De stand van zaken in het financiële hart van Londen Het is alweer vijf jaar geleden dat de Londense City zijn laatste kapitaalinjectie ontving. In 2009 werden de banken met 38 miljard pond belastinggeld geherkapitaliseerd. Voor dat bedrag hadden 70 ziekenhuizen gebouwd kunnen worden. En die 38 miljard pond was nog een schijntje vergeleken met de in totaal 334,5 miljard pond die het financiële bestel uit de belastingportefeuille trok om na de val van Lehman Brothers niet het einde van het kapitalisme te hoeven inluiden. The Guardian pakt uit met een rondgang langs critici en betrokkenen om te peilen hoe het nu gaat met de ‘masters of the universe’ in het zakenhart van Europa. Let op het Nederlandse tintje: Joris Luyendijk komt voorbij en ABN Amro wordt als hét bewijs opgevoerd dat de Britse centrale bank wegkwam met moord, daar het niet ingreep toen RBS de bank vlak voor het klappen van de markt overnam. (gastcorrespondent Lucien Hordijk)
Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!