Beste toekomstige collega,
Wij kennen elkaar nog niet, maar je moest eens weten hoe vaak we het over je hebben.
Wij, dat zijn Rosan Smits en Maaike Goslinga. Rosan is als hoofdredacteur van De Correspondent eindverantwoordelijk voor de journalistiek die onze 21 vaste en tientallen freelance correspondenten maken. En Maaike is haar onmisbare rechter- én linkerhand: als redactiechef zorgt zij er namelijk voor dat al die journalistiek niet bij mooie plannen blijft, maar ook echt gemaakt wordt. En, minstens zo belangrijk: op tijd af is.
Voordat ze bij De Correspondent kwam, reisde Rosan van frontlinie naar frontlinie om alles te leren over politiek geweld. Iets wat ze als kind al interessant vond, toen ze – echt waar – knipselmappen over oorlog maakte. Maaike heeft ook altijd voorbij de Nederlandse grens gekeken: toen ze klein was verloor ze zichzelf in wat-is-de-hoofdstadspellen en dacht ze bij Lee Towers aan inwoners van een Baltische staat, niet aan een volkszanger. Ze pakte op haar achttiende de biezen en woonde vervolgens in meerdere landen, waar ze gefascineerd raakte door de grenzeloze thema’s die deze plekken en hun mensen binden – van veiligheid tot zeecontainers.
Uiteindelijk belandden we allebei, na allerlei omzwervingen en avonturen, in Amsterdam, bij De Correspondent.
Wat is De Correspondent?
Als De Correspondent geen belletje doet rinkelen: onze correspondenten maken in samenwerking met onze leden journalistieke artikelen, podcasts, boeken, video’s en infographics over de belangrijkste thema’s van onze tijd. Klimaatverandering, mobiliteit en gezondheid bijvoorbeeld. Maar ook: vooruitgang, ouder worden en al het niet-menselijke leven op aarde. Onze journalistiek wordt betaald door inmiddels meer dan 62.000 leden, die ervoor zorgen dat we volledig onafhankelijk én advertentievrij kunnen zijn.
Nu staan we aan de vooravond van onze grootste uitbreiding sinds onze oprichting in 2013: de lancering van The Correspondent, onze Engelstalige versie. Na een wereldwijde crowdfunding eind vorig jaar sloten maar liefst 45.888 nieuwe leden (and counting) zich bij ons aan om deze uitbreiding mogelijk te maken. Een wereldrecord! In september willen we The Correspondent lanceren.
En daarom hebben we het druk. Heel. Erg. Druk. Een tweetalige organisatie op poten zetten, terwijl onze dagelijkse journalistiek op volle toeren doordraait, is een enorme uitdaging. Aan ambities geen gebrek, aan tijd wel. Om ervoor te zorgen dat we onze plannen ook echt kunnen uitvoeren, zoeken we daarom per direct iemand die ons daarbij gaat helpen. Een redactie-assistent. Jij dus!
Wat doe je als redactie-assistent?
- Kort gezegd: jij regelt alles dat onze kant op komt (en brengt daarin prioriteiten aan).
- Je bent verantwoordelijk voor de ondersteuning van de hoofdredactie. Die houdt zich bezig met de koers van De Correspondent en The Correspondent en bestaat uit oprichter Rob Wijnberg en hoofdredacteuren Sterre Sprengers en Rosan. Denk bij ondersteuning aan het afhandelen van mails, het inplannen van afspraken, en het voorbereiden en notuleren van vergaderingen.
- Ook help je redactiechef Maaike en de nog aan te nemen Managing Editor van The Correspondent (de Engelstalige Maaike, zeg maar). Wij houden ons bezig met de dagelijkse productie van onze journalistiek. Jij helpt ons met praktische klusjes, zoals het inplannen en opzetten van (digitale) vergaderingen en het bijhouden van deadlines van artikelen.
- Wanneer we samenwerken met journalisten en andere makers, stel je overeenkomsten op en communiceer je die, zodat de verwachtingen glashelder zijn.
- Je laat nieuwe journalisten – uit Nederland en daarbuiten – zich welkom voelen op ons platform.
- Je verzorgt de logistiek rondom de redactievergaderingen, hét moment van de week waar alle medewerkers inhoudelijk nadenken over het werk dat we doen.
