Sinds een halfjaar schrijf ik iedere week een aanbeveling op De Correspondent. Over nieuwe muziek of manieren om nieuwe muziek te ontdekken. Dat doe ik omdat er heel veel moois gemaakt wordt, dat niet altijd vanzelf komt bovendrijven.

Hoewel streamingdiensten als Spotify je op vernieuwende manieren muziek helpen vinden, dienen zij tegelijk de muziekindustrie. Die heeft er belang bij haar eigen muziek prominent te etaleren. Ondanks het grote potentieel om iets nieuws te ontdekken, leidt de dienst je vaak richting de gebaande paden. vroeg ik al eens in een stuk.)

Toch kun je er veel moois vinden. Het is een kwestie van hoe je zoekt. Daarom komt Spotify in deze aanbeveling een paar keer voorbij. Maar geen zorgen als je geen Spotify hebt – ik vermeld ook alternatieven.

Dan is het nu tijd voor tips. Omdat de zomer eraan komt, schrijf ik deze week over vier manieren om je voor te bereiden op een muzikale vakantie.

1

Ontdek welke muziek uniek is voor een stad

Begin bij De insteek: wereldhits heb je overal, maar welke populaire nummers zijn het uniekst voor een stad?

Het is een leuke manier om je op je bestemming voor te bereiden. Als je op een stad klikt, krijg je een Spotifyplaylist, The Sound of [gekozen stad]. Ten tijde van schrijven opent de lijst van met de Turkse popzanger Mansur Ark. Die van de Colombiaanse stad begint met Amor Marcado, een lied uit 1989.

Ook begint met een oud nummer. Mia, van de Gentse rockgroep Gorki. Daarop volgt een mooi lied genaamd Here’s to Love, door zanger/gitarist Jasper Steverlinck.

Heb je geen Spotify? Op everynoise.com kun je zien uit genres komen en in ze populair zijn. En The Pudding maakte in december 2017 met de nummer 1-hits van drieduizend plaatsen (maar die is dus niet actueel).

Leer wat er live speelt

Het is één ding om in de stemming te komen met lokale hits. Maar wat als je iets muzikaals wilt doen wanneer je eenmaal op vakantie bent? Een live concert bezoeken is altijd een goed antwoord.

Op Spotify kun je via ‘bladeren’ naar een lijst met concerten in je stad. En die stad kun je aanpassen. Zo zie ik dat Bruce Springsteen en Belle & Sebastian in de eerste helft van juni optreden in New York, terwijl The Chainsmokers en Gorillaz deze maand optreden in Tokio.

Ook hier zijn natuurlijk opties voor mensen zonder Spotify. De streamingdienst krijgt al die concertinfo bijvoorbeeld van de website Daar vind je vele concerten van bekende én onbekende artiesten wereldwijd. Je favoriete artiesten kun je volgen. En als je zelf muziek maakt kun je je eigen optredens toevoegen via

Als je Apple Music gebruikt, heb je wellicht wat aan de app Bandsintown. Die wijst je op lokale concerten En je kunt (als je ook Apple Music hebt) direct binnen de Bandsintown-app naar de artiesten luisteren.

Gebruik slimme zoektermen

Dan een tip die niet alleen voor op vakantie is. Iedere Spotifygebruiker weet wel dat de dienst een zoekbalk heeft. Daar zoek je waarschijnlijk op artiest, album of liedtitel. Maar je kunt gerichter zoeken.

Stel, je houdt van de band ABC. Als je simpelweg ABC invult, krijg je vooral veel songs die zo heten (die van The Jackson 5 bijvoorbeeld). Maar als je ‘artist:abc’ invult, krijg je gelijk wat je zoekt.

Naast artiesten, kun je ook gericht zoeken op genre. Kijk maar eens wat er gebeurt als je ‘genre:classical’ invult. In één keer krijg je nummers, artiesten en playlists met klassieke muziek. Je kunt zelfs zoeken op platenlabel. Benieuwd wie er allemaal op hetzelfde label als de rapper Childish Gambino zitten? Typ ‘label:glassnote’.

Vergeet je favoriete muziek niet te downloaden

Deze ken je misschien al, maar het blijft een van mijn favoriete functies: je kunt in veel streamingdiensten (onder meer Deezer, TIDAL, Spotify en Apple Music) muziek downloaden om offline te luisteren. Handig voor in het buitenland, omdat je geen internet hoeft te hebben om naar je muziek te luisteren.

Je moet hiervoor doorgaans wel een betaald abonnement hebben. Als je daar geen zin in hebt, werkt iedere andere muziekbron natuurlijk ook prima. Heb je nog een mp3-speler liggen?