De Rudi & Freddie Show
Rudi & Freddie op het Malieveld!
SoundCloud
Opname en montage: Romanee Rodriguez

Luisteraars! Goed nieuws: een bonusaflevering van De Rudi & Freddie Show in verband met de klimaatstaking. Menig collega was erbij afgelopen vrijdag in Den Haag, zo ook Jelmer, Rutger, en ikzelf (Jesse).

Romanee had er zichtbaar zin in. Normaliter zit ze ons verveeld aan te staren vanachter haar laptop. Ditmaal troffen we haar op Den Haag Centraal met een grijs gepluisde richtmicrofoon, die ze ongevraagd onder onze neus schoof.

Nu nog een plek om de podcast op te nemen. Maar waar? Naast ons begon een hese vrouw te schreeuwen: ‘Wat willen jullie?!’

‘Klimaatrechtvaardigheid’, riep de menigte.

‘Wanneer willen we dat?!’ vroeg de vrouw.

‘Nu!’ repliceerde de menigte.

Neemt niet zo lekker op, zo tussen de demonstrerende massa, constateerden we al snel.

Toen verzon onze klimaatcorrespondent een list. Jelmer had de dag ervoor namelijk There Will Be Blood gezien. En één scene uit die film had bijzondere indruk op hem gemaakt: een man kwam bij een boerderij in the middle of nowhere, en kreeg daar aardappels en geitenmelk aangeboden. Aardappels en geitenmelk!

‘Iets van die mentaliteit moet nog steeds bestaan’, stelde Jelmer vast. Ja, zo wist mijn waarde collega, onder dat dunne vernislaagje beschaving ligt die verscholen.

En dus stapte hij boekhandel Douwes binnen. Of we daar niet de podcast mochten opnemen. Pardoes werden we door de vriendelijke boekhandelaar gestationeerd op de juridische afdeling van het antiquariaat (‘lekker rustig’, duidde hij).

We hebben daar een halfuurtje gebakkeleid over het klimaat. Vooral over de vraag: wat nu? We willen dat er meer gebeurt, maar wat is dat meer dan? Hebben we nieuwe democratische vormen nodig om klimaatverandering tegen te gaan? Moeten we niet wat minder verbieden (kernenergie, CO2-opslag en biomassa)?