Vimeo
Bekijk hier de film ‘De Gratis Begrafenisonderneming’ van Corinne van Egeraat en Petr Lom

Wat weten we over Birma?

Dat er jarenlang een keiharde militaire dictatuur was.

Dat die in 2012 werd opengebroken toen mensenrechtenactiviste Aung San Suu Kyi na jaren huisarrest werd vrijgelaten en de verkiezingen won.

Dat de afgelopen maanden tien- zelfs honderdduizenden Rohingya zijn verdreven en vermoord - sommigen spreken zelfs van op deze moslimminderheid.

Dat we vooral over geweld, vluchtelingen, politieke schermutselingen en ellende horen.

Kyaw Thu begraaft veertig doden per dag

Dus is er nu de film van De Gratis Begrafenisonderneming,die inzicht geeft in het dagelijks leven in Birma en in de morele overwegingen van het bestaan.

Hoofdpersoon is een van de bekendste acteurs en regisseurs van het land tot hij besloot mensen te begraven van wie de familie te arm is om zelf een begrafenis te betalen.

Dat levert hem in het straatarme Birma een zeer bloeiende gratis praktijk op: hij begraaft veertig doden per dag.

Waarom hij dat doet? Hij vindt dat hij te lang ‘gedaan heeft alsof.’ Niet alleen als acteur, maar ook als onderdrukte burger.

Volgens Kyaw Thu moet het afgelopen zijn met de leugens: ‘Wees fatsoenlijk. Schrijf je eigen geschiedenis.’ Een bijzondere film over een bijzondere man. Tien minuten in een totaal vreemde wereld, en tegelijk in een universeel verhaal. Kijken!

Meer weten?

Vier vragen over de etnische zuivering die nu plaatsvindt in Myanmar Er wordt etnische zuivering gepleegd op de Rohingya, stellen de Verenigde Naties. Nobelprijswinnares en de facto leider van Myanmar Aung San Suu Kyi noemt de acties van het leger gerechtvaardigd. Hoe kan dit? Lees de explainer van Lennart Hofman hier terug Welkom bij het meest onderdrukte volk ter wereld Ze overleefden getto’s, pogroms, slavenschepen en martelkampen. Niet voor niets noemt de VN ze het meest onderdrukte volk ter wereld. En nee, het zijn geen radicale moslims die de ellende veroorzaken, maar nationalistische boeddhisten. Moslims zijn in dit verhaal de slachtoffers. Met fotograaf Andreas Stahl tekende ik vanuit drie landen hun verhaal op. Een verhaal dat zich alleen maar laat samenvatten als een kroniek van een aangekondigde genocide. Lees hier de reportage over de Rohingya terug