Beste,

Ik ben niet vaak zenuwachtig voor verkiezingen, maar nu ben ik het. Want als er één thema is waarvoor de uitkomst van cruciaal is, dan is het mijn werkgebied: migratie.

Migratie is het nummer-één-hoofdpijndossier van Europa, dé splijtzwam van de Unie, hét favoriete onderwerp van populisten in alle Europese landen.

Ik zie het Europese migratiedebat een beetje als een anker. Een anker dat twee dingen kan doen: de Unie houvast bieden, op haar morele voetstuk houden, samen sterk houden óf – en daar lijkt het de afgelopen jaren meer op – de Unie omlaagsleuren, de diepte in, en volledig aan stukken trekken.

In feite zijn er twee grote migratievraagstukken die Europa momenteel verdelen:

  1. De verdeling van asielzoekers over Europa (in jargon: Op het spel staat de vraag of de last die Zuid-Europese landen hebben van de aankomst van migranten aan hun kusten, ook deels door Noord- en Oost-Europese landen gedragen zou moeten worden.
  2. De bewaking van de Europese buitengrenzen. Op het spel staat de vraag of Europa migranten die proberen de Middellandse Zee over te steken, direct naar huis terugstuurt. En de vraag of ontwikkelingshulp aan Afrikaanse landen gekoppeld wordt aan het tegenhouden van migranten.

Hoe de verschillende partijen waar je op kunt stemmen over deze kwesties denken, laat zich wel zo’n beetje voorspellen. PVV, FvD en VVD zijn in hun verkiezingsprogramma fel tegen de herverdeling van asielzoekers over Europa (hoewel Rutte er in een deze week wel voor zegt te zijn). CDA, PvdA, D66, SP en GroenLinks zijn voor een eerlijke verdeling van de lasten.

Op punt twee schuiven CDA en ook PvdA meer naar rechts. Zo zei partijleider Sybrand Buma vorige maand in een dat het CDA wil dat landen geen ontwikkelingshulp meer krijgen als ze weigeren migranten tegen te houden die naar Europa trekken. De PvdA pleit in haar verkiezingsprogramma voor een verhoging van het budget voor ontwikkelingssamenwerking, om daar onder meer migratiepartnerschappen met omliggende landen mee te kunnen financieren.

Hoe stem je voor een rechtvaardig Europees migratiebeleid?

Hoewel de partijen grofweg langs de traditionele links-rechtsbreuklijnen zijn verdeeld over migratie, zijn er toch grote verschillen in de aandacht die partijen aan migratie besteden in hun verkiezingsprogramma’s.

Zelf vond ik het beste middel om de partijen te vergelijken. VluchtenlingenWerk vergeleek alle verkiezingsprogramma’s die volgens de organisatie de basis vormen van een rechtvaardig Europees migratiebeleid.

Bijvoorbeeld: afspraken met landen buiten Europa over migratie moeten voldoen aan internationale mensenrechten. Of: de EU heeft de humanitaire plicht om mensen te redden in de Middellandse Zee en reddingsoperaties uit te voeren. Of: het Europees budget voor ontwikkelingssamenwerking moet niet worden gebruikt voor het tegenhouden van vluchtelingen.

GroenLinks komt als meest ‘vluchteling-vriendelijke’ partij uit de bus, op de voet gevolgd door D66. Strak onderaan staan VVD, PVV en FvD.

Mijn boekenkast na één jaar Nigeria

In other news hebben mijn man en ik deze maand ons eenjarig Nigeria-jubileum gevierd. Een jaar lang wonen we nu in Lagos. Dat is soms geweldig, en soms verstikkend, maar in elk geval altijd interessant.

Ik ben nu ook bijna een jaar lid van de Barely Literate Book Club. Eens per maand komen we samen in een smoezelig café in Ikeja, en bespreken we een Afrikaans literair hoogstandje. Mijn Nigeriaanse boekenkast is het afgelopen jaar dan ook flink gevuld geraakt.

En omdat jullie me vaak om meer boekentips vragen, leek mijn eenjarig jubileum in Nigeria me een goede aanleiding om een paar pareltjes uit de kast te lichten. En dan vooral pareltjes die in Nederland nog weinig bekendheid genieten. Zoals de Nigeriaanse scifi-roman die nu door de producent van Game of Thrones als HBO-serie wordt verfilmd. Of een hilarisch boek over de oplichters achter de alom bekende e-mails van Nigeriaanse prinsen.

Tot slot...

... zijn meer Afrikaanse boekentips altijd welkom! Dankzij de reacties van Correspondentleden bestelde ik deze week al twee Nigeriaanse bundels met korte verhalen: en . Ik houd jullie op de hoogte.

Tot de volgende!