Zo’n acht jaar geleden zat ik met Rob Wijnberg en Maurits Martijn op een terras in Amsterdam voor een kennismaking. De Correspondent was net opgericht en ik had aangeboden ze te helpen met dataonderzoek.

Het gesprek ging over alles. De staatsschuld. Surveillance. Technologie. De journalistiek. Nog voor ik thuis was, kreeg ik de vraag of ik bij De Correspondent wilde komen werken. Het leek me een mooi avontuur.

In jaren die volgden, heb ik De Correspondent zien uitgroeien tot een volwassen bedrijf. Een plek waar ik als journalist enorm heb kunnen groeien.

Zo heb ik samen met Maurits een kunnen schrijven dat onverwacht een bestseller werd.

Ik heb verhalen kunnen maken over hoe online platforms als YouTube daaraan en over de ontmoeting van Thierry Baudet met Amerikaanse alt-right-activist  

Een ander hoogtepunt was de serie verhalen over de sport-app Polar en hoe je daarmee gebruikers kon identificeren die op zoals militaire bases en kantoren van inlichtingendiensten.

Ik maakte verhalen over de Europese de  van schadelijke en Ik heb foto’s van andermans kinderen op mokken gezet en die online om een statement te maken. En ik heb samen met collega’s Heleen, Sarah en Leon met deepfakes

Toch is het tijd om te gaan. Noem het maar de seven year itch. Per 1 juni begin ik daarom als onderzoeksjournalist bij Follow the Money.

Ik zal De Correspondent, de collega’s, maar ook jullie, beste lezers, enorm missen. De afgelopen jaren heb ik veel gehad aan jullie input, commentaar, kritiek en hulp. Dank voor de goede jaren.

Verder deze week op De Correspondent:

Afgelopen woensdag bepaalde de rechtbank in Den Haag dat Shell de uitstoot van broeikasgassen veel sneller moet terugbrengen. In een nieuwe aflevering van De Rudi & Freddie Show legt correspondent Democratie en Klimaat Jelmer Mommers uit waarom dit vonnis tegen Shell zo’n belangrijke stap naar een duurzamere wereld is.

De rechter dwingt Shell tot een koerswijziging vanwege klimaatverandering. Wat zijn de gevolgen? Podcast: Luistertijd: 60 minuten

In Nederland zijn er 1,2 miljoen mensen met een beperking. Een deel van hen heeft alleen toegang tot seks en intimiteit via sekszorg, die meestal niet wordt vergoed en met een stigma beladen is. Correspondent Vooroordelen Vera Mulder laat zien hoe dit de positie van seksverzorgende én cliënt wankel maakt.

Een volwassen libido, maar het verstand van een kind. En nu? Reportage: Leestijd: 13 – 18 minuten

Eind 1948 nam Nederland tegen alle afspraken in Java en Sumatra weer af van de vrije Republiek Indonesië. Het waren de laatste stuiptrekkingen van de kolonisator: in 1949 kreeg Indonesië eindelijk zijn zwaar bevochten soevereiniteit. In de slotaflevering van de podcast Revolusi vertelt David Van Reybrouck zien hoe Indonesië zich ontwikkelde tot een belangrijk speler op het wereldtoneel.

Luisteren: Hoe onafhankelijk Indonesië zich op de wereldkaart zette Podcast: Luistertijd: 1 uur en 31 minuten

In Nederland is de zorg superefficiënt georganiseerd. Maar, legt huisarts Michelle van Tongerloo uit: door al die efficiëntie verliezen we soms uit het oog wat een patiënt nodig heeft.

Mijn belangrijkste les als huisarts dit jaar: protocollen zijn niet heilig Column: Leestijd: 4 – 5 minuten

Als je het menselijk bestaan bekijkt in het licht van de oneindig grote kosmos, dan verandert je perspectief op alles: op de aarde, op de tijd en op jezelf. Correspondent Ruimtevaart Marjolijn van Heemstra gaf een voorproefje op haar nieuwe boek

Wat een blik in de ruimte met je perspectief op de wereld kan doen Aanbeveling: Leestijd: 5 – 6 minuten