrijven onder de Luxemburgse belastingwetten.’

Innovatie in de media volgen? Ontvang dan elke zaterdagmorgen mijn Medianieuwsbrief. Daarin link ik naar de interessantste artikelen over nieuwe ontwikkelingen en plannen in de mediawereld. Abonneer je via medianieuwsbrief.nl