Op 3 juli 2017 een groep ambtenaren voor de rechter. Ze hoorden dat de stemmachines van de staat en wilden dat die beschermd werden tegen hackers.

Voor de ambtenaren was dat geen nieuws: was er al in augustus 2016 achter gekomen dat de stemmachines mogelijk gekraakt waren, en in maart 2017 werden nog meer kwetsbaarheden ontdekt.

Dat weerhield de staat Georgia er niet van de verkiezing van een nieuw Congreslid voor het zesde district gewoon door te laten gaan - met de kwetsbare systemen.

Of de verkiezingen in Georgia gehackt zijn zullen we nooit weten. Op 7 juli 2017 werd een server met essentiële informatie Het is onduidelijk wie de opdracht gaf om de data te wissen, maar het gebeurde onder toezicht van Brian Kemp: secretaris van de staat Georgia, een van de aangeklaagden in de rechtszaak én Republikeins kandidaat voor de gouverneursverkiezingen in 2018.

Foto: Andrew Harrer / Bloomberg / Getty
Foto: Andrew Harrer / Bloomberg / Getty

De Amerikaanse democratie staat onder druk...

Het stille schandaal in Georgia herinnert ons eraan dat er nog veel onbeantwoorde vragen zijn over de presidentsverkiezingen in 2016.

Die variëren van onbeantwoorde vragen over de betrouwbaarheid van stemapparatuur tot de invoering van wetten met als doel kiezers hun rechten te ontnemen en verkiezingsuitslagen te beïnvloeden.

Het zijn voortekenen van een president en een partij die maar al te graag de Amerikaanse democratie willen ondermijnen om aan de macht te blijven. Zeker met de Congresverkiezingen in aantocht.

Foto: Andrew Harrer / Bloomberg / Getty
Foto: Andrew Harrer / Bloomberg / Getty

...want de stemsystemen worden gehackt...

Want hoewel meerdere regeringsambtenaren hebben verklaard dat Russische hackers geen invloed hebben gehad op het tellen van de stemmen, is nooit uitgebreid strafrechtelijk onderzocht of dat inderdaad niet het geval is geweest.

En het afgelopen jaar kwam meermaals tegenstrijdige informatie over de Russische cyberhacks van 2016 naar buiten:

  • Bloomberg meldde in juni 2017 dat 39 staten waren aangevallen door hackers;
  • het ministerie van Binnenlandse Veiligheid bracht in september dit jaar 21 van die staten officieel op de hoogte, maar weigerde te zeggen of die Russische hacks gelukt waren, en zo ja, in welke mate.
  • Opvallend genoeg drong in augustus 2016 al de toenmalige fractievoorzitter in de Senaat, Harry Reid, er bij FBI-directeur James Comey op aan om publiekelijk bekend te maken dat Rusland ‘had geprobeerd de verkiezingsresultaten te vervalsen.’

Met andere woorden: vragen over het vermogen van hackers om in te breken op de stemcomputers leefden al lang voordat Trump won. Maar Amerika heeft nooit duidelijke antwoorden gekregen over wat er precies gebeurd is. En toen burgers die antwoorden probeerden te krijgen in Georgia, werd het bewijs vernietigd.

Foto: Stephen Maturen / AFP
Foto: Stephen Maturen / AFP

...veel kiezers kunnen niet meer stemmen...

Maar het Amerikaanse verkiezingssysteem wordt niet alleen van buiten bedreigd. Misschien nog wel problematischer zijn de ontwikkelingen in het land zelf. Overal worden wetten aangenomen die het moeilijker maken je als stemgerechtigde te registreren.

Dat zit zo. In 1965 werd de Voting Rights Act aangenomen om de wijdverspreide discriminatie tegen te gaan en te voorkomen dat burgers in de toekomst het kiesrecht werd afgepakt. Hoewel er nog steeds obstakels waren, werd het steeds makkelijker om te stemmen als je een andere afkomst had.

Tot Amerika in 2013 een enorme stap achteruit zette. Het Hooggerechtshof zette een door het belangrijkste onderdeel van de Voting Rights Act, met als verklaring dat Amerika ‘veranderd is’ en ‘racisme grotendeels tot het verleden behoort.’

Dat zette de deur open voor identificatiewetten die niet-witte mensen Alleen al in Wisconsin En Trump won in die staat met een verschil van 22.748 stemmen.

