Beste leden,

Naast morele ambitie (zie onder) barsten we bij De Correspondent natuurlijk ook van de journalistieke ambitie. Daarom delen we graag onze hoogtepunten van de maand maart, met onder andere: onze bestorming van de nationale bestsellerlijst, de minister is om een reactie op onze Gaza-journalistiek gevraagd, en supermarkten beraden zich op hun dierenwelzijnsbeleid na ons stuk over garnalen!

Ons nieuwe boek op #1 in de bestsellerlijst!

Op 19 maart verscheen Morele ambitie, het nieuwste boek van correspondent Rutger Bregman. Zijn verhaal was in veel media te zien, te horen en te lezen. Het boek staat inmiddels drie weken op de eerste plek in de Bestseller 60 en de derde druk is al onderweg. Sinds verschijning hebben zich honderden mensen gemeld bij Rutgers stichting The School for Moral Ambition. Tientallen zijn ook al een Moral Ambition Circle begonnen, groepen van zes tot acht mensen, die met elkaar in gesprek gaan over hoe zij het verschil kunnen maken met hun carrière. Zo kunnen zij hun morele ambitie in de praktijk brengen.

Extra leuk om te lezen: de Stentor tekende op hoe buschauffeur Paul-Jan Teeken uit Deventer ook het roer om wil gooien ‘De politiek en journalistiek hebben me bijvoorbeeld altijd getrokken, maar ook het onderwijs of andere sociale beroepen’, aldus Teeken.

Meer garnalenwelzijn in de supermarkt

We eten er ieder jaar maar liefst 25 biljoen van, waarvan 440 miljard stuks gekweekt – vijf keer meer dan alle dieren uit de vee-industrie bij elkaar opgeteld: garnalen. En toch maalt niemand om dit krankzinnig grote dierenleed. Behalve één Mexicaanse vastgoedbankier. Toen hij deze cijfers onder ogen kreeg, besloot hij zich volledig in te zetten voor garnalenwelzijn. 

Correspondent Niet-menselijk Leven Tamar Stelling tekende het verhaal van deze Andrés Jiménez Zorrilla op. Zijn invloed reikt ver. Jiménez heeft namelijk een belangrijke bondgenoot in de verbetering van garnalenwelzijn: Albert Heijn. 

Na de publicatie van het stuk kreeg Tamar ook berichten van andere supermarkten dat ze hun garnaleninkoopbeleid onder de loep gaan nemen. Een positieve ontwikkeling dus!

Niemand die naar de grootste bron van dierenleed omkijkt, behalve één Mexicaanse vastgoedbankier We eten er ieder jaar maar liefst 25 biljoen van, waarvan 440 miljard stuks gekweekt – vijf keer meer dan alle dieren uit de vee-industrie bij elkaar opgeteld. En toch maalt niemand om dit krankzinnig grote dierenleed. Tot één man zich opwierp. Ga naar dit artikel

De minister moet zich buigen over ons Gaza-artikel

Binnen enkele dagen nadat het Internationaal Gerechtshof méér humanitaire hulp voor Gaza had bevolen, stortte de hulpoperatie in Gaza in – mede dankzij Nederland. Want net als een aantal andere grote donoren, besloot Nederland de financiering van VN-hulporganisatie UNRWA te staken. Hiermee verloor de hulporganisatie in één klap de helft van haar budget. 

Dit alles gebeurde nadat Israël met beschuldigingen kwam over vermeende banden tussen de VN-hulporganisatie UNRWA en Hamas. Alleen: het land leverde geen bewijs voor deze claims. Twee maanden later ontbreekt dit bewijs nog steeds. Wél heeft het land inmiddels aangekondigd UNRWA  

Internationale hulporganisaties benadrukken dat UNRWA onvervangbaar is. De organisatie vormt namelijk de centrale infrastructuur voor noodhulp in Gaza. Juist deze cruciale hulpstructuur ligt nu definitief in puin – en Nederland heeft geen vinger uitgestoken om dit te voorkomen. Zo is twee maanden na het vonnis van het Gerechtshof het werk van hulporganisaties in Gaza zo mogelijk nog onmogelijker geworden. 

Dit verhaal tekende adjunct-hoofdredacteur Rosan Smits op. De Kamercommissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Het artikel, en de reactie van de minister erop, zullen worden besproken in het aanstaande commissiedebat Humanitaire Hulp. We houden jullie op de hoogte! 

De hulp in Gaza staat op instorten – mede dankzij Nederland Nadat Israël eind januari met beschuldigingen kwam over vermeende banden tussen VN-hulporganisatie UNRWA en Hamas, zetten negentien landen hun financiële hulp stop. Bewijs bij de beschuldigingen heeft Israël vooralsnog niet geleverd. Ondertussen is de wanhoop in Gaza compleet. Ga naar dit artikel

Intelligente journalistiek over kunstmatige intelligentie​​

Correspondent Maurits Martijn schrijft al sinds de oprichting van De Correspondent over de mythes, macht en mogelijkheden van technologie. Hij probeert ervoor te waken alleen maar over doemscenario’s óf de grote beloftes van nieuwe technologie te schrijven AI leidt tot massawerkloosheid! Internet brengt democratie voor iedereen! Goede technologiejournalistiek gaat voor hem juist over hoe de wereld werkt en welke rol technologie daarbij speelt. Het is journalistiek over belangen en systemen, die voorspellingen en verhalen kritisch onder de loep neemt.

De afgelopen tijd heeft Maurits onder andere gekeken naar kunstmatige intelligentie, de grote nieuwe hype na ‘blockchain’ en de ‘metaverse’. Hij deelde inzichten over de onzichtbare, slechtbetaalde , over de diefstal van intellectueel eigendom en over de eenzijdige data

Maurits probeert mythes rondom kunstmatige intelligentie een voor een af te pellen. Dat betekent: heel veel lezen, heel veel mensen spreken, en heel veel denken. Deze maand leidde dat tot een geweldig en belangrijk stuk dat de vraag beantwoordt of kunstmatige intelligentie tot massawerkloosheid kan leiden. De les die hij telkens opnieuw leert, ook nu: dat de effecten van een technologie meer met kéuzes te maken heeft dan met de technologie zelf. Veel belangrijker dan wat een technologie kan, is wat wij met die technologie dóén.

Raken we door kunstmatige intelligentie allemaal onze baan kwijt? Wie het nieuws over AI een beetje volgt, zou al snel kunnen denken dat we allemaal onze baan verliezen. Maar de geschiedenis vertelt een ander verhaal: nieuwe technologie leidt nooit tot massawerkloosheid. Integendeel: er komen juist banen bíj. Is dat deze keer anders? Ga naar dit artikel

Tot de volgende!

Rob Wijnberg (hoofdredacteur)

Rosan Smits (adjunct)

Maaike Goslinga (adjunct)

PS. Impact! Correspondent Rinke Verkerk, mocht haar bevindingen delen met Mariëtte Hamer, regeringscommissaris voor de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen: