Jos de Putter

Correspondent Webdocumentaires

Missie

Dit videoblog toont filmische verhalen achter het nieuws, via even persoonlijke als urgente videobrieven en 'video-dagboeken'.

Nu

Portret van evangelisch geïnspireerde bewapening in de Verenigde Staten...

Publicaties
Biografie
Still uit de webdocumentaire 'Yangon free funeral service'

Video: Deze beroemde acteur geeft Birmezen een gratis begrafenis

Een beroemd acteur begraaft mensen die te arm zijn om hun begrafenis te betalen. Verslag van dagelijks leven en dood in Birma.
Kijktijd 11 minuten
33 × gedeeld
Jos de Putter
Still uit de film 'Vreemde gasten' van Eva van Pelt

Filmer Eva van Pelt volgde gezinnen die vluchtelingen opvangen. Het resultaat is de ultieme kerstfilm

Eva van Pelt filmde een jaar lang thuis bij gastgezinnen voor vluchtelingen. In Vreemde gasten zie je hoe plichtsbesef en idealisme in de praktijk uitpakken.
Kijktijd 14 minuten
197 × gedeeld
Jos de Putter
Still uit de film 'Liefs uit Koerdistan'

Film: De breuk van Irak en Koerdistan (volgens een scheidingsadvocaat)

Er zijn veel gelijkenissen tussen de vechtscheiding van Irak en Koerdistan én al die Koerdische vrouwen die zich van hun man willen bevrijden. Deze scheidingsadvocaat heeft voor beide raad.
Kijktijd 17 minuten
54 × gedeeld
Jos de Putter
Still uit 'Het recht van de sterkste' door Romain Champalaune

Kijken: Voor deze multinationals geldt het recht van de rijkste

Vandaag een inkijk in een gesloten, maar machtige wereld: die van de arbitrage-advocatuur. Ofwel: hoe multinationals schadeclaims tegen steeds minder soevereine staten afdwingen.
Kijktijd 20 minuten
187 × gedeeld
Jos de Putter
Helpen op een crèche in Kaapstad. Dit is de werkelijkheid achter de Instagramfoto’s
Ieder jaar reizen miljoenen vrijwilligerstoeristen naar verre oorden. In de film #doinggood volgen we een vrijwilliger die in Zuid-Afrika op een crèche gaat werken. Want doen die mensen echt ‘goed,’ of is het vooral een industrie?
Kijktijd 14 minuten
130 × gedeeld
Jos de Putter
Still uit de fotofilm In het rood
Zo voelt het om in armoede te leven #Schuldvrij!
Armoede in Nederland, hoe ziet dat eruit? Fotografe Rachel Corner en journalist Laurens Nijzink maakten drie bijzondere portretten van mensen met schulden. Relevant nu De Correspondent voorstellen doet om de schuldenellende op te lossen.
Kijktijd 13 minuten
79 × gedeeld
Jos de Putter
Still uit de film 'De beschermengel van Edward Snowden' door Petr Lom

Mini-docu: De beschermengel van Edward Snowden kan elk moment worden uitgezet

Toen Edward Snowden na zijn schokkende onthullingen over de Amerikaanse inlichtingendiensten in 2013 moest vluchten, vond hij een onverwachte schuilplaats: bij Aziatische asielzoekers in Hongkong. Vandaag het verhaal van de Filipijnse Vanessa, die door hem werd geïnspireerd zélf voor mensenrechten te strijden.
100 × gedeeld
Jos de Putter
Mini-docu: In Zuid-Afrika spiegelen Instagrammers je een beter bestaan voor
In Zuid-Afrika wordt een beter bestaan niet langer bevochten door politici als Jacob Zuma, maar voorgespiegeld door beroemdheden via sociale media. Dat toont deze film van de bekende regisseur Khalo Matabane.
Kijktijd 7 minuten
56 × gedeeld
Jos de Putter
Still from the film Samsung Galaxy
Mini-docu: Samsung bepaalt het leven in Zuid-Korea tot in het extreme
Nu de baas van Samsung is veroordeeld tot vijf jaar cel wegens omkoping en corruptie, presenteren we de film Samsung Galaxy nogmaals. Een onthutsende inkijk in het bestaan in Zuid-Korea, via een reeks foto’s van een jonge vrouw die haar dagelijks leven met ons deelt. Een leven dat niet zonder Samsung kan.
Kijktijd 7 minuten
150 × gedeeld
Jos de Putter
Uit de web-docu 'Facing Animals'
Kijken: Onze bizarre omgang met dieren. Of waarom we het ene dier liefhebben en het andere opeten
De beelden die een Belgische klokkenluider maakte in slachthuizen veroorzaakten onlangs flinke opschudding. De zuiderburen pasten snel de wet aan: verdoven werd verplicht. Nederland is nog altijd niet zo ver. Vandaag een film die ons laat nadenken over onze relatie met dieren.
Kijktijd 26 minuten
269 × gedeeld
Jos de Putter
Foto: Cigdem Yuksel

