De woordvoerder Onderwijs van de VVD heeft PVV-corvee deze zomer.

Met zijn collega Bente Becker (portefeuille integratie, voorheen onderwijs) diende Rudmer Heerema Kamervragen in naar aanleiding van in de Volkskrant.

Die krant ruimde een plek op de voorpagina in voor nieuws dat geen nieuws was: Syrische ouders sturen hun kinderen in het weekend naar een school waar ze Arabisch leren en – och Here! – de Koran lezen.

Dat zag er toen ik ’s ochtends op m’n telefoon keek zo uit:

Terwijl we sliepen hadden de Syriërs stiekem allemaal scholen opgericht! ‘Het gaat om tientallen locaties’, had de journalist in z’n schriftje geturfd.

Tijdens die Koranlessen leren ze natuurlijk met welke hand je een vrouw slaat en met welke je haar aanrandt

Waarom dat geen nieuws is? Omdat Nederlanders hun kinderen naar zondagsschool sturen om de Bijbel te lezen, omdat Nederlanders in het buitenland hun kinderen naar weekendscholen sturen om Nederlands te leren, omdat Chinezen, Russen en Polen in Nederland hun kinderen naar weekendscholen sturen om Chinees, Russisch en Pools te leren (in die volgorde, anders zou het een zootje worden).

Maar goed, nu gaat het om Syriërs en die leren tijdens die Koranlessen natuurlijk met welke hand je een vrouw slaat en met welke je haar aanrandt. Toch?

Nop. Het artikel op de voorpagina besloot: ‘Hoe het onderwijs op de Syrische weekendscholen eruitziet is niet precies bekend — de initiatieven zijn pas kort geleden opgericht en er is nog geen onderzoek naar gedaan. De inspectie houdt er geen toezicht, omdat het niet om regulier onderwijs gaat.’

Wat restte: citaten van allemaal heel lieve mensen die allemaal heel verstandige dingen zeiden.

Tarek Aldayah bijvoorbeeld, voorzitter van een stichting die weekendonderwijs organiseert: ‘Als ik mijn kinderen geen extra onderwijs geef, leren ze nooit Arabisch lezen of schrijven. Hoe moet het in Syrië op school, als de IND over een paar jaar zegt dat wij terug moeten?’

En onderzoeker van het Verwey-Jonker Instituut Trees Pels: ‘Het hard doorsnijden van de banden met de cultuur van het land van herkomst kan de gezondheid en het welbevinden van kinderen op lange termijn aantasten.’

Zo voedt de VVD vreemdelingenhaat

Maar Heerema had PVV-corvee. Slim van de VVD om juist hem die taak toe te bedelen: het Kamerlid heeft naast onderwijs ook sport in zijn portefeuille en z’n dagen nauwelijks op scholen en des te meer op sporttribunes te slijten.

Nu het WK en de Tour voorbij zijn, moet je zo’n man een beetje bezighouden.

Kamervragen die Heerema onder andere stelde:

  • Deelt u de mening van de VVD-fractie dat het slecht is voor de integratie en voor het risico op parallelle samenlevingen als dit soort weekendscholen niet uitgaat van Nederlandse vrijheden of zelfs afstand neemt van de Nederlandse samenleving?
  • Is het juist dat weekendscholen niet onder toezicht staan van de Inspectie van het Onderwijs en zich niet aan de burgerschapsopdracht hoeven te houden?
Een typisch Nederlandse vrijheid, de vrijheid van vereniging, die lijken Heerema en Becker even te zijn vergeten

Met die eerste vraag impliceert hij dat Syrische weekendscholen niet uitgaan van Nederlandse vrijheden, terwijl daar geen bewijs voor is. Zijn VVD-collega Bente Becker weet zelfs al zeker dat het helemaal mis is met die Syrische weekendscholen: ‘Zorgelijk: weekendscholen die zich richten op ‘eigen’ taal en cultuur, en Nederlandse vrijheden niet omarmen. Vergroot risico op slechte integratie en parallelle samenlevingen.’

Integratie voor de VVD is dus: vluchtelingen weer het land uit willen schoppen, maar het ze verbieden om hun kinderen de taal te leren die ze in Syrië nodig zullen hebben.

En een typisch Nederlandse vrijheid, de vrijheid van vereniging, die lijken Heerema en Becker even te zijn vergeten.

Op die tweede vraag weten de VVD-Kamerleden het antwoord zelf ook wel: natuurlijk staan weekendscholen niet onder toezicht van de Onderwijsinspectie, ze hebben ongeveer dezelfde status als de breiclub van je oma en de vrijdagmiddagborrel op je werk en zeker als de Chinese, Russische en Poolse weekendschool.

Doet er voor de VVD niet toe. De partij heeft inmiddels ook het onderwijs gevonden om vluchtelingen — zeker als ze ook nog eens de Koran lezen! — als tweederangsburgers te behandelen.

Daarmee voedt Heerema precies de vreemdelingenhaat die geslaagde integratie in de weg staat. Onderzoeker Pels, in dat suggestieve Volkskrant-artikel: ‘Als je graag wil integreren, maar een deel van de samenleving staat vijandig tegenover jouw achtergrond, dan ben je kwetsbaar. Dan kan het een gezonde menselijke neiging zijn om veiligheid te zoeken in eigen kring.’

Is er geen korfbalvereniging die Heerema voor een tijdje mee op trainingskamp kan nemen?

Meer lezen?

We verdienen een regering die vooroordelen niet voedt, maar verwerpt Politici als Stef Blok en Mark Rutte spelen in op vooroordelen over Nederlanders met een migratieachtergrond. We verdienen beter. Lees de column van Kauthar hier terug Inburgering: een hindernisbaan voor nieuwkomers. Zo kan het anders Het inburgeringsbeleid in Nederland werkt niet. Nieuwkomers raken erdoor de weg kwijt, wat hun integratie alleen maar vertraagt. De Tweede Kamer buigt zich op 4 juli over een nieuwe opzet. Daarom vast vier voorstellen waaraan zo'n stelsel moet voldoen. En een oproep: wees coulant met al die boetes voor falende inburgeraars. Lees het verhaal van Tamar de Waal hier terug