Jos de Putter

Correspondent Webdocumentaires

Missie

Dit videoblog toont filmische verhalen achter het nieuws, via even persoonlijke als urgente videobrieven en 'video-dagboeken'.

Nu

We maken een portret van de Palestijnse culturele underground in Haifa. Verteld door de grote man uit de rave-scene!

Publicaties
Biografie

Docu: Voor deze Palestijnen is feesten een daad van verzet

Vanuit een cafeetje in Haifa, Israël groeit een underground scene van jonge, hippe Palestijnen. Ze ontmoeten elkaar bij concerten en illegale raves. Zowel Israeliërs als oude Palestijnse leiders laten ze zo zien dat ze vrij willen zijn.
213 × gedeeld
Jos de Putter
Still uit de korte film: Een Rus op het Majdanplein
Deze onverschrokken Poetin-criticus zette zijn dood in scène
Wij meldden dat Arkadi Babtsjenko is doodgeschoten in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Omdat hij een belangrijke Poetin-criticus was, publiceerden we een portret van hem. Zijn dood blijkt hij met de Oekraïense veiligheidsdienst in scène te hebben gezet – vanwege echte doodsbedreigingen.
Leestijd 2 minuten
96 × gedeeld
Jos de Putter
Still uit Mumbai Bikini Wax

Film: In Mumbai waxt een vrouw in boerka blote benen

Sinds Modi premier is van India, voert zijn partij een steeds hardere identiteitspolitiek, gebaseerd op de hindoestaat. In de korte film Mumbai Bikini Wax zie je schoonheidsspecialist Razia - in boerka - de benen van een klant waxen. En passant vertelt ze hoe ingewikkeld het leven als moslima is geworden.
Kijktijd 11 minuten
63 × gedeeld
Jos de Putter
Still uit Borderlands

Hoe de Brexit een getraumatiseerde gemeenschap weer verdeelt

Niemand wil opnieuw een harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland na de Brexit. Daarvoor zijn de wonden uit de tijd van de Troubles nog te vers. De korte docu Borderlands toont wat deze dreigende scheiding teweegbrengt in de grensstreek.
Kijktijd 11 minuten
104 × gedeeld
Jos de Putter
Still uit Constructing Putin

Deze roadmovie laat zien wat Vladimir Poetin in Russische hoofden heeft aangericht

De verkiezingen in Rusland deze zondag zullen geen verrassingen brengen. Geen Rus lijkt nog te geloven in een samenleving zonder de sterke leider Poetin. Videocorrespondent Elizabeth Salgado ging op reis om dit in kaart te brengen. Het werd een waanzinnige mind trip waarin Poetin in talloze gedaantes opdoemt.
Kijktijd 23 minuten
207 × gedeeld
Jos de Putter
Foto: Kel O'Neill
Bidden met je blaffer in de aanslag: ook Amerikaanse kerken bewapenen zich
Leraren zouden een wapen kunnen dragen, opperde president Trump na de school shooting in Florida. In die redenatie staat hij niet alleen. Kijk en lees mee met een indringend multimediaal verslag van het Amerikaanse geweldsdenken.
Kijktijd 8 minuten
78 × gedeeld
Jos de Putter
Still uit de webdocumentaire 'Yangon free funeral service'

Video: Deze beroemde acteur geeft Birmezen een gratis begrafenis

Een beroemd acteur begraaft mensen die te arm zijn om hun begrafenis te betalen. Verslag van dagelijks leven en dood in Birma.
Kijktijd 11 minuten
36 × gedeeld
Jos de Putter
Still uit de film 'Vreemde gasten' van Eva van Pelt

Filmer Eva van Pelt volgde gezinnen die vluchtelingen opvangen. Het resultaat is de ultieme kerstfilm

Eva van Pelt filmde een jaar lang thuis bij gastgezinnen voor vluchtelingen. In Vreemde gasten zie je hoe plichtsbesef en idealisme in de praktijk uitpakken.
Kijktijd 14 minuten
208 × gedeeld
Jos de Putter
Still uit de film 'Liefs uit Koerdistan'

Film: De breuk van Irak en Koerdistan (volgens een scheidingsadvocaat)

Er zijn veel gelijkenissen tussen de vechtscheiding van Irak en Koerdistan én al die Koerdische vrouwen die zich van hun man willen bevrijden. Deze scheidingsadvocaat heeft voor beide raad.
Kijktijd 17 minuten
61 × gedeeld
Jos de Putter
Still uit 'Het recht van de sterkste' door Romain Champalaune