- Je houdt een fondsendatabase bij, zodat we precies weten wanneer en waar we subsidie kunnen aanvragen voor journalistieke projecten. Je helpt ook bij het inzenden en klaarmaken van die aanvragen.
- Heeft een journalist een intentieverklaring nodig of een andere belangrijke brief, voor bijvoorbeeld een visumaanvraag? Jij maakt de papieren in orde.
- Je handelt binnenkomende verhaalideeën en sollicitatiebrieven af.
Wie ben jij?
- Je bent een regelaar. Door jouw liefde voor structuur en planning zorg jij ervoor dat afspraken of ideeën worden opgevolgd. Wéér een collega naast je bureau of een vraag op jouw bordje? Geen probleem. Je fixt het. Je denkt vooruit én mee. Je neemt het heft in handen bij het oplossen van problemen.
- Je voelt je thuis in een ondersteunende functie waar je zelfstandig je werkzaamheden kan uitvoeren in het belang van de organisatie.
- Je hebt tenminste een paar jaar werkervaring. Dat hoeft niet in de journalistiek te zijn, maar we vinden het wel belangrijk dat je aanvoelt waar De Correspondent voor staat, en goed kan motiveren waarom jij hier past.
- Je blijft kalm en servicegericht. Wij, Rosan en Maaike, zijn allebei erg ongeduldig, houden niet van halve maatregelen en willen heel veel tegelijkertijd doen. Soms hebben we simpelweg te veel werk. Daardoor blijven dingen liggen en wachten mensen soms veel te lang op een reactie. Jij signaleert waar we vastlopen en lost problemen als deze razendsnel op.
- Je bent nieuwsgierig en kan echt iets toevoegen aan ons team, iets dat wij missen. Je vindt het leuk om na te denken over wat goede journalistiek is, hoe wij ons werk kunnen verbeteren en om die gedachten met ons te delen.
- Verder navigeer je moeiteloos door een digitale omgeving en ben je makkelijk bereikbaar. Je reageert snel op mailtjes, appjes en telefoontjes. Soms zij wij even onbereikbaar. Dan helpt het enorm dat jij er bent om tussentijdse vragen van collega’s of andere partijen te beantwoorden.
- Ook switch je met het grootste gemak tussen het Nederlands en Engels (en misschien zelfs een derde taal). Ons team bestaat uit mensen met verschillende nationaliteiten, en je zult constant in gesprek treden met journalisten uit allerlei landen. Het is essentieel dat je vloeiend Engels kunt spreken en schrijven.
- Je bent gevoelig voor culturele verschillen in een internationale werkomgeving – bijvoorbeeld doordat je zelf in verschillende culturen bent opgegroeid.
- Tot slot: jij wordt blij van veel collega’s en creativiteit om je heen.
Wat wij kunnen bieden
- Een fulltime baan.
- Een fijne redactie in hartje Amsterdam, mét terras aan het water. Vanaf Amsterdam Centraal Station doe je vijftien minuten over een mooie wandeling langs het IJ.
- Een ambitieus en gedreven internationaal team. Je hebt ruim zeventig collega’s van over de hele wereld, die elke dag hard werken om onze journalistiek mogelijk te maken en waarmee je kunt sparren.
- Aandacht voor je werkplek. We bieden een laptop, een tweede scherm, een fijn bureau en gezonde lunches.
- Ondersteuning bij persoonlijke groei.
- Een goed salaris – volgens het CAO voor het Uitgeverijbedrijf.
Jouw brief aan ons
Je ziet, we hebben veel te vertellen, we kunnen niet wachten op je komst. Zo’n brief is ook een beetje eenzijdig, we horen eigenlijk veel liever van jou!
Daarom vragen we of jij ons een brief wil schrijven, met de volgende ingrediënten:
- Als je jezelf aan ons moest introduceren zonder steeds terug te grijpen op je cv, wat zou je dan zeggen? Wat moeten we echt over jou weten?
- Waarom ben jij, door je ervaringen of interesses, geknipt voor deze rol als redactie-assistent?
- En wat zou jij kunnen toevoegen aan De Correspondent?
Stuur deze brief vóór 20 mei naar ons op via onze Homerun-pagina.
We kijken ernaar uit.
Maaike & Rosan
P.S. Heb je nog vragen na deze brief? Dan kun je Maaike het beste mailen.
Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!