Beste,

In 1998 kwam een groep vertegenwoordigers van oliebedrijven, handelsverenigingen en conservatieve denktanks bijeen in het kantoor van het American Petroleum Institute in Washington.

De had een simpel doel: klimaatactie tegenhouden door er zo veel mogelijk twijfel over te zaaien. Hoe ze dat gingen doen, schreven ze op in het Global Climate Science Communications-plan.

Het is Een van de strategieën waarover ze het eens worden, is het rekruteren van klimaatsceptische wetenschappers. Die zouden mediatraining moeten krijgen, zodat ze hun ‘twijfel’ effectief konden overbrengen op journalisten, politici en het publiek.

Het ‘plan’ zou geslaagd zijn als gewone burgers ‘doorhebben’ (erkennen) dat veel onzeker is in de klimaatwetenschap [en] wanneer het bestaan van die onzekerheden ‘alledaagse wijsheid’ wordt.’ Het aantal nieuwsartikelen dat vraagtekens zet bij de klimaatwetenschap zou als maatstaf voor ‘succes’ dienen.

Moeten grote oliebedrijven de kosten van klimaatverandering ophoesten?

Ik schreef al eens deze week kwam ik het weer tegen in de van de stad New York tegen de vijf grote oliebedrijven Shell, BP, ExxonMobil, Chevron en ConocoPhilips.

Zij schreven niet alle vijf mee aan het Global Climate Science Communications-plan, maar hebben wel in het zaaien van twijfel over de dreiging van klimaatverandering.

Dat is een van de redenen dat ze nu worden aangeklaagd. De oliebedrijven hadden veel kennis over de risico’s van hun producten, maar vertelden het publiek jaren een ander verhaal.

Het is een fundamenteel principe, stelt de aanklacht, dat een bedrijf ‘dat producten produceert die zeer schadelijk zijn wanneer ze precies worden gebruikt als bedoeld, de kosten moet dragen om de schade te verminderen.’

Met andere woorden: New York wil dat de oliebedrijven betalen voor de maatregelen die de stad moet treffen om zich tegen klimaatverandering te weren. De stad heeft nu al last van de stijging van het aantal dagen met extreme hitte, erosie van de kustlijn, en een verhoogde kans op overstromingen.

Als je een uur of twee de tijd hebt, zou ik zeggen: lees Het is behalve een interessant juridisch document ook een heel goed stuk om het verhaal van klimaatverandering – inclusief alle risico’s – nog eens tot je te nemen.

Klimaatjournalist Naomi Klein, die vanwege haar actieve rol in de klimaatbeweging sprak tijdens de over de zaak, schreef een artikel

Waarom wel een schadevergoeding maar geen koerswijziging?

Nou is het niet moeilijk om advocaat van de duivel te spelen. Wat invallen die ik had tijdens het lezen:

  • Als de aanklager vindt dat oliebedrijven schade veroorzaken, waarom eist hij dan wel een schadevergoeding maar geen koerswijziging? Dat is alsof je vraagt om assistentie bij het blussen van een brand, maar toestaat dat de assistentie ondertussen olie op het vuur blijft gooien.
  • Welke verantwoordelijkheid heeft de stad New York zelf genomen in het tegengaan van de consumptie van fossiele brandstoffen?
  • Waarom heeft de stad zoveel autowegen aangelegd als ze vindt dat benzine een ‘gevaarlijk product’ is? (Dat is al decennia bekend.)

Ik legde deze en andere vragen voor aan Carroll Muffett, directeur van het Center for International Environmental Law (CIEL). Ik sprak ook met Richard Heede (een onderzoeker die traceert) en met Peter Frumhoff (die voor de Union of Concerned Scientists onderzoek doet naar

Alles met het oog op een aantal verhalen over de klimaatzaken in New York en elders. Voor wie vast wil bijlezen:

Ik bijt me hier de komende weken in vast; tips zijn, zoals altijd, welkom.

De strijd over de olie onder de Noordpool

Verder deze week:

Met name dat laatste verhaal is erg mooi. Solnit verweeft verschillende verhaallijnen en suggereert de onderlinge samenhang liever dan dat ze hem preciseert. In die kenmerkende stijl beschrijft ze hoe de boorplatforms van vandaag de weg kunnen gaan van de op de Noordpool gestrande schepen van vroeger. Als de oliebaronnen zijn uitgespeeld, zal de aarde onherkenbaar zijn veranderd.

Tot de volgende,

Jelmer

Wil je dit onderwerp volgen? Als correspondent Klimaat & Energie onderzoek ik de oorzaken van de klimaatcrisis en onze toekomst op een steeds warmere aarde. Blijf op de hoogte via mijn wekelijkse mail