De bittere werkelijkheid achter de EU-Turkijedeal (verteld door een 12-jarige kindarbeider)

Hussein Bilal is 12. Hij is kostwinner voor het gezin waarmee hij vanuit Syrië naar Turkije vluchtte. In de film Het kind van de rekening toont filmmaker Sakir Khader hoe kindvluchtelingen elke dag proberen te overleven.
Kijktijd 7 minuten
367 × gedeeld
Jos de Putter

Kijken: Zo voelt het om Amerika uitgezet te zijn

Fredy is de Verenigde Staten uitgezet als gevolg van Donald Trumps illegalenbeleid. In een Mexicaanse grensstad probeert hij zijn leven weer op te pakken en zijn vrouw terug te vinden. Maar hoe ga je verder als je Amerikaanse droom aan diggelen is gegaan?
58 × gedeeld
Jos de Putter

Als mensen helpen een gevangenisstraf tot gevolg kan hebben

Vorige maand vond een opzienbarende rechtszaak plaats. Een Franse boer werd aangeklaagd omdat hij migranten de grens over hielp. Hoe kon de burgerplicht van de man op gespannen voet komen te staan met de rechtsstaat?
Kijktijd 10 minuten
184 × gedeeld
Jos de Putter
Still from the film Samsung Galaxy
Als je de situatie in Zuid-Korea wilt begrijpen, moet je deze film bekijken
Nu de baas van Samsung gearresteerd is, presenteren we de film Samsung Galaxy nogmaals. Een onthutsende inkijk in het bestaan in Zuid-Korea, via een reeks foto’s van een jonge vrouw die haar dagelijks leven met ons deelt. Een leven dat niet zonder Samsung kan.
Kijktijd 7 minuten
105 × gedeeld
Jos de Putter
Still from the film Samsung Galaxy

Als je de situatie in Zuid-Korea wilt begrijpen, moet je deze film bekijken

In de week dat er een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen de baas van Samsung, presenteren we de film Samsung Galaxy. Een onthutsende inkijk in het bestaan in Zuid-Korea, via een reeks foto’s van een jonge vrouw die haar dagelijks leven met ons deelt. Een leven dat niet zonder Samsung kan.
Kijktijd 7 minuten
469 × gedeeld
Jos de Putter

Unieke beelden: Deze man trotseert de taliban om alle kinderen in Afghanistan in te enten

Midden in talibangebied werkt Abdul Rashid, alias De rijdende mullah, aan zijn hartewens: alle kinderen in Afghanistan vaccineren. Normaal gesproken zouden wij daar niks van te zien krijgen, want iedereen met een camera is er verdacht. Met enige trots presenteer ik dan ook deze ‘onmogelijke film,’ over een bijzonder tafereel in alledaags Afghanistan.
184 × gedeeld
Jos de Putter
Een still uit de korte film Liefde in Calais
Kijken: Hoe liefde de wanhoop in de jungle van Calais voelbaar maakt
Als 2015 het jaar van de vluchtelingenstroom was, dan was 2016 het jaar waarin Europa geen antwoord had op die stroom. Een schrijnend voorbeeld: het vluchtelingenkamp in Calais. Deze film is een liefdesverhaal waarin alles samenkomt: dagelijks leven, de frustratie en de (wan)hoop.
Kijktijd 9 minuten
41 × gedeeld
Jos de Putter

Kijk, loop en vecht mee met de vrouwen die IS verdrijven

We lezen erover, maar zien ze zelden: de Koerdische strijders die het voortouw nemen in de strijd tegen Islamitische Staat. Ze heroverden Kobani en trekken op naar Raqqa. Ontmoet vandaag commandant Meryem.
268 × gedeeld
Jos de Putter