Waarom is U2 na veertig jaar nog altijd groot? Waarom doet Ed Sheeran alsof hij een underdog is? En wat meten de hitlijsten nu echt?

De antwoorden vind je door te luisteren naar de Deze podcast van The New York Times begon in augustus 2014 en telt inmiddels 160 afleveringen.

Presentator en zijn gasten maken ieder onderwerp interessant. Toch gaan mijn favoriete afleveringen over één specifiek thema: Soundcloudrap.

Dit zijn de inzichten die ik opdeed uit drie Popcast-afleveringen over dit fascinerende fenomeen.

1. Waarom de muziekwereld Lil Peep gedenkt

In november overleed Lil Peep (echte naam: Gustav Elijah Åhr) in zijn tourbus aan een overdosis Hij was 21.

Lil Peep was een rapper. Voor zover hij in een hokje te plaatsen viel. Een van zijn grote inspiratiebronnen was Kurt Cobain. En dat is te horen aan zijn muziek, waarin hij hiphop combineerde met emo en punk.

☆LiL PEEP☆
girls w/ horsehead (prod dirty vans)
SoundCloud
Lil Peep - ‘Girls’ w/ Horsehead (prod Dirty Vans)

Een week na zijn overlijden wijdde de een aflevering aan Lil Peep. Niet vanwege wat hij was - Peep was nog niet bekend bij het grote publiek - maar vanwege wat hij had kunnen worden: een leider van de volgende grote beweging in hiphop en populaire muziek.

2. Hiphops punkmoment is aangebroken

Maanden voordat Lil Peep overleed, sprak de al eens over hem en de beweging waar hij voor staat. Noem het punk, grungerap of Soundcloudrap. Hoe dan ook gaat het om een generatie jonge rappers waar de media amper weet van hebben.

Jonge artiesten breken er onverwacht door dankzij thuisgemaakte liedjes die ze direct online gooien

De Popcast noemt de opkomst van deze generatie hiphops punkmoment. Net als de punkbands die vanaf de jaren zeventig opkwamen, produceren deze rappers geen gepolijst, commercieel product, maar rauwe energie, waar tieners op losgaan. Daarbij maken ze zich niet druk om geluidskwaliteit - veel van hun muziek klinkt vervormd.

Soundcloudrap kent ook zijn duistere kanten. Zoals de gevechten die uitbreken bij concerten van Lil Pump, de en het zorgwekkende drugsgebruik van Lil Peep.

Maar de scene blijft fascineren. Jonge artiesten breken er onverwacht door dankzij thuisgemaakte liedjes die ze direct online gooien. Ze delen ook elkaars liedjes uitgebreid op hun Soundcloudprofielen en bereiken hun leeftijdgenoten zonder tussenkomst van de media.

Al blijft de vraag hoelang nog. Want het gaat slecht met Soundcloud. Dreigt samen met het bedrijf een hele nieuwe muziekstijl failliet te gaan?

3. Is Soundcloud een bedrijf of een gemeenschap?

Afgelopen zomer ontsloeg Soundcloud Het bedrijf verkeert al tijden in crisis omdat het geen duidelijk verdienmodel heeft.

Op het eerste gezicht hebben Soundcloud en Spotify veel gemeenschappelijk. Beide streamingdiensten zijn - rond dezelfde tijd - opgericht door iemand uit Stockholm. Maar Spotify is bekender en commercieel succesvoller.

Een levendige community vertaalt zich bij Soundcloud dus niet per se in een gezond bedrijf. Het omgekeerde blijkt ook waar. Ondanks Spotify’s succes, vindt hiphops punkmoment plaats op Soundcloud.

Misschien juist doordat Soundcloud minder een bedrijf lijkt. Spotify krijgt zijn muziek via platenlabels en distributeurs. Spotify stuurt je muziekbeleving met playlists als en

Vergelijk dat met Soundcloud, waar artiesten hun werk zonder tussenpartij uploaden. Waar je je kunt afvragen of het bedrijf überhaupt doorhad dat het een broedplaats voor een nieuwe muziekstroming was. Soundcloud stuurt geen gemeenschap aan. De gemeenschap is Soundcloud.

Nu vraag ik me af: overleeft Soundcloudrap als Soundcloud failliet gaat? En hoe groot zal het worden zonder zijn ‘Nirvana’? Ik blijf de Popcast volgen voor antwoorden.

☆LiL PEEP☆
driveway (prod. smokeasac)
SoundCloud
Lil Peep - ‘driveway’ (prod. smokeasac)

Meer lezen?

Zeventien vrouwelijke artiesten die ik blijf luisteren in het nieuwe jaar Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd op festivals en radio. Daarom: zeventien liedjes van vrouwelijke artiesten die 2017 een goed muziekjaar maakten. Lees mijn aanbeveling hier terug Neil Young wil zijn muziek redden van Spotify. Dus gooide hij zijn hele archief online Neil Young heeft zich altijd verzet tegen de geluidskwaliteit van Spotify en Apple. Dus nu heeft hij (bijna) al zijn albums, video’s en niet eerder uitgebrachte nummers op een site gezet. Een goudmijn! Lees mijn aanbeveling hier terug Zo worden vloggende rappers ‘slapend rijk.’ En hierom zijn ze zo populair onder jongeren Jonge rappers als Boef en Ronnie Flex bereiken hun publiek online. Traditionele media volgen pas later. Het boek Hiphop in Nederland biedt een blik in de hoofden van deze popsterren. Lees mijn aanbeveling hier terug