Kijken: Voor deze multinationals geldt het recht van de rijkste

Vandaag een inkijk in een gesloten, maar machtige wereld: die van de arbitrage-advocatuur. Ofwel: hoe multinationals schadeclaims tegen steeds minder soevereine staten afdwingen.
Kijktijd 20 minuten
197 × gedeeld
Jos de Putter
Helpen op een crèche in Kaapstad. Dit is de werkelijkheid achter de Instagramfoto’s
Ieder jaar reizen miljoenen vrijwilligerstoeristen naar verre oorden. In de film #doinggood volgen we een vrijwilliger die in Zuid-Afrika op een crèche gaat werken. Want doen die mensen echt ‘goed,’ of is het vooral een industrie?
Kijktijd 14 minuten
134 × gedeeld
Jos de Putter
Still uit de fotofilm In het rood
Zo voelt het om in armoede te leven #Schuldvrij!
Armoede in Nederland, hoe ziet dat eruit? Fotografe Rachel Corner en journalist Laurens Nijzink maakten drie bijzondere portretten van mensen met schulden. Relevant nu De Correspondent voorstellen doet om de schuldenellende op te lossen.
Kijktijd 13 minuten
80 × gedeeld
Jos de Putter
Still uit de film 'De beschermengel van Edward Snowden' door Petr Lom

Mini-docu: De beschermengel van Edward Snowden kan elk moment worden uitgezet

Toen Edward Snowden na zijn schokkende onthullingen over de Amerikaanse inlichtingendiensten in 2013 moest vluchten, vond hij een onverwachte schuilplaats: bij Aziatische asielzoekers in Hongkong. Vandaag het verhaal van de Filipijnse Vanessa, die door hem werd geïnspireerd zélf voor mensenrechten te strijden.
107 × gedeeld
Jos de Putter
Mini-docu: In Zuid-Afrika spiegelen Instagrammers je een beter bestaan voor
In Zuid-Afrika wordt een beter bestaan niet langer bevochten door politici als Jacob Zuma, maar voorgespiegeld door beroemdheden via sociale media. Dat toont deze film van de bekende regisseur Khalo Matabane.
Kijktijd 7 minuten
59 × gedeeld
Jos de Putter
Still from the film Samsung Galaxy
Mini-docu: Samsung bepaalt het leven in Zuid-Korea tot in het extreme
Nu de baas van Samsung is veroordeeld tot vijf jaar cel wegens omkoping en corruptie, presenteren we de film Samsung Galaxy nogmaals. Een onthutsende inkijk in het bestaan in Zuid-Korea, via een reeks foto’s van een jonge vrouw die haar dagelijks leven met ons deelt. Een leven dat niet zonder Samsung kan.
Kijktijd 7 minuten
152 × gedeeld
Jos de Putter
Uit de web-docu 'Facing Animals'
Kijken: Onze bizarre omgang met dieren. Of waarom we het ene dier liefhebben en het andere opeten
De beelden die een Belgische klokkenluider maakte in slachthuizen veroorzaakten onlangs flinke opschudding. De zuiderburen pasten snel de wet aan: verdoven werd verplicht. Nederland is nog altijd niet zo ver. Vandaag een film die ons laat nadenken over onze relatie met dieren.
Kijktijd 26 minuten
287 × gedeeld
Jos de Putter
Foto: Cigdem Yuksel

De bittere werkelijkheid achter de EU-Turkijedeal (verteld door een 12-jarige kindarbeider)

Hussein Bilal is 12. Hij is kostwinner voor het gezin waarmee hij vanuit Syrië naar Turkije vluchtte. In de film Het kind van de rekening toont filmmaker Sakir Khader hoe kindvluchtelingen elke dag proberen te overleven.
Kijktijd 7 minuten
378 × gedeeld
Jos de Putter

Kijken: Zo voelt het om Amerika uitgezet te zijn

Fredy is de Verenigde Staten uitgezet als gevolg van Donald Trumps illegalenbeleid. In een Mexicaanse grensstad probeert hij zijn leven weer op te pakken en zijn vrouw terug te vinden. Maar hoe ga je verder als je Amerikaanse droom aan diggelen is gegaan?
58 × gedeeld
Jos de Putter