Beste,

Terwijl Nederland zich ter Matthäus begaf, publiceerde de Amerikaanse minister van Justitie William Barr het van speciaal aanklager Robert Mueller.

Er zijn hele passages weggelakt. Of dat alleen informatie betreft over nog lopende rechtszaken, is niet te zien.

Duidelijk is dat eerdere president(skandidat)en niet zouden zijn met wat Mueller nu beschrijft uit de Trumpcampagne.

De Russische hulp bij het ondermijnen van kandidaat Hillary Clinton en het ophitsen van de eigen achterban werd in dank aanvaard.

Onschendbaar

Aanklager Mueller heeft een hele rij voormalige topadviseurs van de president in staat van beschuldiging gesteld. Maar niet de president zelf. Hij accepteert dat dat bij een zittende president niet kan.

Het Witte Huis legde dat al weken uit als: ‘Niks aan de hand, allemaal heksenjacht.’

De suggestie die sommigen in de niet-vervolging van Trump hebben gelezen is dat het Huis van Afgevaardigden dan maar aan een afzettingsprocedure moet beginnen.

Voorlopig lijkt de Democratische meerderheid in het Huis niet van plan aan te sturen op impeachment. Afgezien van de blokkade die de in meerderheid Republikeinse Senaat zou opwerpen, is men in het Huis ook bang voor het boemerangeffect. Bill Clinton profiteerde politiek van de vergeefse impeachmentprocedure van twintig jaar geleden.

Overigens blijkt de vier pagina lange samenvatting van het hele rapport-Mueller, drie weken geleden geschreven door minister van Justitie William Barr, nogal voor Trump te zijn uitgepakt.

Volgens New York Magazine verdient hij daarmee zelf De minister van Justitie is niet de huisadvocaat van de president.

Intussen ging Mueller niet over de bevindingen van de veiligheidsdiensten. Een nationale bleef aan het oog onttrokken, schrijven twee deskundigen in The New York Times.

Uitslaande brand

Frankrijks president Emmanuel Macron zou maandagavond zijn lang verwachte toespraak houden met conclusies uit vier maanden nationaal debat.

In plaats van een antwoord aan de Gele Hesjes haastte hij zich naar de Notre-Dame in het centrum van Parijs. De kathedraal stond in lichterlaaie. Macron greep het nationale moment.

Ik schreef een over de bovenkerkelijke en bovennationale rol van Europese kathedralen. De leden van De Correspondent hadden er uiteenlopende gevoelens bij.

Macron komt naar verwachting begin volgende week met zijn Volgens een peiling in Le Figaro is een meerderheid van de Fransen het met Macron eens dat de inkomstenbelasting omlaag moet voor middeninkomens, dat kleine pensioenen moeten worden en dat er geen scholen en ziekenhuizen meer dicht moeten.

Een meerderheid is daartoe bereid tot een langere werkweek. De meesten zijn het niet eens met zijn plan de speciale rijkenbelasting niet weer in te voeren.

Europees Parlement

De verkiezingen voor het Europees Parlement komen op gang. Volgens een recente zou de uitslag nu leiden tot een koppositie voor de christendemocraten (EPP: 180 zetels, nu 217), gevolgd door de sociaaldemocraten (S&D: 149, nu 186), de liberalen (ALDE: 76, nu 68) en de Groenen (Greens/EFA 57, nu 52).

Meer gegevens, nieuws, standen en verwachtingen bij de Europese versie van

In Nederland doen Paul Tang en Pieter Hilhorst vijf nuttige bij het denken over een nuttiger Europa dat mensen beschermt.

Nu de kans groot is dat de Britten meedoen, ziet Brexit-aanjager bij het referendum van 2016, Nigel Farage, zijn kans schoon. Met zijn nieuwe één-onderwerppartij doet hij het goed in diverse peilingen.

Brexit-slachtoffer

Het was een rustige week op het politieke Britse Brexit-toneel. De brexiteers kregen bezoek van een Amerikaanse delegatie, onder leiding van Nancy Pelosi, de leider van de grootste fractie in het Huis van Afgevaardigden.

Zij voor de illusie dat de Iers-Noord-Ierse grens bij een ongereguleerde Brexit geen probleem is. En kreeg vrijwel direct gelijk toen donderdagnacht een Noord-Ierse journalist werd bij rellen in Derry. De politie gaf de schuld aan republikeinen. Lokale politieke leiders het dreigend verlies van twintig jaar vrede.

Luchtvaart moet gaan meedoen

Het kabinet, dat genoeg politieke moeite heeft om klimaatplannen te smeden die zoden aan de dijk zetten, kreeg er een kopzorg bij deze week.

De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) de luchtvaart meer als een gewone bedrijfstak te behandelen: stel duurzame brandstof verplicht, belast brandstof en vliegtickets, beperk nachtvluchten.

Het ontleedt en weerspreekt deels de gebruikelijke bezwaren van de luchtvaartindustrie dat de concurrentiepositie van Nederland en de Nederlandse luchtvaart onherstelbaar worden aangetast als Nederland eenzijdig dit soort klimaatmaatregelen neemt.

In buurlanden worden vergelijkbare maatregelen genomen. Nederland moet scherper kiezen welke vluchten steun verdienen en welke niet of minder.

Diplomatie NL: het mag empathischer

Instituut Clingendael heeft ‘afnemers’ van Nederlandse diplomatie over de praktijk van het Nederlandse buitenlandse beleid.

Resultaat: Nederlandse diplomaten mogen begripvoller zijn voor andere landen, en zouden minder afhankelijk moeten worden van Mark Rutte, die het goed doet. Met hem is de EU-diplomatie effectief, maar ook wat afgemeten.

Het gebrek aan jegens anderen levert soms ook dure nederlagen op. Voorbeeld: het verbod op pulsvisserij.

OVV Dijsselbloem

Premier Rutte prees hem deze Witte Donderdag de hemel in: Jeroen Dijsselbloem. De PvdA-minister van Financiën in Rutte II koos niet voor het grote geld maar voor de publieke zaak.

Hij wordt voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die keer op keer de risicoweging door de overheid onder de loep neemt. Deze week deel 2 van de over de psychiatrische

En ten slotte...

Max van Weezel kreeg een warme herdenking in de Tweede Kamer. En nu ook in de podcast

P.S. De volgende Politieke Weekbrief verschijnt in de loop van mei. Intussen stort ik me even op andere zaken, waaronder de rechtspraak in Nederland.