Maaike Goslinga

International Editor

Missie

De grens wegdenken in hoe we verhalen vertellen door internationale samenwerkingen op te zetten met journalisten.

Nu

Bezig met een grensoverschrijdend onderzoek naar de Europese veiligheidsindustrie.

Publicaties
Biografie
Illustratie: Ivo van de Grift (voor De Correspondent)

Deze Nederlanders probeerden omstreden spionagesoftware te verkopen

Een Nederlandse zakenman en consul probeerde spionagesoftware van het omstreden bedrijf Hacking Team te verkopen aan Ecuador. Een andere zakenman zette een nauwe samenwerking met Hacking Team op. Het laat zien hoe omstreden software in dictaturen terechtkomt.
Leestijd 10 - 13 minuten
Dimitri Tokmetzis Maaike Goslinga
Graphics: Leon de Korte (redactioneel ontwerper bij De Correspondent)

Ze moesten Nederland veiliger maken, maar bouwden vooral luchtkastelen

Vier jaar geleden richtten bedrijven, de overheid en universiteiten The Hague Security Delta op. Samen moesten ze Nederland veiliger maken en banen creëren. Uit ons onderzoek blijkt dat het vooral veel mooie praatjes heeft opgeleverd.
Leestijd 13 - 18 minuten
Dimitri Tokmetzis Maaike Goslinga
Illustratie: Philip Lindeman (voor De Correspondent)
Zonder deze journalisten hadden we niet geweten hoe invloedrijk de Italiaanse maffia hier is
Dat de Italiaanse maffia in Nederland actief is, is voor Cecilia Anesi en Giulio Rubino niets nieuws. De Italiaanse onderzoeksjournalisten doen al jaren onderzoek naar de internationale verspreiding van de maffia. Ze hielpen daarbij talloze collega’s in het buitenland. Ik sprak het duo en vroeg welke lessen we kunnen leren in de strijd tegen de maffia.
Leestijd 6 - 7 minuten
Maaike Goslinga
© Bonil (echte naam Xavier Bonilla) is een van de meest bekende cartoonisten in Ecuador. De cartoons bij dit verhaal zijn speciaal voor dit verhaal door hem getekend.

Deze gekozen despoot bereidde de weg voor leiders als Erdogan en Trump

De autoritaire leider die ooit democratisch werd gekozen: overal ter wereld vind je hem. En zijn grootste nachtmerrie? Kritiek. Vandaag zwaait in Ecuador zo’n autocraat af. In eigen land, maar ook daarbuiten, laat hij een erfenis na: zijn methodes om critici de mond te snoeren.
Leestijd 13 - 18 minuten
Maaike Goslinga
Hoe De Correspondent samenwerkt met buitenlandse journalisten
Vandaag publiceren we een bijzonder verhaal over het vredesproces in Colombia. De Colombiaanse Lia Valero sprak met gepardonneerde strijders van de FARC in Colombia, met in haar tas een lijst vragen van Correspondent-leden. Een goede aanleiding om meer te vertellen over buitenlandjournalistiek bij De Corrrespondent.
Leestijd 4 minuten
Maaike Goslinga
Een drone maakt een foto van Robin van de Putte, oprichter van Aerialtronics. Foto: Daan Paans (voor De Correspondent)
Drones leuke speeltjes? Eerder dataslurpende supercomputers
Volgens deze fabrikant wordt het tijd dat we drones gaan zien voor wat ze zijn: vliegende, dataslurpende supercomputers.
Leestijd 9 - 12 minuten
Maaike Goslinga
De afgelopen dagen las en keek Europa met ons mee
Samenwerken met buitenlandse journalisten heeft invloed op de inhoud én op het bereik van artikelen. Dat laatste hebben we de afgelopen dagen zeker gemerkt met Security for Sale, een internationaal onderzoeksproject over de Europese veiligheidsindustrie onder leiding van De Correspondent. Een greep uit de artikelen die in Europa verschenen.
Leestijd 3 minuten
Maaike Goslinga Dimitri Tokmetzis
Illustraties: Erwin Kho (voor De Correspondent)
Waarom de EU-regels voor spionagetools (nog) niet werken
De Europese Unie probeert vergeefs de export van surveillanceapparatuur naar dictatoriale regimes tegen te houden. Waarom is het zo moeilijk om de surveillance-industrie te reguleren?
Leestijd 7 - 9 minuten
Maaike Goslinga Dimitri Tokmetzis
Achter de schermen: zo onderzochten we de veiligheidsindustrie met 22 journalisten uit 10 landen
De komende tijd publiceren we een reeks artikelen over de Europese veiligheidsindustrie, tot stand gekomen door een consortium van 22 journalisten onder leiding van De Correspondent. Vandaag is de aftrap. In deze update: waarom we voor deze samenwerking kozen, hoe ze verliep en waarom ze een belangrijke journalistieke stap is.
Leestijd 5 - 6 minuten
Maaike Goslinga Dimitri Tokmetzis
Infographics door Leon de Korte (voor De Correspondent)

Zo verdwijnen miljarden in het zwarte gat van de veiligheidsindustrie

De Europese Unie geeft miljarden euro’s uit aan onderzoek naar technologische snufjes die de samenleving veiliger moeten maken. Uit ons onderzoek met 22 journalisten uit tien landen blijkt dat die subsidies vooral goed zijn voor één ding: zelfverrijking van de veiligheidsindustrie.
Leestijd 13 - 18 minuten
Dimitri Tokmetzis Maaike Goslinga
Als de wapenlobby het vraagt, komt de Eurocommissaris opdraven
Vandaag laten we zien dat de EU twee miljard euro aan veiligheidsonderzoek heeft uitgegeven en dat vooral bedrijven hiervan profiteren. De verklaring daarvoor ligt in de sterke lobby van die bedrijven. Hoe probeert de veiligheidsindustrie het beleid en de geldstromen te beïnvloeden?
Leestijd 6 - 8 minuten
Maaike Goslinga Dimitri Tokmetzis