Vooroordelen hebben we allemaal, maar hoe ontstaan ze? En hoe beïnvloeden ze de manier waarop we met elkaar omgaan? De asociale kermisfamilie, de criminele kamper, de onderdrukte moslimvrouw: je hebt vast over ze gehoord, je hebt er een beeld van.

Maar heb je ze ook eens ontmoet? En hoeveel blijft er dan over van dat beeld? In deze serie luisterverhalen neem ik je mee naar drie strijders. Een felle kermispriester, een ondeugende woonwagenadvocaat en een verguisde vrouwenrechtenactivist. Allemaal wijden ze hun leven aan het ontmantelen van stereotypen. Want die houden ongelijkheid in stand.

De kermis op met priester Bernhard van Welzenes

We stappen aan boord van de kerkboot van priester Bernhard van Welzenes. Deze priester redt schippers van zinkende schepen en doopt circusolifanten met jerrycans heilig water. Van Welzenes is namelijk de geestelijke van de kermis-, circus- en binnenvaartwereld van Nederland.

Drie gemeenschappen die altijd nét buiten de kaders van de reguliere maatschappij lijken te vallen. De priester houdt zijn mensen bij elkaar, soms op onorthodoxe manieren. Maar dat mag, want hij is ervan overtuigd dat religie niet draait om bidden,

De Correspondent leest voor
Vera Mulder - Religie gaat niet over aanbidden, maar over helpen, vindt deze priester.
SoundCloud
Luister hier het voorgelezen verhaal

Naar de rechtbank met woonwagenadvocaat Sjoerd Jaasma

We zitten in de rechtszaal naast meneer Kwarten, een zieke woonwagenbewoner op leeftijd, die zijn huis kwijt dreigt te raken. De gemeente wil daar namelijk ruimte maken voor een parkeerplaats.

Sjoerd Jaasma verdedigt meneer Kwarten. Deze advocaat staat al tientallen jaren woonwagenbewoners bij. Hij houdt zich bezig met huurzaken, eindeloos veel huurzaken. Want woonwagenbewoners worden gediscrimineerd en de Nederlandse overheid maakt hun bestaan

De Correspondent leest voor
Vera Mulder - Wiettelers verdedigen? Nee, dé advocaat van woonwagenbewoners vecht tegen vooroordelen
SoundCloud
Luister hier het voorgelezen verhaal

Naar Brussel met vrouwenrechtenactivist Shirin Musa

In het Europees Gerechtshof in Brussel vraagt vrouwenactivist Shirin Musa aandacht voor vrouwen die gedwongen worden religieus getrouwd te blijven. Van de moskee of van hun man, bijvoorbeeld.

Met haar stichting Femmes for Freedom vecht Shirin Musa tegen deze onderdrukking. Ze grijpt alle hulp aan, of die nu van het rechtse GeenStijl komt of van linkse feministen. Juist dat pragmatisme maakt haar controversieel.

Ze is een feminist met een hoofddoek, een belijdend moslima die pleit voor vrije partnerkeuze. De een vindt haar een verrader, de ander een held. Naast die vooroordelen over zichzelf vecht ze ook nog tegen vooroordelen over de vrouwen voor Hoe dat eruitziet? Ik lees het in deze podcast voor.

De Correspondent leest voor
Vera Mulder - Verguisd door links, toegejuicht door GeenStijl: Shirin Musa vecht voor vrouwenrechten
SoundCloud
Luister hier het voorgelezen verhaal

Meer luisteren?

Lees of luister: Wat hebben obsessie, eenzaamheid en onderhoud met elkaar te maken? Vanaf nu verschijnt een selectie van de beste artikelen ook in audiovorm. Vandaag: omdat woorden onze gedachten sturen, en omdat ons denken bepaalt wat we doen, bespreek ik in deze serie luisterverhalen drie sleutelwoorden van deze tijd. Lees het verhaal van Lynn hier terug

Lees of luister: Dit gaat er schuil achter de kleding die je draagt Omdat er een tijd is van lezen en een tijd van luisteren, brengen we onze verhalen de komende tijd ook in audiovorm. Vandaag: vier verhalen over de gevolgen van onze honger naar goedkope mode. Lees het verhaal van Emy hier terug