Volgens hebben de wetten aangenomen na 2013 - met problemen als lange rijen voor het stemlokaal en problemen bij de kiezersregistratie - er uiteindelijk voor gezorgd dat meer dan een miljoen stemmen verloren zijn gegaan. Mogelijk heeft dit Trump een meerderheid in het Kiescollege bezorgd, aldus Stewart.

Foto: Andrew Harrer / Bloomberg / Getty
Foto: Andrew Harrer / Bloomberg / Getty

...en stemmen worden ongeldig verklaard

Na de verkiezingen heeft de regering een derde element aan deze verkiezingsondermijningmix toegevoegd: een commissie die van plan lijkt stemmen ongeldig te verklaren op basis van valse berichten over stembusfraude.

Verkiezingsfraude is - in tegenstelling tot kiezersonderdrukking - De commissie, die wordt voorgezeten door Kris Kobach, secretaris van de staat Kansas en rechts-extremist, heeft van deelstaatregeringen een enorme berg persoonlijke informatie van kiezers opgeëist - een schending van de privacy die zó ernstig is dat maar zes staten gehoor gaven aan de oproep.

Kobach, die schaamteloos meewerkte aan kiezersonderdrukking in Kansas, heeft zich nu openlijk geschaard aan de zijde van de witte, racistische Trump-aanhangers en schrijft columns voor Breitbart, de website die wordt gerund door voormalig Trump-adviseur Steve Bannon.

In zijn columns doet Kobach waarmee hij de Trump-aanhang aan een (onzin)verhaal helpt, en belastert hij immigranten, waarbij hij als bron voor zijn xenofobe claims.

Zo gevaarlijk als Kobachs macht om te bepalen of een kiezer legitiem is, zo sterk ontbeert zijn commissie enige feitelijke basis. Ondertussen heeft hij wel veel macht om bepaalde groepen kiezers uit te sluiten.

Foto: Andrew Cabalerro Reynolds / AFP
Foto: Andrew Cabalerro Reynolds / AFP

Dus: pak de bedreigingen van de democratie aan

Het punt is: bedreigingen van het stemrecht - door repressieve identificatiewetten, hackbare stemmachines, Russische inmenging, een belachelijke stemfraudecommissie en het continue - geeft de Republikeinen een onverdiend voordeel tijdens de Congresverkiezingen in 2018. Verkiezingen waar de Democraten juist hun hoop op hebben gevestigd.

Ze zouden beter moeten weten. In 2016, toen Trump voortdurend schreeuwde dat de verkiezingen gemanipuleerd waren en zijn adviseur Roger Stone een ‘bloedbad’ voorspelde als Trump zou verliezen, aarzelden de Democraten om nadrukkelijk de aandacht te vestigen op de bedreigingen van het kiesstelsel.

Om herhaling te voorkomen, moeten de bedreigingen daadkrachtig en vroegtijdig worden aangepakt. Dat geldt net zo goed voor de Republikeinen: stemmen is een grondwettelijk recht dat altijd beschermd moet worden.

‘Een republiek, als je ’m in stand kunt houden,’ was het befaamde antwoord van Benjamin Franklin in 1787 op de vraag of de Verenigde Staten een republiek of een monarchie zouden worden. De vraag vandaag is of we een republiek blijven of een autocratie worden. Als we de constante aantastingen van ons kiesstelsel niet aanpakken, gaan we hard op weg naar dat laatste.

Dit door Hans Pieter van Stein Callenfels.

Lees ook:

Het FBI-onderzoek naar president Donald Trump heeft weer een verrassende wending genomen Met de aanklacht tegen Donald Trumps oud-campagneleider Paul Manafort en veroordeling van oud-campagnemedewerker George Papadopoulos neemt het FBI-onderzoek naar mogelijke samenwerking tussen Trump en Rusland een verrassende wending. Tijd voor een update. Lees de explainer hier Trump is géén buitenstaander. Hij wil al dertig jaar president worden, met hulp van de Russen Donald Trump mag zich graag presenteren als politiek naïeve buitenstaander, maar van dat beeld klopt niks. De cynische zakenman wilde in 1987 al president worden. En met hulp van Rusland en invloedrijke Republikeinen lukte dat ook nog. Lees het essay hier terug