De afgelopen maanden bracht ik veel tijd door in een relatief kleine, nogal doorsnee stad in Nigeria: Benin City, 1,5 miljoen inwoners, hoofdstad van de deelstaat Edo, ongeveer vijf uur rijden ten oosten van Nigeria’s grootste stad Lagos.

Er is één opvallend statistiekje, dat ik voor het eerst las in een rapport van het Europese waardoor ik naar Benin City werd getrokken: meer dan de helft van alle Nigeriaanse migranten naar Europa komt uit deze stad.

Dat maakt het bij uitstek de plek om iets te begrijpen van een van de grootste transformaties en hoofdpijndossiers van onze tijd: de migratie vanuit Afrika richting Europa. Ik wil die migratie bekijken vanuit Afrikaans perspectief. Vanuit het perspectief van de vertrekkers, maar vooral ook: vanuit het perspectief van de achterblijvers.

Dat perspectief leverde me het afgelopen half jaar veel nieuwe inzichten op, die ik met jullie deelde in verschillende artikelen. Vandaag publiceren we een selectie ook in luistervorm, als minipodcastserie. Handig dus, als je mijn verhalen de afgelopen maanden hebt gemist. Maar juist ook bedoeld voor wie mijn artikelen wél heeft gelezen. Want ik wil jullie met deze podcastserie de samenhang tussen mijn verschillende verhalen laten zien. Zodat deze stukken geen losse flodders blijven, maar samen een dieper inzicht en begrip bieden van migratie uit Afrika naar Europa.

Welkom in Benin City

In de eerste aflevering en probeer ik antwoord te vinden op de vraag waarom hier zoveel migranten vandaan komen. Wat voor rol speelt migratie in deze stad? En wat zijn de gevolgen van die migratie?

Het antwoord is niet eenvoudig. Want in deze stad blijken de categorieën die wij gebruiken om migratie te begrijpen, om goed en kwaad te ordenen, niet op te gaan.

De Correspondent leest voor
Maite Vermeulen - Wie migratie écht wil begrijpen, moet naar de achterblijvers in Afrika kijken
SoundCloud

Het groenere gras in Europa

Benin City hangt vol met posters waarop gewaarschuwd wordt voor de gevaren van een reis naar Europa. De EU stopt miljoenen in dit soort ‘bewustwordingscampagnes’, die bedoeld zijn om de inwoners van dit soort steden een realistischer beeld te geven van een tocht door de Sahara en een leven in de illegaliteit in Europa. Toch vertrekken nog dagelijks migranten uit Benin City.

En hoe komt dat hemelse beeld van Europa tot stand?

De Correspondent leest voor
Maite Vermeulen - Voor deze migranten is Europa de hemel
SoundCloud

De strijd tegen mensenhandel

Een groot deel van de migratie vanuit Benin City naar Europa is niet zomaar migratie – het is mensenhandel. Vrouwen worden in de stad gerekruteerd met de belofte van een mooi baantje in Europa, maar eenmaal in de EU worden ze gedwongen in de prostitutie te werken.

De Nigeriaanse mensenhandelaars hanteren daarbij een uniek middel om te zorgen dat de vrouwen niet weglopen of naar de politie stappen: de voodoo-eed. De vrouwen zweren bij een traditionele voodoopriester dat ze niet zullen weglopen bij hun mensenhandelaar. De angst voor het breken van die eed is zó groot, dat het aanpakken van de handelsnetwerken vrijwel onmogelijk wordt.

en leerde dat we hekserij bloedserieus moeten nemen. En dat begrip van de geestenwereld een deel van de oplossing kan zijn in de strijd tegen mensenhandel.

De Correspondent leest voor
Maite Vermeulen - Met voodoo mensenhandel bestrijden
SoundCloud

Ontsnappen uit de prostitutie

Wat het betekent om in Europa in de prostitutie terecht te komen, hoorde ik van Faith. Ze keerde enkele jaren geleden terug naar Nigeria, nadat ze anderhalf jaar sekswerk in Italië had gedaan. bezorgde me de rillingen en bracht alle inzichten die mijn zoektocht in Benin City opleverde samen in één mensenleven.

In de laatste aflevering van deze podcastserie lees ik haar verhaal voor.

De Correspondent leest voor
Maite Vermeulen - Ze zou babysitter worden, maar eindigde als sekswerker
SoundCloud

Wil je op de hoogte blijven van mijn correspondentschap in Nigeria? Dat kan! Ik verstuur elke twee weken een mailtje waarin ik je op de hoogte houd van mijn werk, artikelen en onderzoek. Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief