Het probleem is niet dat we het niet goed hebben, het probleem is dat we niet weten hoe het beter kan.
Dat is de stellige overtuiging van Rutger Bregman, onze correspondent Vooruitgang.
Sinds de lancering van De Correspondent schrijft hij over de noodzaak van utopisch denken. In deze tijd, met koopkracht als laatste ideaal, schetst hij nieuwe vergezichten. Van een basisinkomen voor iedereen tot een werkweek van vijftien uur, van een wereld zonder grenzen tot een wereld zonder armoede.
Jullie verslonden zijn stukken en deelden ze met talloze vrienden. The Washington Post vertaalde en publiceerde zijn verhaal over het basisinkomen. In totaal zijn Rutgers verhalen op decorrespondent.nl nu door 1,3 miljoen mensen gelezen. Een ongelooflijk aantal.
Begin dit jaar vertelde Rutger dat hij de zes grootste ideeën die hij in zijn tuin ontwikkelde, verder zou willen uitwerken in een boek. Toen dachten wij: laten we dat dan zelf uitgeven. Want een boek is een logische volgende stap in het journalistieke proces dat we voor ogen hebben, namelijk dat een correspondent zijn tuin gebruikt om samen met leden ideeën te bespreken en die vervolgens te verwoorden in diepgravende artikelen. Of in een documentaire, zoals Rutger samen het VPRO-programma Tegenlicht in februari de uitzending De Noodzaak van een Utopie maakte.
En nu dus een boek.
Rutger dook achter de schrijftafel, wij verdiepten ons in de uitgeefwereld en hoofdontwerper Harald Dunnink ontwierp een prachtige omslag. En nu zijn we er bijna klaar voor. Op 15 september ligt Gratis geld voor iedereen. En nog vijf grote ideeën die de wereld kunnen veranderen in de winkel. Je kunt het nu al reserveren in onze kiosk.
We wilden niet zomaar een boek uitgeven, maar op een manier die ook echt bij De Correspondent past:
- Je betaalt voor het ebook veel minder dan voor het papieren boek;
- Je kunt het ebook makkelijk uitlenen aan vrienden;
- De auteur krijgt een hoger honorarium dan gebruikelijk;
- Je kunt het boek ook bij De Correspondent zelf bestellen.
Voor de liefhebber van papier - en dat zijn er nogal wat, want papier maakt nog steeds 96 procent van de Nederlandse boekenmarkt uit - laten we ook een papieren editie drukken. Zo kun je het boek ook lezen zonder afgeleid te worden door emails, likes en tweets.
Voor wie geïnteresseerd is in de ideëen achter onze vier uitgangspunten voor het uitgeven: lees vooral verder. Maar je kunt ook direct doorklikken naar onze kiosk om meer over de inhoud van Rutgers boek te lezen:
1. Het ebook is meer dan de helft goedkoper dan het papieren boek
Wie wel eens Nederlandse ebooks koopt, weet: ze zijn bijna net zo duur als de papieren editie. Vreemd eigenlijk, aangezien er voor een ebook geen drukpersen draaien, geen vrachtwagens rijden en de boekhandel geen huur hoeft te betalen. Toen ik in maart 2010 als redacteur bij nrc.next werkte, moest ik voor de vraag-antwoordrubriek ‘next question’ uitzoeken waarom die ebooks zo prijzig zijn. De toenmalige directeur van De Bezige Bij gaf drie redenen op:
- ‘Hogere btw en royalty’s.’ De btw voor ebooks is fors hoger dan voor papieren boeken. Om raadselachtige redenen (lees: verouderde wetgeving) zit er op papier 6 procent btw, terwijl we voor een ebook 21 procent btw moeten afdragen. Bovendien krijgt de auteur bij ebooks 15 procent meer royalty’s. Op ebooks hebben uitgevers dus 30 procent minder marge en dat verschil compenseren ze door een ebook duur te houden;
- ‘Digitaliseren kost ook geld.’ Inderdaad, maar niet heel veel. Voor ongeveer 200 euro is de klus geklaard.
- ‘Winkels pakken flinke marges.’ Inderdaad, over een papieren boek is de marge van winkels standaard 42 procent en bij ebooks blijft dat ongeveer gelijk (sommigen vragen rond de 30 procent).
Kortom: het is inderdaad heel lastig om ebooks betaalbaar uit brengen, want je maakt er structureel minder winst op. Als je dan ook nog in ogenschouw neemt dat ebooks steeds belangrijker zullen worden, dan voorziet elke uitgever een toekomst waarin hij consequent minder geld zal verdienen aan een boek. We denken echter dat dit een onvermijdelijke ontwikkeling is en dat de hoge ebookprijzen lezers alleen maar stimuleren om op zoek te gaan naar gratis alternatieven (torrents dus). Daarom experimenteren we bij De Correspondent nu met een flink lagere prijs, waarmee we nog wel verwachten de kosten te kunnen dekken.
2. Je kunt het ebook uitlenen aan vrienden
Op veel ebooks zit beveiliging, om te voorkomen dat boeken illegaal verspreid worden. We vermoeden dat deze beveiliging uiteindelijk meer kwaad dan goed doet. Ten eerste heb je de beveiliging met een paar klikken gekraakt, ten tweede verhindert het lezers een ebook uit te lenen aan vrienden (zoals je met een papieren boek wellicht doet). Bovendien ligt het percentage gratis verkregen ebooks van alle Nederlandse ebooks ergens tussen de 85 en 95 procent, dus in die zin valt er alleen maar wat te winnen.
Daarom versturen we het ebook van Rutger zonder DRM- en watermerk-beveiliging naar je op. Je kunt het bestand direct op je Kindle, in iBooks of een pdf-viewer openen.
En vond je het een goed boek? Leen het dan vooral aan je vrienden uit. Als zij het ook met plezier hebben gelezen, vertrouwen we erop dat ze op een of andere manier nog wel een keer betalen. Misschien omdat het ze papieren boek aan iemand cadeau doen. Of omdat ze lid worden van De Correspondent, zodat ze geen artikel van Rutger meer missen. Of misschien maken ze wel een donatie over, als betaling voor het boek.
3. De auteur krijgt meer betaald
Volgens het standaard boekencontract dat vrijwel iedere schrijver heeft ondertekend, krijgt de auteur 10 procent van btw-vrije verkoopprijs van het papieren boek overgemaakt als royalty’s. We willen kijken of we de schrijver - immers intellectueel verantwoordelijk voor het hele project - meer kunnen betalen. Daarom hebben we de royalty’s op het papieren boek met 50 procent verhoogd naar 15 procent. Het standaardroyaltypercentage voor ebooks is 25 procent, dat houden we ook aan.
4. En alles is direct bij ons te bestellen (zonder verzendkosten)
Als je het ebook in onze kiosk bestelt, ontvang je direct de pdf, ePub en Kindle-formaat in je mail. Het papieren boek sturen we de volgende dag op. Daarvoor hoef je binnen Nederland geen verzendkosten te betalen. Je kunt ook naar je vertrouwde boekhandel lopen, daar hebben ze wellicht ook de twee eerdere boeken van Rutger liggen.
We zijn zeer benieuwd wat jullie van dit nieuwe avontuur vinden! Heb je nog vragen of suggesties, laat het dan vooral hieronder weten.
Reacties op Gratis geld voor iedereen
Dit zeggen anderen over Rutgers boek:
‘Houd de geest lenig, schuif het denkraam open en betreed de utopie van Bregman. Utopie? Nee, een werkelijkheid waar ik morgen in wil leven.’
- Adriaan van Dis
‘Investeren in nieuwe dromen, dát is ons nieuwe kapitaal. Bregman begint alvast.’
- Daan Roosegaarde
‘Vrijdenken, dwars op de tijdgeest, vergt moed en creativiteit. Bregman bezit beide in overdonderende mate.’
- Femke Halsema
‘Moet de wereld slecht zijn om ‘m te kunnen verbeteren? Dan hebben we een probleem, want er gaat objectief veel goed. Rutger Bregman laat zien hoe je aan vooruitgang kunt werken in een samenleving die al veel bereikt heeft.’
- René Gude, Denker des Vaderlands
Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!