Zal ik beginnen met een bekentenis? Ik schrijf al ruim vijf jaar over het klimaat voor De Correspondent, maar het klimaat interesseert me totaal niet. 

Een volhoudbare manier van leven op de enige planeet die we hebben, daar gaat het mij om. Ik zou het onvergeeflijk jammer vinden als we afglijden naar een ruigere, hetere aarde waar wat we nu voor lief nemen – een land dat niet onder water loopt, bijvoorbeeld – ons ontglipt. En aan het afglijden zijn we.

De verhalen die ik schrijf, vol saaie en lelijke zinnetjes als ‘vermindering van de CO2-uitstoot’, komen voort uit bezorgdheid over het parcours waarop we ons bevinden. Het is een noodgedwongen bezigheid geworden, zoals het verschonen van luiers dat is voor jonge ouders. Je doet het niet voor je lol en het is soms best vermoeiend.

Lang niet iedereen is overtuigd van mijn groene toekomstverhaal

Het afgelopen jaar heb ik veel nagedacht over ons parcours richting en hoe we het kunnen verlaten. In mijn boek pende ik mijn ideeën daarover neer. 

Een aanlokkelijk verhaal vertellen over een groene toekomst die we samen kunnen waarmaken, dat was één idee. Maar overtuigt nog lang niet iedereen. Het wordt ook nog lang niet overal gehoord: er is nog zo veel onenigheid over het klimaat, en zo veel cynisme. 

Veel meer dan ‘het klimaat’ ben ik daarom de laatste tijd geïnteresseerd geraakt in de vraag hoe we elkaar gaan vinden in een groene omwenteling. Hoe komen we er samen uit?

De drie audioverhalen die ik hier met je deel, geven elk een deel van een antwoord op die vraag.

1. Een gedeeld uitgangspunt

Als we met spoed een groene economie uit de grond willen stampen, eentje die de natuur niet platwalst en de aarde niet onleefbaar maakt, dan moeten we het misschien eerst eens worden over de noodzaak daarvan. Ze geven een gedeeld en urgent uitgangspunt voor de volgende stappen.

De Correspondent leest voor
Jelmer Mommers - Zeven ingrijpende gevolgen van een steeds warmere aarde
SoundCloud

2. Een eerlijk verhaal

Als we van de omwenteling naar duurzaamheid een succes willen maken, moeten we gebruikmaken van nieuwe democratische methodes, eerlijk zijn over het feit dat we klimaatverandering nooit gaan ‘oplossen’, en dat toch proberen.

De Correspondent leest voor
Jelmer Mommers - Wat het klimaat nu nodig heeft is meer democratie en doorzettingsvermogen
SoundCloud

3. Onconventionele methodes

Mijn vertrouwen in de partijpolitiek is niet reusachtig: als ik bedenk hoe lafhartig het klimaatbeleid van opeenvolgende kabinetten is geweest, zinkt de moed me in de schoenen. Die stroperigheid! 

Maar gelukkig zijn regeringspartijen in een democratische rechtsstaat geen alleenheersers. Ook de rechter kan zich desgevraagd in het klimaatbeleid mengen en voor de bevolking opkomen. Als iets me hoopvol stemt, dan zijn het de oordelen van mannen en vrouwen in toga’s.

De Correspondent leest voor
Jelmer Mommers - In Urgenda’s klimaatzaak koos de rechter de kant van de burger UPDATED
SoundCloud

Is deze verkenning compleet? Weten we, al is het maar een beetje, hoe we er samen uit gaan komen in een tijd van grote verandering? Absoluut niet. Daar ga ik me de komende tijd dus verder in vastbijten.

Mijn nieuwsbrief in je mail ontvangen? Als correspondent Klimaat & Energie onderzoek ik de oorzaken van de klimaatcrisis en onze toekomst op een steeds warmere aarde. Schrijf je hier in!