Beste,
Zoals ik schreef in mijn vorige nieuwsbrief, ben ik sinds begin oktober met verlof om een boek te schrijven. Het gaat goed. Elke dag wordt iets duidelijker hoe alle losse passages en ideeën in elkaar klikken. Ik verheug me er enorm op om het eindproduct met jullie te delen.
Maar zo ver is het nog niet. Ik onderbreek mijn schrijfverlof vandaag heel kort, om één reden: ik wil je aandacht vragen voor de crowdfundingcampagne voor The Correspondent. Misschien had je het al gehoord: we willen ons platform uitbreiden naar het Engels. De onderwerpen waarover wij schrijven houden namelijk niet op bij onze landsgrenzen.
We willen rijkere, beter geïnformeerde verhalen maken
We willen rijkere, beter geïnformeerde verhalen met meer grensoverstijgende perspectieven maken, en we willen de kennis en ervaring aanboren van deskundige leden van over de hele wereld. In dit verhaal legt Rob Wijnberg verder uit waarom we De Correspondent willen uitbreiden.
Of we het nu hebben over de opwarming van de aarde, het verlies van biodiversiteit of de vervuiling van de oceanen: geen van de ‘planetaire grenzen’ die de mensheid nu overschrijdt, is te begrijpen vanuit één land of vanuit één perspectief.
Ik hoop dat we de journalistiek over deze onderwerpen kunnen versterken als we ook in het Engels gaan schrijven. Daarom steun ik de oprichting van The Correspondent. Wil je ook bijdragen? We moeten op het moment dat ik dit schrijf nog ruim 1,2 miljoen euro vergaren om ons crowdfunding-doel te halen. Vele ambassadeurs, waaronder klimaatjournalist Naomi Klein, gingen je voor!
Verder lezen?
Ik ga de komende tijd weer verder met mijn boek. Op De Correspondent gebeurt ondertussen van alles:
- Tomas Vanheste schreef over chemische bestrijdingsmiddelen: de grootste, meest onderschatte en minst onderzochte bedreiging voor de natuur.
- Tamar Stelling vertaalde het verhaal van een man die jarenlang bestrijdingsmiddelen ontwikkelde. Hij worstelt met wat hij aanricht en ging daarover uitgebreid met leden in gesprek.
- We publiceren de komende tijd verhalen uit Drawdown: het meest veelomvattende plan ooit om klimaatontwrichting te keren. In het boek staan honderd oplossingen beschreven om klimaatontwrichting te keren, bedacht en onderzocht door wetenschappers en beleidsmakers van over de hele wereld. Collega Johannes Visser ging in gesprek met Sven Jense, die het boek naar Nederland haalde. En we publiceerden al de eerste reeks oplossingen, op het gebied van energie. Houd voor de volgende verhalen de website en de dagelijkse nieuwsbrief van De Correspondent in de gaten.
Tot later!
Jelmer
Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!