In 2008 leerden twee radiomakers eerst hoe makkelijk het is om een mooi concert te verpesten – en dat was goed nieuws.

Laura Gibson speelde in Texas op het festival South by South West, maar je verstond er niks van want iedereen praatte er doorheen. Dit moet beter kunnen, besloten de radiomakers (Bob Boilen en Stephen Thompson van de National Public Radio, of NPR). Ze vroegen Gibson te komen spelen op de NPR-redactie in Washington, DC, filmden haar concert en zetten het online. De opname was wat amateuristisch, maar ook intiem.

Ze besloten meer video’s te maken en doopten de serie Het werd een hit. Sinds die eerste sessie hebben honderden artiesten in het kantoor opgetreden. Op YouTube zijn de video’s meer dan 100 miljoen keer bekeken, en er is ook een

Hier zet ik tien Tiny Desk Concerts voor je op een rij. Het zijn optredens die ik zelf goed vind, maar ik heb ook gestreefd naar veel variatie.

St. Vincent

St. Vincents nieuwste album, Masseduction, werd door The Guardian uitgeroepen tot het beste van 2017. Ik geef ze gelijk. Niet alleen vanwege de sterke tekst en composities van Annie Clark (de echte naam van deze singer-songwriter uit Dallas, Texas), maar ook vanwege de beats en arrangementen, die zich in een notendop laten omschrijven als elektronische glamrock.

Na zo’n uitbundig album zou je verwachten dat St. Vincent ook flink uitpakt voor haar set. Ze deed het tegenovergestelde. Begin 2018 verscheen deze video, waar ze nummers van Masseduction speelt met niets anders dan haar stem en een simpele, akoestische gitaar.

YouTube
St. Vincent: NPR Music Tiny Desk Concert

T-Pain

Tien jaar geleden was de Amerikaanse r&b-zanger T-Pain een van de populairste acts van Amerika. Zijn tweede album Epiphany bereikte in 2007 de top van de Billboard 200. Hij is een pionier in zijn gebruik van auto-tune, een technologie om toonhoogtes in zangpartijen aan te passen.

Auto-tune gaf T-Pain een typerende sound, maar zorgde ook dat luisteraars hem ervan gingen verdenken stiekem vals te zingen. Want vaak wordt auto-tune gebruikt om onzuivere zang te verdoezelen.

In deze sessie hoor je T-Pain zonder hulpmiddelen. Dat maakte duidelijk veel mensen nieuwsgierig, de video is ruim 12 miljoen keer bekeken.

YouTube
T-Pain: NPR Music Tiny Desk Concert

Adele

De liedjes van de Londense soulpopzangeres Adele zijn in de loop van de jaren best bombastisch geworden. Dit optreden doet denken aan de vroege dagen van haar debuutalbum, 19. Lang voordat we haar hoorden in de Bondfilm Skyfall.

YouTube
Adele: NPR Music Tiny Desk Concert

Run the Jewels

is een van de beste en boeiendste rap-acts in recente jaren. Ik was verrast hoe goed deze sessie werkt. Normaal overdonderen ze je namelijk met hun harde beats. Op het krappe ‘podium’ van de NPR-redactie zou dat toch een beetje voelen als een rave starten in een bibliotheek.

Maar deze context heeft ook een voordeel: er komt meer nadruk op hun teksten te liggen. Hierdoor komt de ritmiek van hun rijms bijzonder goed uit de verf.

YouTube
Run The Jewels: NPR Music Tiny Desk Concert

Maggie Rogers

Afgelopen jaar luisterde ik vaak naar het lied On + Off van indiezangeres Maggie Rogers. Bij Tiny Desk Concerts speelt ze dat nummer ook, maar dan live met muzikanten. Dat blijkt beter te werken dan de oorspronkelijke beat. Het resultaat is traag, stuwend en meeslepend. En het begin van een korte maar krachtige set.

YouTube
Maggie Rogers: NPR Music Tiny Desk Concert

Blue Man Group

Wie twijfelt of Tiny Desk Concerts genoeg variatie biedt, heeft waarschijnlijk de sessie met Blue Man Group nog niet gezien. Deze groep geeft al ruim dertig jaar theatrale optredens met genre-overschrijdende muziek. Daarbij gebruiken ze een aantal van de origineelste percussie-instrumenten die je in populaire muziek zult vinden.

In 2016 speelde de band, met zoals altijd drie blauwgeschminkte mannen in zwarte kledij in het middelpunt, deze sessie.

YouTube
Blue Man Group: NPR Music Tiny Desk Concert

Tash Sultana

Als je alleen de podcastversie van Tiny Desk Concerts hoort, zou je kunnen denken dat Tash Sultana een grotere band heeft meegenomen dan Blue Man Group. Maar deze Australische singer-songwriter speelt solo.

In haar openingsnummer speelt ze stuk voor stuk de verschillende partijen - gitaar, bas, percussie - die zich vervolgens in een loop blijven herhalen. Haar laatste nummer is juist weer klein. Met indrukwekkend akoestisch gitaarspel.

YouTube
Tash Sultana: Tiny Desk Concert

Tyler, The Creator

Een van de meest soulvolle sets in deze lijst komt van Amerikaanse rapper Tyler, The Creator. Mede dankzij de goede muzikanten en zangeressen die hij mee heeft genomen is het een bijzonder fijne sessie om naar te luisteren. Maar ik zou ook de video erbij kijken. De belichting is zo goed dat die een aparte vermelding verdient.

YouTube
Tyler, The Creator: NPR Music Tiny Desk Concert

Lianne La Havas

Folk en soul versmelten in het optreden van de Britse Lianne La Havas. Dit is een klassiek Tiny Deskconcert. Mooie liedjes die goed worden gezongen. Geen gimmicks. La Havas zelf verwoordt het perfect in het refrein van haar eerste nummer: ‘It’s what you don’t do’.

YouTube
Lianne LaHavas NPR Music Tiny Desk Concert

Laura Gibson

Om de eerste de laatste te maken: dit is de opname waar het mee begon. Het optreden van Laura Gibson. Na het eerste nummer komen Stephen Thompson en Bob Boilen in beeld om uit te leggen waarom ze dit concert wilden organiseren. Het is een knullig moment maar tegelijk een cool stukje geschiedenis.

Dat kenmerkt de sessie als geheel. Het optreden is matig gefilmd met nog matigere camera’s. Maar het werkt. Alles eraan voelt oprecht. En dat is uiteindelijk precies waarom Tiny Desk Concerts zo’n succes is.

YouTube
Laura Gibson: NPR Music Tiny Desk Concert

Meer lezen?

Zeventien vrouwelijke artiesten die ik blijf luisteren in het nieuwe jaar Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd op festivals en radio. Daarom: zeventien liedjes van vrouwelijke artiesten die 2017 een goed muziekjaar maakten. Lees mijn aanbeveling hier terug Het beste poppodium is je woonkamer. Kruip eens op de bank met een muzikant Bel een artiest, nodig wat vrienden uit en schuif je salontafel opzij. Thuis een concert organiseren is veel minder moeilijk dan je denkt. Want muzikanten staan te popelen. Lees mijn aanbeveling hier terug