Beste,

Een ‘klapje’ geef ik op deze foto. Dat wil zeggen: twee camera’s lopen, actie!

De machtige constructie op de achtergrond staat centraal in de derde aflevering van onze documentaireserie De Brug. Het is de Crescent City Connection-brug, in New Orleans, in de Verenigde Staten.

Foto: Steven Schoppert
Foto: Steven Schoppert

Deze brug speelde een belangrijke rol na orkaan Katrina, in 2005. De ene oever, het centrum, liep volledig onder water, de andere, de Westbank, bleef droog.

Toen inwoners uit het centrum wilden vluchten over de brug, sloot de politie die af. Ze wilden de chaos aan de overkant houden.

Het onderscheid tussen de kant die onderliep en de kant die droog bleef, viel dus opvallend sterk samen met het onderscheid tussen arm en rijk in de stad. En: tussen zwart en wit.

Nog steeds scheidt de brug de veelal witte, rijke Westbank, van de veelal zwarte, arme wijken van de stad. Is er wel iets veranderd sinds Katrina?

Dat onderzoeken we in deze aflevering van De Brug, die je hier kunt terugkijken.

NPO

Frank ging naar het rijke, blanke deel van New Orleans, Maite naar de arme, zwarte wijken. Bekijk hier aflevering 3 van de documentaireserie De Brug op NPO Gemist.

Het heftigste wat ik in New Orleans zag, heeft de uitzending niet gehaald. Lopende in de Lower Ninth Ward, een van de zwaarst getroffen wijken na Katrina, ontmoette ik Jerry. Hij had zijn huis letterlijk voorbij zien drijven in de storm, maar had inmiddels herbouwd. Ik mocht wel even binnen kijken.

De kakkerlakken schoten in het rond, de schimmel stond op de plafonds. Op de bank in de woonkamer zat zijn moeder - minstens twee keer haar gezonde gewicht - met de rolluiken naar beneden, iets vettigs te eten en TLC te kijken.

Dit is hoe armoede in Amerika eruitziet.

Bij terugkomst schreven Frank en ik elkaar brieven over onze ervaringen. Ik over mijn schok om de leefomstandigheden van Jerry te zien. En de daaropvolgende vraag: waarom schrik ik hier eigenlijk zo van?

Tot slot...

... bedankten we alle sprekers op reis met een blik stroopwafels. Weten hoe die ontvangen worden door Amerikanen voor wie het woord ‘stroopwafels’ vooral als een scheldwoord klinkt?

Check dan dat onze regisseur maakte na de opnames.

Wil je deze updates liever in je inbox? Dat kan! Schrijf je in en ik houd je tweewekelijks op de hoogte van alles wat ik schrijf, lees, zie en hoor over migratie en ontwikkeling. Meld je hier aan