Beste,

Google gebruikt ze. De Belastingdienst gebruikt ze. Jij gebruikt ze.

Algoritmes.

Je hoort er zoveel over – in kranten, TED-talks, overheidsrapporten – maar wat het precies zijn? Ik zocht het uit en schreef er deze week over.

Wat me duidelijk werd: het woord algoritme kan ontzettend veel betekenen en heeft lang niet alleen maar met bergen data en technologie te maken.

Ook ging ik even terug naar mijn roots als econometrist en schreef ik een stukje pseudocode (code in gewonemensentaal). Ik kreeg veel zin om de programmeerdraad weer op te pakken. Wordt vervolgd.

AI-experts gezocht

Vorige week over de bullshit rond kunstmatige intelligentie (AI). Ik kwam op het onderwerp door een stuk van Mike Mallazo, dat een paar dagen later ineens verdween van de site. ‘The author deleted this Medium story.’ Mysterieus...

Gelukkig deelde Correspondentlid Ayla Kangur dus je kunt het alsnog lezen. (Het is een ‘cached’ website, een backup voor het geval de huidige pagina niet beschikbaar is. Weer wat geleerd.)

Verder was ik zwaar onder de indruk van alle reacties op het stuk. AI leeft, dat is duidelijk. Ik heb een aantal bijdragen uitgelicht, maar eigenlijk is de hele lijst de moeite waard. (Bijdragen kun je alleen zien als je lid bent van De Correspondent, kun je dat worden.)

Ik heb nu een flinke lijst leestips, waaronder van Pedro Domingos en van Brian Christian en Tom Griffiths. Ook de werd vaak genoemd. Ik ga ermee aan de slag.

Op Twitter vroeg ik: wie moet ik volgen als ik op de hoogte wil blijven van AI? Ik kreeg meer dan zestig tips. Ik verzamelde ze in die voor iedereen te volgen is. De lijst blijf ik onderhouden.

Ook wil ik graag mensen spreken die veel van AI weten. Ik ben algemeen geïnteresseerd in AI én in de toepassing van AI bij het bestrijden van of aanpassen aan klimaatverandering. (Dit laatste naar aanleiding van

Dus ben jij een AI-expert, eventueel met een focus op klimaatverandering? Ik hoor graag van je. Je kunt reageren in de bijdragen of mailen naar

#NerdAlert

Ik moet er deze zomer toch maar aan geloven: de Tour de France. Mijn vriend en moeder zijn al weken aan het steggelen over wie toch de gele trui gaat winnen. Achterblijven is geen optie, of het worden erg ongezellige weken.

Gelukkig heeft wielrennen een hoog nerdpotentieel. In de podcast blikten Tim de Gier, Willem Dudok en Jonne Seriese alvast vooruit naar de tour. Hoe ziet het parcours eruit? In welke etappes hadden ze zin? En natuurlijk: wie zou er gaan winnen?

Speciale gast bij de vooruitblik: Arjan Zoer van Hij doet al een paar jaar wielervoorspellingen, die hij publiceert op zijn In de podcast vertelt hij over zijn prognoses voor de Tour en licht hij een tipje van de sluier op over zijn model. (Een erg klein tipje, ik had best meer willen horen.)

Een aanrader als je alvast in de sfeer wilt komen. Ook staat The Secret Race van Tyler Hamilton op mijn e-reader (dankzij een tip van onze correspondent Sport).

En wie ik denk dat gaat winnen? Niet gehinderd door enige kennis, kijk ik lekker naar de wedkantoren. Die mikken op

Tot slot...

...scoorde Jackie Groenen gisteren het winnende doelpunt tegen Zweden. Hoe is de voetballer zo goed geworden? Collega Michiel de Hoog geeft een van de redenen:

Deze nieuwsbrief liever in je inbox? Als correspondent Ontcijferen onderzoek ik de getallenwereld. In mijn wekelijkse mail houd ik je op de hoogte van wat ik schrijf, hoor en lees. Een vast onderdeel: #NerdAlert, voor de getallenliefhebbers. Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

We hebben problemen met ons mailprogramma Mailchimp en daarom kan ik deze brief momenteel niet mailen. Zodra het is opgelost, stuur ik de mail alsnog.