‘De verhalen die ons brave consumenten houden en verhalen die de status quo uitdagen: ik spoor ze voor je op en leg ze aan je voor.’ Dat beloofde ik de toekomstige Corrrespondentlezer in mijn eerste stuk,

Ik heb wat thema’s versleten inmiddels, maar in wezen gaat het me nog steeds om hetzelfde: verhalen die we onszelf vertellen over onszelf, verhalen die ons maken tot wie we zijn.

Nergens maken we onszelf en anderen zoveel wijs als in de liefde. In een vroeg ik verschillende mensen met een bijzonder liefdesleven al eens waar ze hun ideeën over de liefde vandaan hadden (liedjes? films? Plato?) en hoe die ideeën strookten met de realiteit.

In de verhalen die ik daarnaast schreef over dook de liefde (of de behoefte daaraan) geregeld op als een potente drijvende kracht van de consumptiemaatschappij. In ieder geval is het de moderne mens gelukt om ook van liefde en romantiek een consumptieartikel te maken, een product dat zich dient te gedragen naar jouw eisen.

Hoewel, gelukt... Of we daar nu zo gelukkig van worden is natuurlijk maar de vraag.

De volgende luisterverhalen – verhalen die ik eerder schreef en nu heb ingesproken – proberen onder meer die vraag te beantwoorden. Ze beschrijven hoe het zover kwam dat liefde en consumentisme een relatie aangingen en wat de gevolgen daarvan zijn.

De geschiedenis van het daten

Aflevering 1 gaat over samenkomen in de hoop dat er iets romantisch ontstaat. Dat doen we met z’n allen al zo’n honderd jaar. En hoewel onze dategewoontes veranderd zijn met de komst van Tinder en Facebook, is één ding hetzelfde gebleven: daten kost tijd en geld – en dat is ook de bedoeling.

De Correspondent leest voor
Nina Polak - We daten nu al honderd jaar. Worden we daar gelukkig van?
SoundCloud

Over liefde, waanzin en Facebook

Ook je ex ‘stalken’ op Facebook hoort tot de ervaringen die het moderne leven scheppen. In vertel ik, aan de hand van een gestoorde tv-serie en de onstuimige memoires van een psychiater, hoe het moderne verschijnsel ‘Facebookstalken’ iets uitvergroot wat van alle tijden is: liefde en waanzin liggen soms beangstigend dicht bij elkaar.

De Correspondent leest voor
Nina Polak - ‘Facebookstalken’ is doodgewoon – maar wanneer slaat een obsessie om in waanzin?
SoundCloud

We verwachten te veel van de liefde

In deze laatste aflevering met de relatietherapeut Esther Perel, die vaststelt: wij veeleisende moderne mensen willen een partner die zowel een rots in de branding als een vurige minnaar is. Perel helpt mensen zich te realiseren welke verhalen ze zichzelf vertellen – en stelt die verhalen bij, zodat haar cliënten gelukkiger kunnen zijn. In de liefde en met zichzelf.

De Correspondent leest voor
Nina Polak - Niets slechter voor je relatie dan denken dat je elkaar kent
SoundCloud

Dat het moderne leven zo zijn karakteristieke ongenoegens kent, blijkt evenzeer uit deze als uit andere verhalen die ik schreef. Zozeer zelfs, dat het me na liefde en leven zinvol leek om me eens specifiek te richten op de trouwe schaduw van beide: lijden.

De komende tijd kijk ik toe hoe de moderne mens geestelijk lijdt, en Welke verhalen vertelt de lijdende mens zichzelf?

Meer luisteren?

Lees of luister: Wat hebben obsessie, eenzaamheid en onderhoud met elkaar te maken? Vanaf nu verschijnt een selectie van de beste artikelen ook in audiovorm. Vandaag: omdat woorden onze gedachten sturen, en omdat ons denken bepaalt wat we doen, bespreek ik in deze serie luisterverhalen drie sleutelwoorden van deze tijd. Lees het verhaal van Lynn hier terug Elk kind heeft een verhaal dat in de krant mag Alle kinderen in Rotterdam tussen 7 en 12 jaar krijgen maandelijks Jong010. Dat zijn er 38.000. Negen op de tien van hen lezen de kinderkrant ook. Drijvende kracht achter het succes zijn twee ondernemende en idealistische vrouwen: Angelique van Tilburg en Suzanne Huig. In Rotterdam is het gelukt. Nu de rest van Nederland nog. Lees het verhaal van Lex hier terug