Een baby vereist drie basisingrediënten: een spermacel, een eicel en een baarmoeder. Idealiter beschikt een stel dat kinderen wil over een gezonde versie van alle drie. Maar bij een groeiende groep wensouders is dat niet het geval.
Want we stellen het krijgen van kinderen steeds meer uit. Het Centraal Bureau voor de Statistiek vermoedt dat dat ligt aan een gebrek aan vaste banen, betaalbare huizen en stabiele partners. Waarschijnlijk willen steeds meer vrouwen ook gewoon eerst carrière maken.
Hoe het ook zij, wacht lang genoeg en de eitjes van de vrouw zijn over datum. Oplossing: koop een jong eitje van een Spaanse studente met studieschuld. Een groeimarkt: de laatste jaren werd een heel embryotech-circus opgetuigd.
De laatste jaren werd een heel embryotech-circus opgetuigd
Wrang is het wel. In haar vruchtbare jaren zet de vrouw allerlei technologie in om beslist níét zwanger te worden. Om dan in haar onvruchtbare jaren naar tech te grijpen opdat dat vooral wél lukt.
Daar kleven consequenties aan. Voor vrouwenlijven, generaties lab-baby’s, voor de verhoudingen tussen arm en rijk, of man en vrouw. Welke consequenties dat precies zijn, vertel ik in de volgende luisterverhalen.
1. Vrouw, wil je gelijkheid? Stop met baren
Economen zijn eruit: kinderen zijn de laatste horde op weg naar de gelijke beloning van man en vrouw. Cultureel gezien mag de vrouw de nieuwe man zijn, biologisch gezien is ze dat zeer zeker niet. Gevolg: babyschaarste.
Wat nu? Moet een emanciperende samenleving massaal inzetten op embryotechnologie? Ik bespreek het in dit verhaal.
2. Kinderwens? Laat je niet gek maken door de ivf-industrie
De commercialisering van onze voortplanting is in volle gang. En nergens is dat zichtbaarder dan op ESHRE 2018, een conferentie voor voortplantingstechnologie in Barcelona waar ruim 12.000 mensen uit het vruchtbaarheidswezen op afkwamen.
Maar al die peperdure en vooral zeer invasieve behandelingen als ivf zijn voor slechts een kleine groep wensouders écht zinvol, weten embryologen en statistici. Het leeuwendeel van de mensen heeft er niks aan. Soms is het zelfs schadelijk. Desondanks zit embryotechnologie in de lift.
Hoe kan dat? Waarom doen we dit? In aflevering 2: de neveneffecten van een samenleving die complexe sociale problemen uitbesteedt aan technologie.
Meer lezen?
Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!