In de afgelopen vijf jaar heb ik geschreven over parkeerbeleid, belastingontwijking via hybride leningen, hoe we Griekenland ten gronde richten met zinloos bezuinigingsbeleid, de opkomst van bewindvoerders, Europees visserijbeleid, schulden, meer schulden, nog meer schulden, online marketing, kunstmatige intelligentie en meer.
Ik vraag mezelf weleens af wat in godsnaam de rode lijn in mijn werk is. Waarom boeien deze onderwerpen me? Die vraag werd des te urgenter omdat me gevraagd is drie verhalen te kiezen om voor te lezen. Die moesten dan thematisch gezien enigszins samenhangen. Dat was de opdracht.
Nu kan ik het thema niet zo goed uitleggen. Maar wel de achterliggende fascinaties. Ik vind verhalen tof als ze het contrast laten zien tussen het ontwerp, het idee, het doel, en de uitwerking ervan in de praktijk.
Mensen verzinnen ingewikkelde belastingen, maken boetesystemen, bedenken prestatiecijfers. Daar hebben ze allemaal bedoelingen bij – en dan gaat het meestal toch anders dan gepland. Dat is vaak komisch (dus leuk om over te schrijven), het is relativerend (pretenties vallen dood) en bovendien belangrijk (want vaak zijn er wel degelijk slachtoffers).
Mijn tweede fascinatie: complexiteit. Wat simpel was, wordt moeilijk gemaakt. Ik vraag me dan altijd af: hoe komt dat? Waarom doen we dat, zijn er een soort wetmatigheden te vinden? En wie wint er eigenlijk bij al die ingewikkeldheid? Omgaan met complexiteit vergt immers middelen, kennis, kunde.
Ik denk dat je in al deze verhalen hier elementen van terugvindt. Ze gaan over mislukte blauwdrukken, onbedoelde gevolgen en de lasten en lusten van complexiteit.
1. Welkom in Nederland Bureaucratieland, waar de overheid 242.033 mensen moet helpen om de overheid te begrijpen
Voor veel mensen is de verzorgingsstaat onoverzichtelijk geworden: toeslagen aanvragen, aangiftes doen, loketten vinden, formulieren invullen. Dit verhaal gaat over bewindvoerders, een beroepsgroep die mensen bij de hand neemt die verdwaald zijn geraakt in onze verzorgingsstaat.
2. Zo werd Nederland het grootste belastingparadijs voor Amerikaanse multinationals
Over complex gesproken: internationale belastingwetgeving. Elk jaar stromen er tientallen miljarden euro’s aan Amerikaanse winsten door ons kleine landje. Waarom? In dit verhaal vertel ik hoe Nederland een van de grootste belastingparadijzen ter wereld werd voor Amerikaanse multinationals. Dankzij steeds ingewikkelder belastingwetgeving.
3. Hoe de cijferdictatuur het werk van leraren, agenten en artsen onmogelijk maakt
Het is een van de grote thema’s van deze tijd: vakmensen in de publieke sector die moeten sturen op productie, kosten en efficiëntie. Het werk wordt zo teruggebracht tot cijfers en categorieën, met dalende kwaliteit en gefrustreerde werknemers als gevolg. Daar gaat dit verhaal over.
Meer lezen?
Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!