Beste,

Ik las deze week aandachtig het nieuwe regeerakkoord. En daar lag ik wakker van. Want ‘Hoofdstuk 4: Nederland in de wereld’ leest als de kroniek van Fort Europa. Alles draait om migratie. Hoe houden we ze daar, in eigen land, of als dat niet kan, in eigen regio, of als dát niet kan, in ‘veilige derde landen’?

En het belangrijkste middel in de migratieoorlog? Ontwikkelingssamenwerking. Het doel van ontwikkelingssamenwerking, zo schrijven VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, is ‘de bestrijding van de grondoorzaken van armoede, migratie, terreur en klimaatverandering.’

In één adem door - armoede, migratie, terreur.

Aan dit nieuwe beleid liggen een paar cruciale, en domweg incorrecte aannames ten grondslag:

  • dat alle migratie hetzelfde is;
  • dat ontwikkeling leidt tot minder migratie;
  • dat investeren in de ‘grondoorzaken van migratie’ leidt tot ontwikkeling.

En stel ik het nieuwe kabinet een paar belangrijke,

Illustratie: Cliff van Thillo (voor De Correspondent)
Illustratie: Cliff van Thillo (voor De Correspondent)

Een interessante terzijde: het gonsde deze week in de ontwikkelingswereld dat er eindelijk weer ‘fors meer geld’ wordt uitgetrokken voor ontwikkelingssamenwerking. Allerlei getallen deden de ronde, waarvan de hoogste 1,8 miljard euro extra was.

Ik las het regeerakkoord, en dacht, Het document blinkt, wat de cijfers betreft, uit in vaagheid. er blijkt nauwelijks meer geld voor ontwikkelingssamenwerking bij te komen.

Goede contacten in Congo gezocht!

Heel binnenkort stap ik weer op het vliegtuig voor de opnames van de volgende aflevering van die vanaf januari op NPO2 wordt uitgezonden en die ik, samen met schrijver Frank Westerman, presenteer voor KRO-NCRV.

Als alles goed gaat zullen we afreizen naar Rwanda en de Democratische Republiek Congo. Tussen die twee landen bevindt zich een brug waarover honderdduizenden mensen het geweld van de genocide van 1994 ontvluchtten. En waarover honderdduizenden ook weer terugkeerden naar Rwanda.

De brug in kwestie verbindt de zustersteden Cyangugu (Rwanda) en Bukavu (DRC). We zijn nog druk op zoek naar interessante personen om ter plaatse te interviewen, dus mochten jullie nog goede tips of contacten hebben: deel ze vooral!

Ondertussen ben ik me natuurlijk druk aan het inlezen. Vijf boeken die er de afgelopen tijd uit sprongen:

Het verrassendst vond ik de tip van collega Dick Wittenberg om een boek van thrillerauteur John le Carré te lezen: De luistervink. Het verhaal van een Britse tolk die voor de geheime dienst werkt was niet het spannendste dat ik ooit las, maar en passant leer je ontzettend veel over de dynamiek tussen de verschillende strijdende partijen in de De tolk spreekt namelijk zo’n beetje alle talen die het grondstofrijke gebied in Oost-Congo kent.

Dat er in de Kivu’s nog altijd veel strijdende partijen zijn, maakt deze reis wel extra spannend. Bukavu is qua reisadvies een piepklein oranje stipje in een zee van rood. Recent reisde collega-journalist Klaas van Dijken ook naar de Kivu’s, en kwam daar terecht in een vuurgevecht. Hij schreef er over in Trouw.

Bovendien wordt de situatie in Congo steeds grimmiger en instabieler, omdat president Joseph Kabila geen aanstalten lijkt te maken een datum voor de langverwachte verkiezingen te plannen. Voor wie bijgepraat wil worden over

Onze eerste podcast genomineerd

Deze week werden in Amsterdam de VOJN Awards uitgereikt - de jaarlijkse prijzen voor de beste internetjournalistiek van Nederland. Samen met Sanne Blauw en Romanee Rodriguez was ik Een enorme eer - zeker omdat het voor Sanne en mij de eerste keer was dat we niet in de pen, maar achter de microfoon klommen.

We wonnen helaas niet. De terechte winnaar was Chris Bajema van Man met de microfoon. Absoluut luisteren!

Tot slot...

... een Duits online medium dat constructieve journalistiek brengt. Ze vroegen mij over mijn werk, en de ideeën die ik eerder ook in presenteerde. Voor wie Duits leest dus!

Wil je deze updates liever in je inbox? Dat kan! Schrijf je in en ik houd je tweewekelijks op de hoogte van alles wat ik schrijf, lees, zie en hoor over migratie en ontwikkeling. Meld je hier aan