Beste,

Ik heb de afgelopen maanden veel gedacht aan Carla (17): koningin van het dorp San Rafael del Río. (Inwonertal: 500. Locatie: Spanje.) Een ceremoniële rol, die Carla vooral aantrekkelijk vond vanwege de trouwjurkachtige dresscode. Hier zie je haar in vol ornaat.

Ik moest telkens aan Carla denken als ik het nieuws voorbij zag komen over Een premier in ballingschap, verkiezingen, een gevaarlijke politieke patstelling.

Want Carla woont pal op wat je de frontlinie van deze onrust zou kunnen noemen: haar piepkleine dorp ligt precies op de grens tussen Catalonië en Spanje. Hoe leef je met zulke spanningen?

Gisteravond werd aflevering 2 van De Brug (KRO-NCRV) uitgezonden op NPO2. Met een hoofdrol voor Carla. Want waar zij in het Spaanse deel van het dorp woont, woont haar vriendje aan de andere kant van de brug, in Catalonië. Romeo en Julia meets Spaanse arthousefilm, zoiets.

Heb je de aflevering gisteravond niet gezien? Dan kun je die hier terugkijken. Ik ga op onderzoek in het Spaanse deel van het dorp, co-presentator Frank Westerman aan de Catalaanse zijde.

NPO

Maite dompelde zich onder in de Spaanse gemeenschap, Frank in de Catalaanse. Bekijk hier aflevering 2 van de documentaireserie De Brug op NPO Gemist.

Heb je hem al wél gezien, of lees je liever? Frank en ik schreven elkaar brieven bij terugkomst uit Spanje. Over de vraag: zijn de inwoners van dit dorp nu speler in of speelbal van de geschiedenis?


Overigens: vorige week keken bijna een half miljoen (!) mensen naar Hopelijk houden we dat vast met de tweede! Ik keek in elk geval met een paar vrienden, onder het genot van tapas en - jawel -

De baas van de VN zit bij Collegetour

Dan nog een kijktip zónder schaamteloze zelfpromotie: aanstaande zondag ga ik om 21:05 kijken naar Te gast is namelijk António Guterres: de secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

De hoop is dat Guterres de logge VN een spreekwoordelijke schop onder de kont geeft

Vorig jaar nam Guterres het stokje over van de Koreaan Ban Ki-moon, die veel bekritiseerd werd om zijn weinig charismatische leiderschap. Guterres gaf voorheen leiding aan de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, en kent de VN dus van binnenuit.

Maar hij is ook premier van Portugal geweest, dus weet als geen ander hoe de politiek van VN-lidstaten werkt. Zowel binnen als buiten de VN is er hoop dat hij de logge organisatie een spreekwoordelijke trap onder de kont kan geven.

Eerder portretteerden de Portugese journalisten Isabel Nery en Anabela Natário Guterres trouwens voor De Correspondent.

Tot slot...

...kun je voor het eerst in een Nederlandse Pathébioscoop een Nollywoodfilm gaan zien! In de gigantische Nigeriaanse filmindustrie gaat jaarlijks 3,3 miljard dollar om, maar nooit eerder werd een film in Nederland vertoond.

Benieuwd? - in Nigeria een absolute kaskraker. Meer weten over de Nigeriaanse filmindustrie? Lees dan ook dat Afrikacorrespondent Elles van Gelder over Nollywood schreef voor de NOS.

YouTube

Trailer van The Wedding Party 2, de eerste Nollywoodfilm die in Pathé draait.

Wil je deze updates liever in je inbox? Dat kan! Schrijf je in en ik houd je tweewekelijks op de hoogte van alles wat ik schrijf, lees, zie en hoor over migratie en ontwikkeling. Meld je hier aan